Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

helloweenI dok Europom kruže metal turneje, od kojih bismo neke poput MTV Headbangers Balla mogli nazvati i mini festivalima (jer uključuju 4 benda), u njemačkom se Karlsruheu održava rock/metal festival subotom, sredinom mjeseca prosinca. Kako kod nas nema nečega poput toga za metalce, a Arene nam pune neki izvođači od kojih sam čula samo dva takta i prestala ih dalje „slušati“, bilo je vrijeme za put.

Okidač koji me je opet odvukao u Karlsruhe je bila najava headlinera – Helloween, odnosno Pumpkins United turneja (koja već neko vrijeme obilazi svijet, ali nikako da i k nama svrati. U Karlsruheu je tradicija već poznata – 6 bendova, Schwarzwaldhalle, početak u 17:00, kraj iza 1:00, kao i recept, red hard rocka, red power metala i veselje može krenuti. E sad, da ne mislite kako je Schwarzwaldhalle neka zadnja rupa u Karlsruheu koju pohode metalci, najbolje bi možda bilo da bacite oko na link.

To je jedna lijepa višenamjenska zgrada u kojoj znaju biti izložbe, razni eventi i koncerti. U garderobi će vas dočekati osoblje u odijelima i kravatama, sve je čisto i krasno – prva liga. Smještena je u srcu grada, blizu božićnog sajma i shopping centra, a i glavna atrakcija grada – barokna palača iz 18. stoljeća nije daleko.
Vrata dvorane su se otvarala oko 16:00, iako je metalaca i prije tog vremena stajalo oko dvorane, zima im nije smetala.
 
schPrvi bend koji je otvorio festival su bili domaći Sons of Sound, tri brata koji sviraju prog rock i koji su skroz ufurani u indijansku kulturu pa tako imaju spletene kose, perje u kosi i pripadajući indijanski accessorize. Iako uopće ne govorim njemački, uspjela sam nekako shvatiti o čemu govore, pa mi je postalo jasno da snimaju cijeli nastup jer je to njihov rodni grad pa im to puno znači. Izveli su par solidnih pjesama i zagrijali publiku za Freedom Call.

Freedom Call je iste sekunde kada je izašao na pozornicu imao odličan aplauz što naravno ne čudi jer je line up festivala biram po profilu publike. A profil publike je ekipa 40, 50+ godina. Bilo je tu i mlađih, starijih, ali vjerujem da je većina činila prosjek između 40 i 50 godina. Piše da je kapacitet dvorane 5000 ljudi, a dvorana je bila puna. Uz dvoranu gdje je bila pozornica, tu je i još jedna u kojoj su bile klupe za sjesti i pojesti i popiti, a ni ta nije djelovala maleno. Organizacija na visokom nivou. Freedom Call je predvođen Chrisom Bayom imao odličnu reakciju publike. Uz „Tears of Babylon“, „Union of the Strong“, „Freedom Call“ i ostale, podrške od strane publike nije nedostajalo. Svako njegovo obraćanje fanovima je završavalo vriscima odobravanje. Ne bi čovjek rekao da nema još ni 19:00 sati a atmosfera uzavrela. Baš su podigli letvicu!

Idući su na pozornicu stali CoreLeoni, projekt Lea Leonija, osnivača švicarskog benda Gotthard. E sad, zašto se ovaj bend zove CoreLeoni ako izvode gotovo sve pjesme Gottharda (osim Walk on Water) i nije mi bilo jasno, osim što je ovdje drugi pjevač – Čileanac Ronnie Romero koji pjeva izgrebanim vokalom u AC/DC maniri. Izveli su 11 pjesama, s publikom komunicirali na engleskom jeziku i dobro nas zabavili. Prava hard rock poslastica.
A onda je na red došao još jedan red power metala uz Primal Fear predvođen uvijek dobro raspoloženim Ralfom Scheepersom. Oni su također zasvirali 11 pjesama dvorani u kojoj je bilo jako vruće i koja je puno piva u sebe usula. Jedino je zadnji, sjedeći dio dvorane bio mirniji, dok je sredina bila najživlja. Prvi dio, onaj uz binu, zauzeli su kupci vip ulaznica koji su se ustvari stalno prešetavali sa svojim vip akreditacijima i bili sami sebi važni, pa je nekako taj dio uz binu bio najprazniji. No, Primal Fear je odlično odradio nastup i uz takve vip persone. „Under Your Spell“, „Nuclear Fire“, „The End is Near“ samo su neke od stvari koje smo mogli čuti. Naravno, kad je krenula himna „Metal is Forever“ dvorana je proključala!
 
pretty maidsNakon njih slijedi pauza za zamjenu instrumenata i sređivanje bine, a zatim binu zauzimaju danski Pretty Maids. Oni su već jednom gostovali na Knock Out festivalu, te nisu strani publici i znaju što valja očekivati. Pretty Maids su formirani u Danskoj, daleke 1981. godine. Osamdesetih su bili support bendovima poput Black Sabbatha, Deep Purplea, Whitesnakea, a i danas su rado viđeni gosti na festivalima. Izvodeći „Sin-Decade“, „Rodeo“, „We Came to Rock“, pjevač – još jedan Ronnie, ali ovaj put Atkins se poprilično mučio s vokalom. Visine su mu zbog promuklosti bile nečujne, a glas je svako malo pucao. Malo je stvar spašena na njihovoj novijoj stvari „Little Drops of Heaven“ koju je publika pjevala. Unatoč pehu s glasom pjevača, Pretty Maids su još jednom jako dobro primljeni u Karlsruheu.A onda je u 23:00 došao šou nazvan Pumpkins United! Na stage su istrčali Andi Deris, Michael Kiske, Kai Hansen, Dani Löble, Michael Weikath, Markus Grosskopf i Sascha Gerstner. S čime drugo krenuti negoli s „Halloween“ i „Dr.Stein“? uzavrelu atmosferu jedino su prekidali crtići na ekranu na bini o dvije skroz simpatične bundeve nazvane Seth i Doc. Na vokalu su se Andi i Michael izmjenjivali pa je npr. „I'm Alive“, „A Little Time“, „March of Time“ pjevao Kiske, dok je Andi pjevao „Are You Metal?“, „Sole Survivor“, „Power“. Ni Kai Hansen nije ostao dužan pa je odradio „Heavy Metal (Is the Law)“. A što za reći? Ultra zabavno! Red pjesme, red crtića, red govorancije (koju nažalost nisam razumjela) i red totalnog kaosa i oduševljenja. Za kraj su ostavili „Future World“ i naravno – „I Want Out“.

Helloween set lista:
Halloween
(with Michael Kiske & Andi Deris)
Dr. Stein
(with Michael Kiske & Andi Deris)
Intermission
(Seth & Doc)
I'm Alive
(with Michael Kiske)
Are You Metal?
(with Andi Deris)
 Perfect Gentleman
(with Andi Deris & Michael Kiske)
Intermission
(Seth & Doc)
Starlight / Ride the Sky / Judas
(with Kai Hansen)
Heavy Metal (Is the Law)
(with Kai Hansen)
A Tale That Wasn't Right
(with Michael Kiske & Andi Deris)
Pumpkins United
(with Andi Deris, Michael Kiske )
Intermission
(Seth & Doc)
Drum Solo
(Dani Löble & Ingo 'battle')
 Ingo Tribute
Livin' Ain't No Crime
(with Michael Kiske)
 A Little Time
(with Michael Kiske)
Intermission
(Seth & Doc)
March of Time
(with Michael Kiske)
Sole Survivor
(with Andi Deris)
 Intermission
(Seth & Doc)
Power
(with Andi Deris)
How Many Tears

Bis:
Invitation
Eagle Fly Free
(with Michael Kiske)
Keeper of the Seven Keys
(Partial, with Michael Kiske & Andi Deris)

Bis 2:
Intermission
(Seth & Doc)
Guitar Solo
(Kai Hansen; In the Hall of the Mountain King)
 Future World
(with Michael Kiske)
I Want Out
(with Michael Kiske & Andi Deris)

Helloween je priredio odličan šou koji je trajao i dulje negoli je predviđeno. To što je publika prije njih vidjela pet bendova i uz njih pila i veselila se nije utjecalo na njenu energiju. Bilo je onih koji su podlegli umoru, no njih je bila nekolicina. Još jedno izvrsno izdanje Knock Out Festivala u Karlsruheu.