Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 20180120 213830

Treće izdanje regionalnog festivala rock glazbe Brijačnica u svom drugom danu donijelo je nekoliko “kućnih” imena koja su se već udomaćila u njihovim programima. Neprikosnoveni adut i željno iščekivani bend bili su Kawasaki 3P koji su na pozornicu stupili oko pola jedan ujutro, kao posljednji izvođač večeri. Do tada izredalo se još pet imena, no počnimo redom.

Program je počeo u 20:15 nastupom Sfumata koji svoju glazbu opisuju kao schizo-funk, specifični stil koji stil koji ima svoju publiku, no za koji je potrebno više vremena da vam uđe u uho. Nezahvalnu ulogu prvog izvođača izvrsno su odradili, uz puno energije i osmijeha, dok je publika tek pristizala u Boćarski dom.

IMG 20180120 233322

Niz dobre energije nastavio se i atmosfera pozitive i druženja pojačavala se sa svakim novim izvođačem. Gentlemanski precizni na minutu i u crvenim odijelima, zatim su se na pozornicu popeli Slow Motion Suicide. Nedavno izdavši novi spot snimljen u New Yorku, oni su bend koji i zvukom i izgledom savršeno se uklapa u američke mirnije standarde. Iako žestoki na notnom papiru, njihova izvedba ponajprije je korektna, u smislu da iza žestokih rifova ne stoji i žestoka energija, kao kod npr. She loves Pablo. Primjetno mirniji, nisu uspjeli rasplesati publiku koja je još uvijek pristizala.

Već spomenuti She Loves Pablo, tvornica energije i žestine, u svojih 40 minuta nastupa nije posustajao. Za najbolji opis dojma koji oni ostavljaju na koncertima je, da Henry Rollins nastupa u Zagrebu, She Loves Pablo svakako bi im trebao biti predgrupa, sličnost je očita i dobrodošla.

Vlatko Stefanovski Trio 07 Zeljko Jelenski

Prve pomake ka plesu potaknuo je tek Vlatko Stefanovski trio koji je, kao prekaljeni profesionalac, opušteno čavrljao  i komentirao. I upravo je ta opuštenost, nenametljivost koja privlači kao i  njegovo poigravanje poznatim napjevima poput Jovano, Jovanke, ukazalo na razlike koje donosi dugo i mnogobrojno iiskustvo nastupa na pozornici. Gitarističke solaže potpomognute ostatkom trojke u njegovim rukama postaju glazba za ples što je publika čula i počeo je ples i u zadnjim redovima. Vlatko je Brijačnicu iskoristio i da predstavi svoj podmladak, 17-godišnjeg sina Jana koji mu se pridružio na bubnjevima i zaradio gromoglasni pljesak, baš kao i cijeli trio na kraju nastupa koji su začinili i pjesmom “Kao kakao”, bivšeg Vlatkovog benda, jednog od najpopularnijih na području bivše Jugoslavije, Leb i sol (jedan od također bivših članova i miljenik regionalne scene je i Kiril Džajkovski). Baš na toj pjesmi bilo je zanimljivo vidjeti kako je Brijačnica spojila niz generacija, od onih koji se sjećaju njenog izdavanja, do mladih naraštaja koji su pjesmu čuli od starijih članova obitelji. Jedni pored drugih, godine nisu bile važne, važno je bilo uživati u glazbi.

(još video zapisa provjeri na našem YouTube kanalu)

Antenat, kojeg smo u SoundGuardianu već opisali kao melting pot stilova među kojima je bazni stil reggae,počeli su češće nastupati, na oduševljenje svojih obožavatelja, pokrenuo je opće gibanje u ritmu. Već pomalo ljepljivi podovi svjedočili su žustrini njihanja jer su cijene pića bile prilično visoke te se pazilo da se ne prolije ni jedna kap. No, glazba je ponijela, mahom mušku, publiku  koja je pjevala s Antenatom i pritom se izvrsno zabavljala. Pred kraj nastupa, već pomalo umorni dečki iz publike komentirali su da se “moraju čuvati” jer na scenu još treba izaći još jedan željno iščekivani  headliner, Kawasaki 3P.

IMG 20180121 003202

Kustošijanski punkeri na kojima godine ne ostavljaju traga, izvrsno su se nadovezali na reggae zvuk i sami počevši svirati u reggae ritmu,  te polako nabrijavali atmosferu. Davor Viduka kao i uvijek, vladao je pozornicom i publikom, najavljujući stvari koje slijede uz opaske i crtice. Jedno je sigurno, s kawasaki 3Pom ne možete pogriješiti. Oni i publika savršeno funkcioniraju i gušt ih je promatrati i iz daljine, tu njihovu interakciju.

Općenito, Brijačnica je opet pokazala da današnja publika željna je zabave i dobre rock glazbe, te da se zna zabaviti i uz manje alkohola u krvi. Također je pokazala kako ima izvođača koji znaju profesionalno nastupiti bez obzira na brojnost publike i tako podići atmosferu.

Brijačnica je opravdala ime. i izvođači i publika bili su pozitivno nabrijani. Organizatorima preostaje samo da osmisle drugačiji pristup marketingu jer se već na izlasku moglo sresti ljude koji bi rado bili došli, ali nisu znali da se festival održava, tako da Brijačnica 4 bude još posjećenija jer nabrijanost je već na vrhuncu.