Festivali
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Četvrti po redu dvodnevni open-air festival Viva la Pola ove godine održao se u napuštenom zdanju bivše pulske vojarne Monumenti. Velika prošlogodišnja posječenost i interes publike nagnao je organizatore da alter rock festival ove godine presele malo izvan centra grada, na veliki otvoreni prostor u kojem su se na dva stagea izmjenjivali mnogi manje-više poznati i zanimljivi goth/metal i punk bendovi. Postavljena je i zatvorena pozornica "Trip to Zion Sound Floor" za ljubitelje reggae, dub, r"n"b, jungle, breakbeat, trance zvuka, te izložba rock fotografija "Rock momenti" beogradskih autora Stanislava Milojkovića, Ana-Marije Vartabedijane i Aleksandra Zeca.

Među ostalim bili su postavljeni štandovi s vegetarijanskom i ostalom hranom, odjećom, glazbom i nakitom. Hranu i piće je bilo moguće kupovati jedino bonovima, koje ste dobili u zamjenu za novac. Što se cijena tiče, nisu bile ni očekivano preniske ni previsoke, no, deset kuna za pola litre vode i zatvoreni šahtovi s pitkom vodom ipak su bili malo previše za goste koji ondje nisu došli kao turisti. Veliki minus organizatorima išao je upravo radi rješavanja problema vode unutar prostora festivala.

Loši higijenski uvjeti i pola sata pješačenja do prvog sela Štinjana da bi se došlo do vode, nije nam ostavilo mnogo izbora nego da se, po mišljenju mnogih, opravdano, zapitamo nije li 280 kuna ipak malo previše za takav događaj. S obzirom na ono što su nam ponudili, što se organiziranja kampa, hrane i vode tiče, mislim da je karta od 280 kuna ipak bila kojih dvjestotinjak kuna previše.

Prema najavama za goste je bio predviđen prijevoz brodićem iz pulske luke na Monumenti, no problemi su nastali već prvog dana kad se brod nije pojavio u predviđeno vrijeme. Dok se situacija s prijevozom napokon nije riješila, dio gostiju snašao se uz pomoć jednog lokalnog prijevoznika koji je spasio stvar prebacivši ljude brodićem do obližnjeg mosta, odakle ih je čekalo još petnaestak minuta hoda do samih kasarni. Iako su posvuda u gradu bili polijepljeni plakati s natpisom "Viva la Pola" mnogi su imali problema lutajući unaokolo, a sve oni koji nisu imali auto ili osiguran prijevoz brodom, čekali su sati pješačenja.

Iako je nedostajalo jačih imena, sudeći prema programu, odnosno headlinerima, festival je kao i proteklih godina bio usmjeren uglavnom prema pankerskoj publici, iako će prvi dan zasigurno ostati u lijepom sjećanju mnoštvu gotičara koji su uživali u nastupima New wave, gothic/dark i metal bendova kao što su Phantasmagoria, Overflow, Theatres Des Vampires, Disciplin A Kitschme i The 69 Eyes.

Najavljivane zvijezde festivala, finski gothic bend The 69 Eyes imali su solidan nastup, unatoč slabom odazivu publike. U sat i petnaest minuta Finci su odsvirali tek nekoliko pjesama s posljednjeg albuma ("Angels"), držeći se uglavnom svojih najvećih i poznatih uspješnica s albuma "Devils" koje su izazvale oduševljenje prevladavajućeg ženskog dijela publike.

Istovremeno, na second stageu se izmjenjivalo mnoštvo bendova, među kojima su ostali zapaženi zagrebački pop punk bend Dolibasija, riječki Hesus Attor, nešto kao mješavina metala i hc-a, melodični punk bend Invert, slovenski punk veterani CZD, dok su veliku prašinu dignuli zagrebački punkeri No More Idols. Svakako valja izdvojiti nastup već poznate hardcore punk grupe iz Smederevske Palanke Six Pack koji su uglavnom svirali starije stvari, dok ih je publika pratila u deliriju.

Prave poslastice za mnogobrojne pankere uslijedile su drugog dana, u subotu, kada na main stage stupaju britanske legende One Way System, GBH i Peter and the Test Tube Babies. Potonji su posebno iznenadili i oduševili svojim energičnim nastupom. Naposljetku na glavnu pozornicu stižu legendarni KUD Idijoti + Peter Lovšin (ex-Pankrti) koji atmosferu dovode do usijanja izvedbom svojih uspješnica Bandiera Rossa i Bella Ciao.

Što se držanja rasporeda tiče, nije bilo većih odstupanja, a posebna zanimljivost je projektor koji je na video zidu postavljenom kraj glavne pozornice ispisivao nazive bendova koji trenutno nastupaju ili tek slijede. Velika je šteta što još jedan takav ekran nije bio postavljen i pored druge pozornice, udaljene nekih stotinjak metara od glavne, što bi dodatno olakšalo snalaženje za one goste koji nisu znali tko nastupa.

Iako zabava nije izostala, mnogi su se pitali jesu li visoke cijene ulaznica (160 kn 1 dan, 280 kn 2 dana) u odnosu na prethodne godine zaista bile opravdane s obzirom na viđeno. Ostaje nam da se nadamo da će organizatori festivala za sljedeću godinu dovesti još neka jača imena koja bi mogla opravdati troškove i poboljšati off-program koji je ove godine izostao. U razgovoru sa jednim od organizatora dalo se naslutiti da su i sami svjesni loše odrađenog posla i odlučni u nakani da se sljedeće godine, u užem, ali kvalitetnijem krugu ljudi, organizira bolji festival. Ne preostaje nam ništa drugo nego da pričekamo sljedeće ljeto i vidimo kako će sve to izgledati tada, prije nego ovaj fest nazovemo najgore organiziranim ljetnim festivalom.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici