Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

DSC 0897x

Od 18. do 21. listopada održan je 27. festival Jazz.hr/jesen, u dvorani “Blagoje Bersa” na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na ovom su festivalu dosad nastupile zvijezde jazza kao što su Maria Schneider, James Carter, Charles Lloyd, Jean Luc Ponty, Michel Camilo, Charles Tolliver, Vijay Iyer i Lee Konitz, a i ove je godine festival predstavio niz uglednih domaćih i stranih glazbenika.

Festival je u srijedu otvorio austrijski septet Shake Stew, a idući je dan nastupio poljski Tomas Chyla Quintet, koji čine vrsni mladi poljski glazbenici: Tomasz Chyła na violini, Piotr Chęcki na tenor saksofonu, Szymon Burnos na klaviru, Krzysztof Słomkowski na kontrabasu te Sławek Koryzno na bubnjevima. Na koncertu su predstavili svoj album Eternal Entropy, koji je objavljen ove godine. Tako smo čuli skladbe kao što su Kyrie, Last Hope, Midnight Express i druge. U svom muziciranju nadilaze jazz idiom te uključuju elemente rocka i folka, pa je tako jedna pjesma bila nadahnuta kašubskom narodnom glazbom. Za bis su izveli You Who Wronged, možda najljepšu kompoziciju večeri.

DSC 0899x

U petak je održan koncert koncert pod nazivom Jazz Ex Tempore, a riječ je o projektu Elvisa Stanića koji se bavi istraživanjem zvukova “Sjeverne Tišine” - usporedbi hrvatske i norveške glazbene tradicije, izrečene jezikom jazza.

Festival je zaključio trio američkog pijanista i kompozitora Erica Reeda. Tijekom karijere Reed je surađivao s uglednim jazzerima kao što su Wynton Marsalis, Joe Henderson, Ron Carter, Christian McBride i Cassandra Wilson, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimio tridesetak albuma. Nastup je otvorio rado izvođen standard All The Things You Are, koji je odmah na početku jasno nagovijestio sjajnu jazz večer. Ne samo da je Reed virtuozan i nadahnut pijanist, već je cijeli trio fantastično uigran – ritam sekcija je čvrsta i besprijekorna baza Reedovim bravurama na klaviru. Od standarda smo čuli još Sweet and Lovely, Just You, Just Me te ikoničku Body and Soul, koja započinje prekrasnim Reedovim solažom, koji zatim ustupa prostor jednako impresivnom solažu basista.

DSC 0971x

Posebna poslastica bio je jedan neočekivani medley – Reed je prvo odsvirao početak Beatlesove Yesterday, no koja se polako i fascinantno suptilno pretvorila u jazz standard Jeromea Kerna Yesterdays, da bi nakon nadahnute jazz improvizacije melodija metamorfirala natrag na Beatlese i tako završila. Nakon oduševljenog pljeska, trio se vratio i za bis izveo još jednu baladu. Bio je to sjajan završetak još jednog festivala Jazz.hr/jesen, na kojem nam je trio Erica Reeda pokazao ono najbolje od jazza: fantastičnu igranost benda, nadahnute solaže i međuigru, te svirački gušt i zaigranost.

DSC 0975x