Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

839A4704

Odličan prvi dan Super Uho festivala u Primoštenu podigao je očekivanja oko nastavka. Prvi dan su obilježili punk, garaža i agresivnija elektronika (izuzev M. Warda), dok je drugi bio rezerviran za kantautore i općenito solo-projekte. U večer nas je uveo Svemirko, nastavila 'ufurana' Sara Renar, a prvi headliner bio je Conor Oberst, koji se očito dobro 'zagrijao' uoči nastupa. Frankie Cosmos pokrenula je publiku koja je tako nabrijana toplo dočekala Franka Turnera. Večer je zaključila Jessy Lanza svojim ugodnim, no pomalo monotonim setom.

Svemirko je relativno nov projekt Marka Vukovića, koji svoju glazbu opisuje kao emo-macho. Njegov set, kojim je predstavio pjesme s albuma 'Vanilija' i skorašnjeg EP-ja 'Tunguzija', nije mi zvučao ni emo ni macho, već me najviše svojom doziranom melankolijom podsjetio na domaće i strane novovalne bendove tipa Boa i rani Simple Minds. Čini se da Marko i ekipa solidno balansiraju između melodiji okrenutog synth-popa i alternativnijeg pogleda na pop-rock. Šteta što se ovaj prvi termin uvijek čini preranim početkom pa publike baš i nije bilo pred glavnom pozornicom.

839A4768

Sara Renar je, čini se, već neraskidivo povezana s Žednim uhom, koji ju prati i podržava od samih početaka samostalne karijere Slušao sam ju kao predizvođača u Močvari prije nekih godinu-dvije i očito je koliko je napredovala u samopouzdanju i scenskom nastupu. Oboružana samo gitarom, mikrofonom i looperom održala je atmosferičan nastup u kojem joj je u par navrata uskakao sideman Zdeslav na sintisajzeru. Set su obilježile njene ponajviše poznate pjesme 'Tišina', 'Ljubav' i neobična 'Razmak'. U par navrata pomislio sam kako Sara već sada svojim stilom i stavom zaslužuje epitet hrvatske Patti Smith.

839A4884 

Od svih glazbenika koji nastupaju na ovogodišnjem Super Uhu, najviše sam pažnje prije festivala posvetio Conoru Oberstu i njegovim novim uratcima. Iskusni kantautor zamijenio je New York rodnom Nebraskom i snimio dva sestrinska albuma 'Ruminations' i 'Salutations', prvi sam, a drugi s bendom. Ovi su albumi kvalitetom i kvantitetom značajno podebljali Oberstov ionako odličan opus. U Primoštenu je nove pjesme ispresijecao sa poznatijim stvarima iz faze Bright Eyes, ipak poznatije našoj publici.

Sve se moglo pretvoriti u fijasko kad su Conor i njegov bend izišli na pozornicu i počeli svirati, a Conor i polurazumljivo frfljati. Srećom, alkohol i sve što su dečki unijeli u sebe polako je isparivalo tijekom vruće ljetne večeri pa je svirka dobila na čvrstini i koheziji. Vrhunac nastupa bila je uvjerljivo izvedena 'A Little Uncanny' te biser Bright Eyesa, 'Lua'. Vidjeli smo i čuli dovoljno kako bismo poželjeli brz povratak Conora Obersta u ove krajeve.

839A5001

Frankie Cosmos nije samo dijete poznatih roditelja. Iznimno opuštena i zanimljiva mlada glazbenica iza sebe već ima na desetke bandcamp albuma te dva 'prava' LP albuma. Frenkie je svoj set dvominutnih sličica iz svakodnevnog života otvorila s 'My I Love You' te ih nastavila nizati iznimnom lakoćom, baš kao da je u vlastitoj spavaćoj sobi. Njen glas neprestano me podsjećao na Dolores iz The Cranberries, iako to nisam zamijetio prilikom preslušavanja albuma. Najviše me ipak iznenadila publika koja je gusto popunila prostor pred malom pozornicom i bučno reagirala tijekom svake stanke u nastupu simpatične Frenkie.

Nakon Frenkie uslijedio je Frank. Veteran po nastupima u Lijepoj Našoj bio je, kao i uvijek, vrlo sretan što je ovdje, iako je zasigurno već navikao na mnogo veću publiku od one koje je sinoć gledao pred sobom. No, Turner se nije razmazio, dapače, još uvijek se trudi 'zapaliti' publiku kojoj poseban poticaj ni ne treba, s obzirom da je Frank već bio kod nas tri puta. Kod mene je postao rekorder, s obzirom da nijedan bend koji nije iz regije nisam gledao kao Franka i The Sleeping Souls - četiri puta. Predbilježavam se i za peti jer je Frank Turner uvijek spreman isporučiti zdravu dozu pozitivne energije i set pjesama u čije stihove zaista vjeruje.

839A5304

Nakon uvoda u već rutinsku 'Get Better' Frank je s odlično raspoloženim bendom nastavio s kombinacijom pjesama s zadnjeg albuma i hitova poput 'Plain Sailing Weather', 'Recovery' i 'The Way I Tend to Be'. 'Imperfect Tense' odsvirao je na zahtjev fana preko e-maila, a ubrzo potom okrenuo se 'best of' dijelu koncerta i pjesmama 'The Ballad of Me and My Friends', 'The Road' i nabrijanoj 'Photosynthesis'. Potkraj seta je, na iznenađenje svih, ugostio i svog uzora Billyja Bragga na njegovoj 'A New England'.

Frank i dalje ne odustaje od neprestane animacije publike: neprestano je tražio više plesa i pjevanja, organizirao 'circle pit', opet nam recitirao na hrvatskom te tražio čučanje i skakanje... Možda već isfurano, no istovremeno simpatično svaki put. Nakon toga je ušao u publiku i zaplesao s plavušom, nakon čega ga je oduševljena publika vratila na pozornicu na rukama. Zaključak se nameće sam po sebi: gdje je Frank Turner, tu su show i 'srce na rukavu'.

839A5320

I dok Blanck Mass svojom teže probavljivom elektronikom u ponedjeljak nije dao odmora okupljenima, sinoć je Jessy Lanza održala solidan, no donekle monoton i vrlo uspavljujuć set. Oni koji su popili dovoljno kave i Cole uživali su, no mene je njen eklektični spoj soula, popa i nježne elektronike podsjetio na slično zvučeću Kelly Lee Owens, čiju glazbu najčešće slušam prije spavanja. Da ne bude zabune, Lanza se u svoj nastup dala 100%, stoga sam možda samo ja trebao bolje pripremljen stići na njenih otprilike 45 minuta na kraju drugog Super Uho dana.

Drugog dana smo, dakle, slušali žanrovski ponešto drukčiji lineup pod prvog dana, no oba su u svom smislu ispunili i povremeno nadmašili očekivanja. Utorak je na kraju ipak pripao Franku Turneru zbog koga su mnogi, pretpostavljam, i kupili festivalsku kartu. Trećeg i zadnjeg dana Super Uhom zavladat će punkerske melodije The Buzzcocks i The Membranes, hvaljeni domaći sastavi Trobecove krušne peći i Mašinko, punk kantautor Billy Bragg te electro legenda James Lavelle.