Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

n

Svega pola sata nakon diskutabilne svirke američkih rockera Kings of Leon, na Hidden Stageu Inmusic festivala koncert su započeli nepoznati ali već sada fantastični trio Public Service Broadcasting.

Široj javnosti van Otoka potpuno nepoznati sastav već nekoliko godina kombinira moderni electro rock začinjen snažnim riffovima, no sva ta glazba je u službi arhivskih audio i video snimki edukativnog programa nakon drugog rata. Potpuno suludi koncept za festival otvorenog tipa dao mi je dozu skepse koliko će ljudi uopće prihvatiti takvo masiranje osjetila kasno u noć, no van svih očekivanja, PSB je jučer u najmanju ruku razvalio. Relativno skromna prezentacija gore navedenih snimki na manjem platnu u 4:3 formatu bila je sasvim dovoljna da publika uroni u svijet prvih lansiranja raketa ili pak kopanja rude. Posebno je pobjednički osjećaj bio vidjeti kako je potrebno jako malo da bi se postiglo jako puno, pa sad zamislite britanski trio u kravatama iza malog platna kako praši ritmove u duhu And So I Watch You From Afar  ili pak domaćih Plastic Knives.

psb

Pravi headlinerski set od preko sat vremena materijala donio je i dosta varijacije pa je tako u melodično uzdizanje ponekad uletio i banjo ili pak sramežljivi sintesajzer namješten na svemirski preset iz horrora 60ih godina prošlog stoljeća.  Svirka je sveobuhvatno gledano, a čini mi se kako je u ovom trenutku najbolje iskoristiti prikladnu analogiju, zvučala kao odbrojavanje do lansiranja čovjeka u svemir. Sreća, strahopoštovanje i otkucaji sata u skladu s otkucajima srca.
Ni sami bend nije očekivao ovakvo gostoprimstvo prisutnih, a ovo veliko i ugodno iznenađenje za kraj dana ispralo je gorak okus lošeg headlinera drugog dana festivala. Svi koji su propustili ovaj desert, ne morate očajavati, listopad, Zagreb, klupski koncert. Datum i promotor još nepoznati. Vidimo se.

Public Service Broadcasting galerija