Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sea Star Vatromet

Teško je bilo nadmašiti spektakl koji su dan ranije pripremili Prodigy, Dubioza i Modestep, no drugi dan Sea Star Festivala imao je jake adute u rukavu. Program se odvijao u dva smjera. U Nautilus Areni predstavili su se najbolji domaći izvođači, a Tesla Stage bio je rezerviran za divove svjetske scene elektronske glazbe.

sassja

Beogradski Artan Lili bio je lagano zagrijavanje za caricu regionalne hip-hop scene - Sassju. Nabrijana s puno pozitive, kao i uvijek, dobila je pedesetak minuta za nastup pa ništa nije htjela prepustiti slučaju. Ponajviše da obožavatelji koji su se okupili u prvim redovima ne ostanu zakinuti za koji hit pa je jurila kroz rime povremeno se zaustavljajući da pozdravi raju i pokaže oduševljenje festivalskim programom i prostorom. Svaki ju je put iznova zabavno gledati uživo; nakon prvih nekoliko pjesama kao da se pročuo dobar glas o njenom nastupu među ekipom pa se broj prisutnih kroz sam koncert stalno povećavao. Zasluženo i očekivano.

Nipplepoeple

Za to su se vrijeme Nipplepeople predstavljali publici na Tesla Stageu. Uočili su prednosti ovakve vrste nastupa i pomno se pripremili za set. Bili su dobro uvježbani, u želji da ostave što bolji dojam. Pošlo im je to za rukom - zbog specijalne kostimografije (uz već ustaljene maske) i kvalitetne svirke sigurno će ih netko nakon koncerta malo proguglati.

Jonathan 

Ili je Sassja u posljednje vrijeme postala popularnija od Jonathana, ili većina festivalske publike nije primarni ljubitelj žestokih gitarskih riffova. Vjerujem da je ovo drugo, jer je Jonathan prvi rock bend koji je protresao festival. S naglaskom na hip-hop i elektroniku, ekipa možda i nije bila upoznata s čudovištem koje se krije iza njihova imena, a tko se slučajno našao u rulji nije mogao ostati ravnodušan. Domaći su to dečki iz Rijeke, kako su i sami rekli, obično sviraju u prepunim klubovima, stoga situacija ispred bine nije bila najsretnije rješenje, no to ih nije omelo da se predstave u najboljem svjetlu. Bend je na mjestu - kompaktna su cjelina s fantastičnom glazbom i singlovima koji su veliki hitovi regionalne rock scene. Potencijal za svjetsko tržište bez imalo preuveličavanja.

Spiller 

Dok je Spiller puštao na Tesla Stageu, još jedan predstavnik domaće ekipe bili su Pips, Chips i Videoclips. Standardni i specifični, ili ih voliš ili ih ne voliš. Kvalitetna svirka uz nekoliko velikih uspješnica uvijek ostavlja (pre)ozbiljan i prilično hladan dojam. Da bi shvatio njihov svijet trebaš ući malo dublje u priču i biti u tom điru, inače se sve čini, onako, okej i ništa više od toga. Fanovi su ispunili čitav parter i sudeći prema njihovim reakcijama, dobro su se proveli.

Elemental

Elemental je uspio svirkom napraviti pravi kaos i zacvikati sve ulaze u Nautilus Arenu. Ulaz-izlaz iz stadionskog prostora bio je prilično zeznut, što zbog samih stepenica, što zbog malog mogućeg protoka pa se publika propuštala u određenim vremenskim intervalima i gurala se na parteru te bočnim tribinama. Tribina ravno ispred pozornice bila je "VIP" pa se tako u velikom praznom prostoru našlo samo nekoliko povlaštenih i jako važnih osoba, dok su se ostali morali gurati i naguravati pazeći pritom da ne padnu na nekoj od brojnih stepenica. Remi i ekipa bili su vidno oduševljeni atmosferom, a ugodno ih je iznenadio i vatromet koji ih je još više nabrijao. Vatromet je nabrijao i ekipu koja je plesala kao da sutra ne postoji kada je na binu stao veliki Fatboy Slim i udario po najvećim hitovima.

Brkovi

"Eat.Sleep.Rave.Repeat.", uz mnogo nostalgije te "Right Here, Right Now", "Push The Tempo" i druge. Nije bilo predaha, nije bilo stajanja, nešto slično kao što su to prošle večeri napravili Prodigy.
Na Prodigy su nas podsjetili i Brkovi koji su kao uvodnu pjesmu pustili njihov veliki hit u balkanskom stilu te nastavili s novim punk folk wellness spa hitom "Boli me". Budući da inače sviraju preko dva sata, stisnuti sve hitove u samo pedeset i pet minuta nije bilo jednostavno i trebali su nešto žrtvovati. Za ekipu se žrtvovao Shamso 69 koji je sam sebe ušutkivao između pjesama kako bi ostalo više vremena za svirku. Na bini im se pridružila i Sassja koja ga je opet stjerala u kut, no ne toliko očito kao u koncertu u Tvornici. Vjerojatno se navikao na repersko čudovište koje je u samo tri minute poharalo binu. Nisu uspjeli odsvirati sve što su htjeli, ali su se uspjeli napiti i zahvaliti organizatorima za gostoprimstvo.

Fatboy Slim 1 

Prepustili su binu Pendulumu čiji je DJ set izrokao sve po redu. U Nautilus Areni praznog mjesta više nije bilo, kapacitet se ispunio i prepunio, a žestoki bas je udarao sat i pol bez prestanka. Hype je bio na vrhuncu, beskompromisno i direktno. Na Teslinoj se bini plesalo uz Petra Dundova, domaćeg DJ-a sa zavidnom svjetskom karijerom za koju ovdje nitko ne zna. Surađivao je i surađuje s najvećima, pušta po najboljim svjetskim klubovima, no nekako je još uvijek u široj domaćoj javnosti Petar Who? Dundov ipak, za ljubitelje elektronske glazbe; pa je tako nakon Fatboy Slima dobio puno prostora da zadovolji poklonike i predstavi se svima koji dosad za njega nisu čuli.

Sea Star jutro

Glavna fora Exit festivala posljednjih nekoliko godina jest dočekati jutro na Dance Areni, a da se tradicija nastavi na Sea Star Festivalu pobrinuo se Paul Kalkbrenner s Back To The Future setom. Počeo je u četiri sata ujutro, pa su tako ostali samo najhrabriji kojih i nije bilo baš malo. Laganiji i ugodniji bez puno iznenađenja, prijao je za ovaj termin; ispratio je zvijezde i pozdravio sunce koje je srećom pratilo sva tri dana festivala.
Za završni party večeras će se pobrinuti Mahmut Orhan.
Osim nekoliko jakih imena, glavni adut ovom festivalu bila je njegova lokacija, infrastruktura i svi popratni sadržaji koji su osigurali vrhunski provod i fantastičan vikend prije početka službene festivalske sezone, o čemu ćemo naknadno.
Dobrodošli u ljeto ljubavi!