Festivali
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Svima nam je poznato da koncerti vrlo često ne počinju na vrijeme i da najčešće možemo računati na barem još pola sata zadrške. Ljudi su navikli da gotovo uvijek imaju "još vremena" i, shodno tome, dopuštaju si izbivanje iz prostora održavanja koncerta, sve u svrhu još malo druženja, "zagrijavanja" uz piće, čašicu razgovora i svega što već ide u tom paketu. U jučerašnjem slučaju, ovakva praksa rezultirala je polupraznom dvoranom pred koju su Mojmir i Kries morali izaći.

Koncert je počeo samo par minuta nakon 21 sat budući da je te večeri uz Kries nastupao još jedan sastav – Seckou Keita Quartet iz Senegala. Dvorana Pauka izgledala je otužno onako poluprazna, a kako je vrijeme sve više i više odmicalo, izgledalo je kao da će ova večer i ostati slabo posjećena.

Tek nešto poslije 21:30 broj posjetitelja počeo je brzo rasti i u tren oka sve je izgledalo potpuno drugačije. Ona prepoznatljiva usijana, pozitivna atmosfera zavukla se u svaki kutak kluba.
Glavni odgovorni – Mojmir i Kries, malo drugačiji nego inače. Naime, elektronika je nestala, pojavio se bubnjar, a bas i gitara uključeni su u sve pjesme.

Takav novi Kries zvuči moćnije i žešće, a ako se u obzir uzmu nešto izmijenjeni aranžmani pjesama sa Ive i Mare, te obnovljeni repertoar (u Pauku ste mogli poslušati i nekoliko novih, odličnih pjesama), može se reći da Kries otvara novu, pomalo drugačiju stranicu u svome stvaralaštvu. To naravno ne znači da je Kries drugi bend, već se radi o malenim, ali efektnim modifikacijama.

Još jedna dobra vijest u ovoj priči treba svakako biti spomenuta. Ivo Letunić, Kriesova lijerica, bio je na svojoj standardnoj poziciji, ugodno smješten na stolcu s desne strane pozornice. Njegov odlazak bio je najavljen još prošle godine, no on je još tu i još uvijek daje svoj doprinos posebnosti benda.

Već sam se nekoliko puta imao prilike uvjeriti da njihovi nastupi naprosto ostavljaju bez daha, a tako je bilo i jučer. Karizmatični Mojmir s lakoćom nas je sve oduševljavao svojim poznatim šamanskim nastupom i mračnim grlenim vokalom, a odlična uigranost ritam sekcije koja, ovako pojačana drum setom, u kombinaciji sa djembama nevjerojatnog Krešimira Oreškog, naprosto zastrašuje. Kada se to spoji sa zvukovima gitare, lijerice i dipli, produkt je zvučni val kakvog još niste čuli. Nakon svake pjesme koju je Kries izveo, iz publike se moglo čuti i vidjeti toliko oduševljenje, da su me neki ljudi, pogotovo ženski dio publike, podsjećali na one koje možemo vidjeti na snimkama nastupa legendarnih Beatlesa.

Kada je broj izvedenih pjesama prešao trinaest, Kries je pokušao otići sa stagea, ali naravno da publika nije mogla dopustiti da se ne izvede barem jedan bis. Kao šlag na tortu sjedaju još dvije pjesme i svi su sretni i zadovoljni mogli dočekati Seckou Keita Quartet.

Kries set list:

01. Pala Tana
02. Grličica
03. Ivo Sadi
04. Jura Zeleni (nova pjesma, još nema točno određen naslov)
05. Pisan Jelen
06. Moj Javore
07. Kolende
08. Tri Devojke
09. Gea
10. Zora
11. Iz Oblaka Rosa Pada
12. Konji Vrani
13. Livere i Travere

Bis:

14. Zumba
15. Grličica


Nakon petnaestominutne pauze uz DJ Batisa, u prvi plan ulazi internacionalni sastav Seckou Keita Quartet, predvođen simpatičnim Senegalcem Seckouom Keitom. Ovaj je čovjek vrsni multi-instrumentalist koji uistinu fantastično i stilski stvarno neuobičajeno spaja ritam i melodiju uz pomoć tradicijskog glazbala kore. Ovaj je instrument karakterističan za Mali i Senegal, a najlakše bi ga bilo opisati kao spoj harfe i lutnje, sa dvadeset i jednom žicom. Sam zvuk glazbala najsličniji je zvuku harfe.

Ovaj kvartet sastoji se od vrsnih muzičara koji su uistinu pravi majstori svojih instrumenata, a svoj profinjen i nježan zvuk dobivaju kombiniranjem violine, kontrabasa, kore i spojem tradicijskih udaraljki sa komponentama klasičnog drum seta.

Njihova je glazba razigrana, vesela i ispunjava ugodom, a njena nepredvidivost, melodijsko bogatstvo i ritmička egzotika daju joj posebnu ljepotu. Seckou Keita Quatrtet uspijevaju vas u trenu raznježiti i smiriti, a već u sljedećem toliko raspametiti i rasplesati da se povremeno sa punim pravom možete osjećati kao da ste poludjeli.

Seckou Keita odličan je zabavljač i ne skida osmijeh s lica, te se u tolikoj mjeri unosi u glazbu da je gledati ga na pozornici pravo zadovoljstvo i velik doživljaj.
A kako je publika reagirala na goste iz Senegala? Kao da se znaju godinama i već po ne znam koji put uzajamno uveseljavaju. Svaka nova pjesma bila je pozdravljana velikim pljeskom i uzvicima oduševljenja, a kako se koncert primicao kraju, i pljeskovi i uzvici pojačavali su se.


Sve je kulminiralo kada su se Seckou Keita Quartetu na pozornici pridružili Mojmir Novaković i Krešimir Oreški te u tako pojačanom sastavu odsvirali dvije pjesme zajedno. Svi okupljeni u deliriju, muzika se na trenutke teško razaznaje od zaglušne buke iz publike. Nešto nevjerojatno, nešto jako lijepo i posebno.

Regularni dio koncerta završio je oko 00:30, a kada su se Seckou i ekipa popeli na bis, uslijedila je nova ludnica. Petnaestominutni obred veselja i plesa kakav samo možete poželjeti. Kada je sve konačno bilo gotovo, osjećao sam se kao iscijeđena krpa. Prava proslava!

Time je prvi dan Ethnoambienta u Zagrebu završio, a što će se danas zbivati na nastupu Brine (SLO) i Nuru Kane & Bayefall Gnawa (SE), pročitajte sutra.


Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima