Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

TESTAMENT-4529Veliki Lemmyjev stage treći dan otvorili su pulski INFERNAL TENEBRA. Standardno dobri, žestoki i konzistentni u svojoj svirci, dobili su podršku hrvatske publike. Iako je bilo tek oko 14:30, gotovo svi koji su iz Hrvatske došli na festival, bili su tu i podržali Infernal Tenebru.

Trio DYING FETUS od prve do zadnje pjesme natjerali su prisutnu publiku na skakanje, skandiranje i pljesak. Odradili su vrlo dobar nastup. Svojevrsno smirivanje atmosfere, barem tempom, ali ne i bukom odradili su švedski GRAVEYARD. Zanimljiva, distorzirana psihodelija uz vrlo dobro glazbeno umijeće. Tada je na scenu stupio Mark Greenway koji je od prve do zadnje pjesme bio potpuno uživljen u pjesme koje su izvodili njegov NAPALM DEATH. Znoj se cijedio, adrenalin je rastao, a publika je postajala sve divlja i divlja. Redari su imali pune ruke posla dočekujući ekipu koja je crowd surfala. Srećom, imali su pola sata pauze jer nakon Napalma, nastupili su KREATOR  i kao obično, razvalili! Opća veselica je s njima doživjela svoj vrhunac. Circle pitovi, surfanje i sveopće skakanje nije prestajalo sat i pol koliko je trajao njihov nastup. Kreator su još jednom pokazali i dokazali zašto se smatraju jednim od najboljih thrash metal bendova. Nakon Kreatora je nastala malo duža pauza i kao zadnji bend večeri nastupili su DIE APOKALYPTISCHEN REITER. Zanimljiv stil, izmiješan death/thrash metal s dosta melodičnim pjesmama. Dio pjesama je na njemačkom, dio na engleskom. Vrlo kvalitetan nastup, karizmatičan vokal, odličan bend za zatvaranje trećeg dana.

Dan četvrti
U četvrtak je na malom stageu nastupila i hrvatska predstavnica PHANTASMAGORIA. Predvođeni Tomijem, održali su vrlo dobar koncert u svom prepoznatljivom stilu. Pozadinski vokal (Davorka) dala je posebnu notu ovom nastupu. Lijepa predstava za predstojeće nastupe s portugalskim Moonspell. Na Lemmyjevoj pozornici grčki SEPTIC FLESH odradili su dobar nastup, potvrdivši da ni Grčka ne zaostaje u kulturi heavy metala. Najupečatljivije su bile izvedbe pjesama „The Vampire from Nazareth“ i „Anubis“. Nakon njih nastupili su ELECTRIC WIZARD. Svojim doom metalom usporili su tempo, ali taman onoliko koliko je trebalo. Od prve „Witchcult Today“ do zadnje „Funeralopolis“ bilo je sporo i moćno. Nakon njih DEVILDRIVER. Izgleda da su razočarali dio publike, jer se još i sutradan pričalo o njima kao o svojevrsnom razočarenju i to ne u svirci već u samoj izvedbi i stavu. S druge strane zagriženiji fanovi Devildrivera su tvrdili da im je ovo bio standardno dobar nastup?!

Vrata četvrtog dana festivala, na velikoj Lemmyjevoj pozornici zatvorili su AT THE GATES. Oni su pak, publiku povratili u trans. Seniori melodičnog death metala nisu propustili priliku pokazati kako se praši na sceni. U jednom trenutku su malo zbunili publiku  izjavljujući kako ne vole death metal, ali samo da ih napale da još glasnije izraze svoju privrženost death metalu. Dan je završio pjesmom „The Night Eternal“.

Dan peti
Zadnji dan festivala uvijek je poseban. Tuga, sjeta, očekivanje posljednjih line-upova, pokušaj nadoknade propuštenog (iako je to nemoguće)… Lemmyjeva bina ugostila je VARG. Bavarci su odradili svoj nastup okupani popodnevnim suncem. Cjelokupan bend je bio obojan krvlju, zapravo postojanom šminkom, koju ni litre znoja nisu razmazale. Kao i na svom zadnjem albumu „Das Ende aller Lügen“, pomalo su se okrenuli političkim temama, te se pozivalo i na revoluciju. Najiščekivaniji bendovi zadnjeg dana festivala bili su EXODUS i GUTALAX. Nažalost Česi su započinjali na maloj bini u 20:00, a thrasheri iz Kalifornije u 20:10 na velikoj bini. Gutalax su sakupili najveći broj publike uz malu binu. Publika je bila spremna sa wc četkama, wc papirima i sličnim rekvizitima. Gutalax su napravili pravi shit party. Uz vrlo dobru svirku isporučili su razigranoj publici svoju dozu goregrinda ili kako oni to nazivaju gore´n´roll. S druge strane Exodus su publiku natjerali na konstantno skakanje, surfanje, a bio je tu i neizostavni zid smrti (wall of death). Exodus su isporučili sve ono što se od njih očekivalo, pa čak i malo više. Nakon njih su na red došli Blind Guardian koji su još jednom odradili izvrsni nastup. Savršena svirka s uvijek izvrsnim Hansi Kürscherom, uz sve to i jako dobar pozadinski metal. Sve ono što Guardiani jesu. Zadnji bend na Lemmyevoj bini bili su DRAGONFORCE. Nažalost, zbog problema s zdravljem, Marc Hudson nije bio u mogućnosti otpjevati ovaj koncert pa je kao zamjena stigao norveški pjevač Per Fredrik Åsly - 'PelleK.  Radi svega navedenoga, DragonForce su odsvirali samo pet pjesama. Polagano se petodnevna metal avantura primicala kraju…

Nakon pet dana heavy metal kulture u kojoj su se ispreplitali dionizijski i apolonijski elementi, prvenstveno je potreban odmor. Ostaje žal i iščekivanje nečeg sličnog u budućnosti. Jedna od prilika bit će zimska verzija MetalDaysa odnosno Winter Days of Metal koji će se održati 19.-25. ožujka 2017. u Bohinju. Zasad su najavljeni Flotsam and Jetsam, Draconian, Orden Ogan, Shining i The Devil.  Naravno, najavljeni su i peti MetalDaysi u lipnju sljedeće godine s: Doro, Bloodbath, Hell, Katana, Vision of Atlantis.
Za kraj još jedna zanimljiva izjava, ovaj put Splićanina, metalca i čovjeka Ante V.: „Stari, da smo svi kao mi ovdje, da si ovako pomažemo i razmjenjujemo (dobra), što bi nam bila Švicarska?“.