Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zagreb calling SVE FRAN-7Premda je posjećenost, u odnosu na prvi dan, bila značajno manja, ništa nije umanjilo doživljaj plesnog pop spektakla za koji se pobrinuo John Newman.

Mlad je to glazbenik koji je dosad prodao preko milijun primjeraka albuma u samo rodnoj Velikoj Britaniji, a svijet neprestano njegove hitove vrti na radio postajama.
SGZAGREBCALLING-6Večer je otvorio riječki Quassar, koji se nastojao predstaviti u što boljem svjetlu. Njihov pristup bio je zadovoljavajuć, no malobrojna publika bila je mlaka i tek je počela s okupljanjem.
Atmosferu je itekako podigao Elemental koji se pun elana i optimizma popeo na scenu. Nakon trijumfalnog koncerta u Domu sportova, ovaj je bend učvrstio svoj položaj na vrhu domaće hip-hop scene i pokazao da im na ovim prostorima nema ravnih. SGZAGREBCALLING-10Specifični su u svom izričaju i bave se svakodnevnim temama koje mnoge osvoje već na prvo slušanje. Svoj su set započeli pjesmom "Oni dolaze" i nastavili hitom "Priroda i društvo". Nizali su pjesme s novog albuma "Tijelo" i stare hitove koji nikog nisu ostavili ravnodušnog. U bendu vlada pozitivna energija koja se vrlo lako prenosi na publiku i garancija je kvalitetne svirke. Nastup su priveli kraju pjesmom "Goli i bosi", dobitnicom Porina u kategoriji "Pjesma godine".
SGZAGREBCALLING-19Najavljen za 22:30, John Newman se u to vrijeme nije pojavio na sceni, a nervoza je iz minute u minutu rasla. Dvadeset minuta kasnije, uz ovacije publike napokon se pojavio i energično počeo izvoditi svoje hitove koje više-manje skoro svi znamo s radija. Osim specifičnog stila plesa, njegov modni izričaj je također zanimljiv, počevši od frizure. Cjelokupni stajling mogao bi se opisati kao neka vrsta rockabilly stila dvadeset i prvog stoljeća, no iz publike su se mogli čuti komentari i o Geordie Shore stilu, što donekle drži vodu, ali se John pokazao iznimno dragim i simpatičnim pa ćemo se držati klasifikacije modernog rockabilly stila.
SGZAGREBCALLING-23Sigurno pogled na poluprazan stadion nije bio najugodnija stvar, no on se na to nije obazirao i za sve je okupljene napravio odličan tulum, rasplesao je baš svaku osobu koja se tamo nalazila, jer se njegovoj pozitivnoj energiji jednostavno nemoguće oduprijeti. Njegov bend je također uživao u svirci čime dodatno doprinio dobrim vibrama kojih je bilo na pretek. Koncert je trajao nešto više od sat vremena s jednim bisom na kojem je sve raspametio s najvećim hitom "Love me Again".
John Newman ugodno je iznenađenje festivala, odradio je posao profesionalno, a istovremeno je uživao zajedno s publikom. Premda je glas na trenutke odavao svojevrsni umor, ovaj se glazbenik nije predavao do samog kraja koncerta. Uz njega, pop glazba ima svjetlu budućnost.