Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

AnnaCavli 5

Reflektor festival trebao je spojiti kvalitetnu domaću i stranu neovisnu glazbu i šarm Gornjeg grada, no ovo drugo je palo u vodu nakon što je organizator odlučio zbivanja prebaciti u Tvornicu. Stradao je djelomično i popratni program, no to je očito bila manje važna komponenta prvog (nadam se ne i zadnjeg) Reflektora.

U Tvornici se zaista skupio žalostan broj ljudi, unatoč više nego povoljnoj cijeni ulaznice i kvalitetnom lineupu. Prostor se bolje popunio tek uoči nastupa Lovely Quinces, treće od četiri izvođača sinoć.

SideProject 4

Side Project, mladi zagrebački duo, počeo je po predviđenoj satnici te je u svom setu predstavio publici svoj ‘graveyard pop’, kako su ga sami opisali. Neizbježne su paralele s Depeche Mode i Sister of Mercy, a Anjin i Lukin ‘projekt’ vrlo je blizak i onome što rade Cold Cave. Ovom prilikom pratili su ih gitarist i basist, no za to uopće nije bilo potrebe jer je Lukin synth i više nego dovoljan za ono što izvodi Side Project. Ne samo to, nego se prateći dvojac jedva i čuo. No zato je Luka ‘ukrao show’ svojim moćnim i izražajnim vokalom te pjevačica Anja također slabo čula te se činilo kako je njena uloga ona back vokalistice. Unatoč tome, vidjeli smo i čuli nastup koji nas ohrabruje u vjeri da se na našim prostorima zaista stvara nova, modernija glazbena scena.

KoalaVoice 3

Koala Voice zaista su ugodno iznenađenje iz Slovenije, također s repertoarom na engleskom jeziku. Svaki od četvero članova benda solidno barata svojim instrumentom i, što je važnije, pritom vidno uživa, a sinoć smo čuli energični pop-punk/grunge/disco predvođen šarmantnom i slatkom pjevačicom/ritam gitaristicom Mancom. Sve su oči bile uprte u nju s razlogom, a svojim je energičnim kretnjama najviše zaslužna što su Koala Voice na kraju svog nastupa pokupili velik pljesak publike, pretpostavljam, dotad većinom neupućene u njihovo stvaralaštvo. Bilo bi ih lijepo čuti ponovno u Zagrebu u skorije vrijeme.

LovelyQuinces 1

Nakon simpatičnih Slovenaca red je došao na Lovely Quinces, damu koja je u posljednje vrijeme podjednako aktivna društveno kao i glazbeno. Posljednji put je na ovom mjestu, ako se dobro sjećam, zagrijavala publiku za Blood Red Shoes (koji nastupaju u Tvornici danas), a i sad je ‘priznala’ kako je ovdje samo ‘second fiddle’ Anni Calvi, headlinerici festivala. Dunja je sinoć predstavila niz novih pjesama koje zvuče nijansu zrelije i odmjerenije nego starije stvari, no to ne znači da nije bilo živo, iskričavo i izražajno kao i na svakom njenom nastupu. Ovaj je dodatno ‘začinila’ i s par sočnih psovki i sarkastičnih komentara.

AnnaCavli 4

Anna Calvi je prije pet godina na prvom izdanju Terranea predstavila svoj debitantski album solidnim nastupom kojeg je ipak značajno pokvarila njena nesigurnost na pozornici. Iz tog razloga nije na mene tada ostavila posebno jak dojam, iako mi se album jako sviđao. Fast forward prema 2016. godini: Anna je na pozornici samouvjerena žena-zmaj koja u približno sat vremena svirke niže hit za hitom (nazovimo ih tako, jer se radi o odličnim pjesamama nevezano uz njihov komercijalni uspjeh) i pritom vam zaokuplja sva osjetila. Goropadna Anna nastup je otvorila s obradom ‘Ghost Rider’, za koju nisam bio siguran hoće li ju uopće svirati, a nastavila s najjačim stvarima s oba LP albuma. Troje pratećih glazbenika ostavilo je mnogo prostora za Calvi, koja je to odlično iskoristila, iako je njen vokal s vremena na vrijeme bio prigušen (pre)glasnim bubnjevima. Vrhunac seta bila je ‘Love Won’t Be Leaving’ s vrsnom solažom (Anna je inače instruktorica gitare sa stažem), a slabog trenutka su njenom nastupu nije bilo. Nažalost, nisam bio u Kinu Šiška na njenom prijašnjem nastupu u regiji, no, uspoređujući s Terraneom, vidljiv je ogroman napredak kod Anne Calvi koju, ako dosad iz nekog razloga niste, počnite slušati – jedna je od rijetkih mlađih autora u rock vodama za kojeg mogu reći da je originalan.