Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Faithless-4Druga večer Zagreb Calling festivala bila je u znaku elektroničke glazbe uz headlinere, legendarnu grupu Faithless, koja je ovdje zadnji put gostovala 2011. godine.

Za razliku od prvog dana, publike je bilo puno, puno manje, tako da ni za vrijeme Faithlessa na tribinama nije bilo nikoga, no to nikako nije umanjilo spektakl.

Faithless-1Za otvaranje i zagrijavanje pobrinuo se zagrebački elektropop sastav Nipplepeople. Laptop i dobar vokal bio im je potreban da odrade solidan nastup. Vizualno su prilično zanimljivi, s maskama preko lica odišu dozom mistike, ali su zato upravo zbog toga prepoznatljivi. Publika je prepoznala njihov đir, neki u prolazu, a neki su se žešće krenuli zagrijati za partijanu koju je kasnije priredila ekipa iz Faithlessa.

Detour, predvođen simpatičnom Majom Posavec, izrazito je kvalitetan bend i uživo zna kako animirati publiku. Ugodni su za slušanje, kompaktno su odradili nastup i ono što je za svaku pohvalu, premda i nije bilo previše ekipe u publici, sigurna sam da su njihovi hitovi dotakli svakog i naveli ga da uživa u glazbi i, na kraju krajeva, one koji ih dosad nisu slušali, nagnali da istraže ovaj bend. Njihovim se laganim i lepršavim melodijama nikako nije moglo odoljeti. Faithless-2Potrebno je napomenuti da, premda je dan ranije Billy napravio show pred krcatim stadionom, po meni su Detour imali daleko bolje odrađen koncert od Billyja, barem s one emotivne strane jer sam ih uistinu doživjela i u svakom su trenutku zadržali moju pažnju i zbog vibre koju ovaj bend ima, nije se moguće koncentrirati na bilo što drugo osim na njihov nastup. Možda će nekima koji ne idu često na koncerte ili su veliki Billyjevi fanovi zvučati suludo, ali to je tako. Razlika glazbenika kojem je glazba isključivo strast i glazbenika biznismena je uvijek u nekom trenutku očita.

Faithless-3Za vrijeme Detoura, frontmen Faithlessa, Maxi Jazz došao se pozdraviti s publikom, strpljivo i vidno raspoloženo se fotkao sa svakim fanom što je bila predivna gesta jednog velikog izvođača. To je već bio pokazatelj da će ovaj koncert biti ipak nešto više od još jednog festivalskog nastupa na turneji. I bio je. Ekipa je oko pola deset počela masovno pristizati na Šalatu, no donji se dio svejedno nije popunio pa je bilo savršenog mjesta za plesanje i uživanje u elektro zvucima britanskih legendi. Bend je pozitivan, nastup im je bio jako dobro razrađen. Isprva je bilo malo smireno, no kada su počeli taktovi "Insomnije" nitko više nije mirno stajao na mjestu. Faithless-6Od tog je trenutka sve krenulo na bolje i zavladala je opća euforija i oduševljenje. Također je bio užitak gledati i light show koji je pratio nastup, pravi elektro spektakl u kojemu mogu uživati baš svi, bitno je samo osjetiti glazbu i njenu ljepotu bez obzira na primarni žanr koji netko sluša. Predstavili su i novu pjesmu "Hands" koja zbog svog laganijeg tempa i nije pretjerano oduševila, no na bisu se skakalo na "Music Matters" i "We Come 1" za sam kraj spektakla.

Činjenica je da je na prvom danu bilo puno, puno više publike, no drugi je dan definitivno onaj koji je pokazao kakva atmosfera i kakve nastupe bi izvođači trebali odrađivati. Faithless je svima pokazao tko su i zašto ih prati dobar glas te odradili puno bolji koncert od Billyja Idola. Do sljedećeg Zagreb Callinga!