×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/vlp/vlp-5.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/vlp/vlp-5m.jpg, Viva la Pola '09, Left} Šesti po redu open air festival Viva La Pola! 2009 održao se proteklog vikenda u Puli, u sklopu kluba Uljanik. Festival je ponovno pružio puno dobre glazbe, od rock, preko punk, hard-core, metal, gothic, industrial, pa sve do hip-hop, reggae, electro, crossover i experimental glazbe.. Uz dobru glazbu, činjenica da je festival u prelijepom gradu sa mnogobrojnim plažama daje dodatnu draž samom festivalu, ali i pomaže pri planiranju gdje provesti ljeto ili bar jedan vikend.

Prvi dan, petak, 7.8.

Nakon što se dan prije smjestilo i podsjetilo gdje se što nalazi u Puli, te nakon što se osvježilo i odmorilo na jednoj od pulskih plaža, došlo je vrijeme i za festival. Rock Bus nažalost sam propustio, no riječki Diskurz i zagrebački  No More Idols najavili su odličan ostatak festivala. Oba benda pružila su dobru punk svirku, uz nažalost tada još uvijek premalo posjetitelja. Kasnije je to Tusta iz KUD Idijota pripisao činjenici da su mnogi odlučili malo duže se brčkati u moru.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/vlp/vlp.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/vlp/vlpm.jpg, Viva la Pola '09, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Nakon dva punk benda, došlo je vrijeme za dva metal benda. Prvo su nastupili Hesus Attor, Riječani sviraju metal, no pomiješan raznim dodatnim žanrovima. Kod njih uz prikazanu dobru svirku treba istaknuti i vokal koji joj svojim glasom daje poseban „zvuk“. Talijanski Rumors Of Gehenna je nastavio u metal ritmu, oni su ipak okrenuti malo klasičnijem metal hard core zvuku. Metalci su bili prvi koju se tog dana osušili i ispunili bar donekle dio ispred pozornice, te napravili dobar uvod za One Piece Puzzle. Riječani su i ovog puta „derali, rokali i guzili“, te tako potpuno dignuli atmosferu. Ne znam kako da Vam opišem doživljaj njihovog koncerta, pa ni neću, ali ću svakako čitatelju preporučiti tu avanturu. Vjerujem da će slijedećih godina dobiti još bolje termine nastupa.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/vlp/vlp-2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/vlp/vlp-2m.jpg, Viva la Pola '09, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Oko 23h počinje i Six Pack, melodična punk-rock skupina iz Srbije, koja je pokazala zašto je jedan od headlinera festivala. U svojih otprilike sat vremena odsvirali su presjek svojih hitova cijele karijere. Nakon njih na scenu stupa TBF (uz ritam jen, dva). TBF nam još jednom pokazuje zašto ih voli i mlado i staro, te zašto su najpopularniji hrvatski urbani bend.

Za kraj prvog dana ostala nam je francuska grupa Joke. Njihova glazba kombinacija je punka, reggaea, soukouss-a, rocka, fusiona, hip-hopa lijepo se nastavila na TBF i posjetitelje koji su ostali do njihovog nastupa negdje poslije 2 ujutro te ih nagradili svojom svirkom. Publika nije ostala ravnodušna pa je plesala uz Joke do kraja.

Drugi dan, subota, 8.8.

Nakon jutarnjeg kupanja te popodnevne okrijepe i razgledavanja došlo je ponovno vrijeme za Uljanik i festival. Drugi dan su otvorili metalci. Equinoxe sam nažalost propustio, no stigao sam taman na Downcast Art i Omega Lithium. Zajedničko oba benda je što osim žestokog metala imaju i ženske vokale, što im daje dodatni plus. I drugog dana se ponovila priča sa posjetiteljima i kupanjem, tako da se Morso, koji je nastupio nakon metalaca, morao jako potruditi da malobrojne prisutne pokrene i raspleše. Riječanima je to i uspjelo, svojom indie rock glazbom, te kombinacijom ženskog i muškog vokala, prisutne natjerala bar da cupkaju ili tapkaju nogom u ritmu.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/vlp/vlp-6.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/vlp/vlp-6m.jpg, Viva la Pola '09, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Festival se drugog dana nastavio još jednim bendom sa ženskim vokalom, a Super S Karamelom iz Bečeja ima čak dvije. Pop punk iz Srbije je dobro prošao u Puli, prihvaćeni su odlično od publike baš kao i Oružjem Protivu Otmičara prošle godine. Kao i prošle godine nastupio je AntiTodor. Domaći pulski punk bend zajedno sa svojim frontmenom Todorom ponovno je pokazao što je pravi istinski punk. Ove godine malo kraće je pričao između pjesama no sve što je Todor ispričao, a AntiTodor odsvirao pokazalo je da punk nije mrtav. Uslijedio je britansko francuski Deadline, koje je Todor trenutak prije pošteno popljuvao kao preskupe za ono što pružaju. Punk rock bend sa ženskim vokalom unatoč kritici uspio je zadržati dobar dio publike te pokazati zašto su „skupi“, te su se pokazali kao zabavan bend.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/vlp/vlp-4.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/vlp/vlp-4m.jpg, Viva la Pola '09, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Pola sata poslije ponoći publika je u potpunosti ispunila vanjski dio kluba Uljanik, dok se na stageu spremao nastup bosanskohercegovačke Dubioze Kolektiv. U odnosu na prošlu godinu bend je ostao bez ženskog vokala no to dečke nije spriječilo da prisutne natjeraju na ples i skakanje uz svoje hitove. Na kraju drugog dana nastupio je još i riječki Disco 'N' Action, no bilo je kasno tako da sam zajedno sa mnogima koji su krenuli kućama u njihovoj elektronskom rocku uživao na putu prema kampu i svom šatoru.

Festival je tako u dva dana pružio puno odlične i raznolike glazbe od bendova većinom iz ovog dijela Europe. Pošto se festival nalazi u samom centru Pule daje mu dodatnu draž, kao i blizina mora. No nedostatak prostora tako nažalost ne daje priliku i za festivalskim kampom koji bi donio vjerojatno još pokojeg posjetitelja više. No zaključak na kraju festivala je upravo onaj od KUD Idijota: Pula, to je raj!