Jazz i klasika
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U Istarskom narodnom kazalištu u Puli 27. je lipnja nastupio Malijski pjevač i gitarist Habib Koite. Bio je to prvi koncert ovogodišnjeg, četvrtog po redu, festivala Backstage Live Pula na kojem će u nastavku nastupiti Melissa Aldana Quartet 9. srpnja i Ratko Zjača Nocturnal Four, fearturing John Riley 25. srpnja.

Glazbenik kojeg uspoređuju s Ericom Claptonom, Koite je u Puli nastupio sa svojim skupinom Bamada s kojom djeluje više od trideset godina. Predstavio je svoj glazbeni svjetonazor koji se zasniva na spoju drevnog i suvremenog i to na više razina: jezičnoj, izborom glazbala, stilskom... Naime Koite pjeva na engleskom i francuskom te njemu bliskim malijskim narječjima, spaja arhaična afrička glazbala, mahom udaraljke, s konvencionalnim gitarama s pedalama i sintisajzerom te izvodi amalgam afro-popa i angažirane kantautorske glazbe. Osim toga, govorimo li o malijskoj tradicijskoj glazbi u svim njezinim raznolikostima, on spaja razne inačice te glazbe koje su nastale u zatvorenim zajednicama raznih etničkih skupina. No prije svega njegovu glazbu karakterizira pričanje priča. Njemu važne teme u tim pričama su život glazbenika, obitelj, život u rodnom mu gradu i državi, ekologija, siromaštvo, nezaposlenost, bolesti, netolerancija, neobrazovanost... No, iako ukazuje na razne anomalije, on je uvijek optimističan, pun nade, bori se protiv neukosti i nasilja svih vrsta.

hk

Zapravo za pričanje priča bio je predodređen rođenjem. Naime Koite, osim što je stasao u glazbeničkoj obitelji, potječe iz plemenite loze Khassonke griota, tradicionalnih “trubadura” čije se stvaralaštvo odražava na duhovitost, mudrost i glazbenu zabavu na društvenim okupljanjima i posebnim događajima. Tako je od malena slušao priče o povijesti i kulturi svoje zemlje, a danas on ta znanja i mudrosti prenosi novim naraštajima, pa i kroz svoju glazbu. Radi to u svojoj zemlji, ali i diljem svijeta. Osim toga dio je prebogate malijske glazbene tradicije u kojoj djeluju ili su djelovali mnogi globalno poznati glazbenici kao što su Salif Keita, Ali Farka Toure, Toumani Diabate, Oumou Sangare, Rokia Traore, sastav Tinariwen i drugi. Zahvaljujući tome primoran je svoje stvaralaštvo uvijek održavati na visokoj razini. Uz to glazbeno je obrazovan i ostvario je suradnje s mnogim uglednicima malijske glazbe te je razvio vlastiti način sviranja gitare i osebujan glazbeni pristup: nenametljivs, smiren, lišen nebitnog, bez ekstravagancija, gotovo meditativan, što mu je svakako pomoglo u tome.

habib koite 2

Fasciniran Pulom u neke je pjesme ubacio hvalospjeve tom gradu što je pomoglo u uspostavi dobre komunikacije s publikom. To je iznimno važno jer radi se o vokalnim izvedbama, a većinu tih skladbi pjeva na nekom od malijskih dijalekata što je otežavajuća okolnost u stvaranju prisnog kontata s publikom koja se u tom slučaju može vezati samo uz atmosferu i emocije, ali ne i poruke, a one su u njegovim pjesmama i te kako važne. Naime to mu je želja, ali i navika - da s onima koji ga slušaju uspostavi neku vrstu zajedništva kakvo vlada prilikom okupljanja plemenskih zajednica. Sugestivim izvedbama uspio je u tom naumu oduševivši mnogobrojnu pulsku publiku koju je, za njihov entuzijazam, nagradio s dva dodatka.

IzvještajiPrepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Kultur Shock u Zagrebu