Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

8284Elina Garanča, najpoznatija mezzosopranistica današnjice, sinoć je gostovala u KD Vatroslav Lisinski u sklopu programa Lisinski Arioso. Budući da je veljača mjesec ljubavi, Garanča je koncert bazirala na emotivnim pjesmama Brahmsa, Duparca i Rahmanjinova.

Letonska je pjevačica svjetsku slavu stekla ulogom u Mozartovoj operi La clemenza di Tito nakon čega su uslijedila gostovanja u najvećim svjetskim opernim kućama. Uloga koju je iznijela na izrazito specifičan način je zasigurno Carmen čija se izvedba u Metropolitanu još uvijek pamti. Objavila je nekoliko albuma, a aktualni "Meditations" iz 2013. godine obuhvaća četiri stoljeća sakralnih skladbi na različitim jezicima kojima je ova umjetnica željela dočarati njeno trenutno duhovno stanje, unutarnji mir i prenijeti ga na slušatelje.

8293U tom je maniru protekao sinoćnji recital solo pjesama. Na klaviru ju je pratio britanski pijanist Malcolm Martinaeu koji je svojom nenametljivošću u svakom trenutku stavljao solisticu u prvi plan i dao joj lepršavu podlogu koja je na trenutke pokazala i svoju zahtjevniju stranu.
Elinin vokal naprosto je neopisiv. Savršena tehnika s izrazitom lakoćom izvođenja, prirodnost i profinjena ekspresivnost su u potpunosti uravnoteženi. Odmjerenost koja je kao stvorena za njemačkog romantičara Johannesa Brahmsa čije je pjesme izvodila u prvom dijelu koncerta. Bez prevelikih vokalnih napora, pjesme su to koje izrazito lagano sjedaju, a Elina ih je učinila posebno zanimljivima, toplinom lirskog, ali tamnijeg vokala. Drugi dio koncerta posvetila je Duparcu i Rahmanjinovu. Tri Duparcove skladbe oduševile su publiku, no za spektakularan kraj pobrinula se izvedbama najvećeg ruskog romantičara. Rahmanjiove pjesme imaju mračan karakter uz konstantne izljeve najdubljih emocija i povremene zahtjevne vokalne dionice, što Elini savršeno leži. Očarala je svojom interpretacijom i izazvala ovacije publike koju je ostavila bez daha.

8301Dva puta je izašla na bis, a na drugom bisu izvela je legendarnu "Habaneru". Ariju koju je moguće izvesti na mnogo načina i svaki put ostaviti različitu impresiju, Elina je izvela na svoj vlastiti, s potpisom ciganke plavih očiju, toplinom i nevjerojatnom lakoćom zbog koje je zasluženo najbolja pjevačica svijeta.
Bila je prava čast gledati ovako veliku zvijezdu kojoj je savršena akustika Lisinskog samo dodatno išla u korist. Sljedeći na redu u sklopu programa Lisinski Arioso je američki bariton Thomas Hampson koji će u nedjelju, 14. veljače nastupiti sa sastavom Philharmonics.

8274.jpg 8280.jpg 8284.jpg

8293.jpg 8295.jpg 8300.jpg

8301.jpg 8306.jpg 8330.jpg

8335.jpg