Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 4897

Petak 20. studenog 2015. godine ostat će među najljepšim sjećanjima gotovo dvije tisuće Križevčana i gostiju iz Bjelovara, Koprivnice, Virovitice i Zagreba, koji su pohodili veliki svečani koncert povodom završetka proslave 70. godišnjice kontinuiranog rada Glazbene škole Alberta Štrige Križevci. Tom prigodom bivši i sadašnji učenici glazbene škole te njihovi profesori uz pomoć istaknutih hrvatskih solista, sopranistice Lidije Horvat Dunjko, tenora Ladislava Vrgoča i baritona Ljubomira Puškarića, pripremili su i izveli kapitalno djelo Carla Orffa, kantatu “Carmina Burana” pod ravnanjem jednog od najistaknutijih hrvatskih dirigenata, maestra Vladimira Kranjčevića.

IMG 4687

Školska sportska dvorana OŠ Ljudevita Modeca već je pola sata prije koncerta bila puna, a mnogi koji su došli pred sam početak u 20 sati nažalost nisu uspjeli ući u dupkom ispunjen dvoranski prostor. Uoči koncerta, za koji je ulaz bio slobodan, doslovce se tražila stolica više, sjedilo se i na podu, a dobar dio generacijski šarolike publike popunio je sva stajaća mjesta. Program je započet dostojanstveno puštanjem snimke govora maestra Kranjčevića o samom djelu njemačkog kompozitora i značaju cijelog projekta za križevačku glazbenu školu, ali i čitavu zemlju u kojoj je ovakav poduhvat jedinstven. Kako je navedeno u tiskanom programu, tekstove iz same kantate, koji se javljaju na latinskom, njemačkom i francuskom jeziku, najvjerojatnije su pisali golijardi (studenti teologije) i vaganti (odbjegli svećenici), poznati po svojoj satiričnoj i šaljivoj poeziji u kojoj ni svjetovni ni crkveni autoritet nije ostao pošteđen. Namijenjeni trenutnoj zabavi, tekstovi govore o sreći i sudbini, ljubavi i erotici, pijanstvima i kockanju, a prožimlje ih ideja da je čovjek tek pijun hirovite sudbine.

IMG 4737

Križevački glazbenici su Carminu Buranu, jedno od najzahtjevnijih djela 20. stoljeća, pripremili u verziji za dva koncertna glasovira, udaraljke, tri solista i mješoviti zbor. Glasovire, koji u ovoj izvedbi mijenjaju simfonijski orkestar, sjajno su i emotivno snažno svirali Judita Paljević Kraljik i Ivan Violić, a udaraljkaški ansambl pod vodstvom Josipa Konfica ostavljao je bez daha i navodio publiku, ipak nenaviklu na koncerte ozbiljne glazbe, na mjestimične spontane aplauze oduševljenja između stavaka. Čitavu, bez pretjerivanja spektakularnu izvedbu nosio je mješoviti i dječji zbor koje je vrhunski uvježbala zborovođa Branka Špoljar u suradnji s profesorima glazbene škole.

IMG 4803

Dirigiranje maestra Kranjčevića, koji je odmah pristao na prijedlog suradnje iz njegovih Križevaca gdje je provodio djetinjstvo, bio je najveći poticaj svim učenicima, kako sadašnjim tako i bivšim, kao i profesorima koji su u petak sudjelovali na slavljeničkom koncertu. Ovaj počasni građanin grada Križevaca nije krio oduševljenje uoči i nakon veličanstvene izvedbe, a posebno je istaknuo činjenicu da “zbor i orkestar čine od bivših i sadašnjih učenika, dakle sve iz iste familije, da tako kažemo, što je posebna dragocjenost tog projekta, s obzirom da se tim projektom slavi jedan značajan jubilej!”

IMG 4868

Prema riječima ravnateljice glazbene škole Branke Špoljar za HRT, 1813. u Križevcima je osnovan Glazbeni zavod, kao jedan od prvih zavoda uopće. Sama glazbena škola osnovana je 1945. godine. 1964. počinje djelovati u sklopu Narodnog sveučilišta, a 1970. škola se osamostaljuje te od tada nosi naziv Osnovna muzička škola Albert Štriga. Danas se škola može pohvaliti velikom brojem učenika u odnosu na broj stanovnika. Trenutno školu pohađa više od 400 učenika, od predškolaca i glazbenog vrtića pa do srednje škole. Ovu veliku godišnjicu škola je obilježavala tijekom čitave godine kroz projekt „07 za 70“, u sklopu kojeg su organizirani različiti koncerti i događanja kako bi se obilježila dugogodišnja uspješna tradicija.

IMG 4905

Nakon jednosatnog uživanja u prvoklasnom koncertu ozbiljne glazbe publika je sve izvođače nagradila desetominutnim gromoglasnim pljeskom i ovacijama, a ogroman pozitivan naboj se osjećao i pri napuštanju dvorane koja je prvi put svjedočila prometnim gužvama uzrokovanim ovakvom vrstom događanja. Bez suvišnih govorancija prije i poslije koncerta, otmjeno i gotovo kulturno-šokantno za križevačku publiku, Glazbena škola Alberta Štrige je nakon više mjeseci priprema vlastitim snagama priredila organizacijski izrazito zahtjevan, vrhunski događaj za pamćenje, čiji značaj najbolje opisuju riječi maestra Kranjčevića: “Mislim da se rijetko koja škola u Hrvatskoj može pohvaliti da je u stanju na taj način organizirati i okupiti zbor od devedesetak ljudi kojeg čine bivši i sadašnji učenici i profesori i udaraljkaši i pijanisti – to je zaista čudo. U današnjim okolnostima zauzetosti i strke i zbrke – to je zaista čudo. I tim više me to veseli jer mi je jasno da je to jedna ekipa koja je spremna ući u velike izazove, a to Križevcima treba.”

IMG_4687.jpg IMG_4690.jpg IMG_4709.jpg

IMG_4715-2.jpg IMG_4718.jpg IMG_4737.jpg

IMG_4752-2.jpg IMG_4753.jpg IMG_4755.jpg

IMG_4757.jpg IMG_4760.jpg IMG_4761.jpg

IMG_4769-Pano.jpg IMG_4773.jpg IMG_4782.jpg

IMG_4795.jpg IMG_4799.jpg IMG_4801.jpg

IMG_4803.jpg IMG_4806.jpg IMG_4868.jpg

IMG_4879.jpg IMG_4881.jpg IMG_4897.jpg

IMG_4904.jpg IMG_4905.jpg