Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

khals penny2Kal's Penny je rock kvintet osnovan 2019. godine iz Zagreba. Od svojih početaka, bend eksperimentira s različitim žanrovima zadržavajući čvrstu hard rock bazu, kao što se čuje na njihovom, upravo objavljenom prvom albumu, ''Threshold'' (2024). O ovom albumu kažu: "Threshold" je kulminacija rada, upoznavanja i prijateljstva. Govori o nizu prepreka s kojima se suočavaju osobe koje balansiraju repetitivan, dosadan, konzumentski život; sa osobnim izražavanjem, stvaranjem i svrhom. Kao što i sami naziv govori, ovaj album je početak, mali prag koji se treba prijeći da bi se balans promijenio. Prvi singl "Full Of It" jasno objašnjava tematiku albuma. Frustracije i niski standardi završavaju ovdje i sada, ili bolje rečeno, dosta sranja!

Album su prošlog petka (5.4.) predstavili koncertnom promocijom u Zagrebu. Kako Kal's Penny studijski zvuči možete poslušati i pogledati na njihovom YouTube kanalu, a ako želite steći dojam kako "Threshold" zvuči uživo i kako je protekla promocija, najbolje je pročitati tekst o petorici samozatajnih, nenametljivih vrsnih glazbenika koji su stali na binu Boogalooa predstavljajući svoj album prvijenac. U tom tonu dvorana gotovo neprimjetno tone u mrak i izmaglicu, a soundscape postaje mističan i misteriozan. Mašinu prve pjesme večeri, Time Is Running Out, pali Luka Berić na basu, a gas daje Dominik Sladić na gitari - show službeno može početi. Time Is Running Out teatralna je te zapravo hrabar izbor za otvaranje koncerta, međutim publika pulsira na istoj frekvenciji kao bend i ne bježi od njene kompleksnosti.

Nakon kratke zahvale svima koji su došli (a onima koji nisu može biti žao!), Ivan Srša na drugoj nas gitari uvodi u Lights Out. Lights Out, kako će nam ostatak večeri otkriti, od svih je pjesama najbliža popu - s catchy refrenom i sing-a-longom Nikola Bakšić na vokalu u priču večeri uvlači i one koji su možda bili sumnjičavi. Nakon Time Is Running Out, Lights Out čini dobar poletni kontrapunkt. Sljedeća na redu je Losing My Mind, koju su fanovi već imali prilike čuti u formi singla. Imajući to na umu ne čudi da je upravo ona bila najpjevanija pjesma večeri. Na trećoj pjesmi jasno je kako je bend kroz prijašnje nastupe istrenirao režijski izbor pjesama: ritam kompleksno - poletno - poznato pokazao se kao dobar recept kojim Kal's Penny na svojim koncertima pridobiva publiku.

Nakon najpjevanije pristiže i najplesnija pjesma večeri, Streetlights. Iako bend često spominje kako im eksperimentiranje sa žanrovima nije strano, orijentirana u funk domenu Streetlights je svojevrsno iznenađenje. Na breaku vas očekuje mali ear-candy u režiji Luke i Ivana pa zato trk poslušati album. Kao petu pjesmu večeri dečki iz Kal’s Pennyja odlučuju predstaviti petu pjesmu s albuma - Road. Pjesma starta atipičnim introm i prelijeva se u laganiji zvuk nego intro daje naslutiti, a nizanjem različitih atmosfera, kako instrumentalnih tako i vokalnih, pjesma doista dočarava putovanje.

Na jednom kraju (kako izgleda zauvijek ekspandirajućeg) spektra benda Kal’s Penny čuli smo funk, a na drugom su nas dečki iznenadili countryjem. Nikola Country Annu I, brzu dvominutnu minijaturu, koristi kako bi predstavio bend te zatim otpjevao, kako saznajemo najmlađi, tekst s albuma. Pjesma graniči s ludošću (county o piratima?), ali nesumnjivo funkcionira i publika to zna honorirati - na podiju je show, pleše se, skače se, atmosfera priliči slavlju prvoga albuma.

khal s pennyLagano smo na sedmoj pjesmi i ako ste mislili da smo zaboravili na bubnjara ne postoji veće laži - samo smo čekali najbolji trenutak. Sljedeće dvije stvari idu u kompletu, a Aleks Ignjatov na bubnjevima čini njihovo ljepilo. Prva od njih, No One, započinje hi-hatom nježno pogoneći ostatak instrumentalista koji razlijevaju još jedan fluidni, atmosferični intro. Čvrsta struktura ulazi zajedno s vokalima koji u jednom trenutku donose u potpunosti neočekivane kvinte (još jedan ear-candy!). Cijela pjesma izgleda samo raste i raste prema svojem kraju, ritamski i izvedbeno, prelama se i razvlači, a kada mislite da je gotovo cijeli bend se okreće k Aleksu i saznajemo zašto je grijeh No One i sljedeću pjesmu izvoditi bilo kako drugačije osim ovako. Bend drži ton u beskraj, publika polako ključa, napetost se penje do plafona i napokon dolazi dozvola od Aleksa - kreće njeno veličanstvo Queen In A Hive. Prethodne pjesme sadržavale su žanrovske citate, pitanja i odgovore, ali ova kraljica neupitni je rock’n’roll. Galopirajuća i nemilosrdna, pečatira koncert i podcrtava obećanu nam eksploziju energije. Nikola razmiče zaštitnu ogradu, spušta se publici, a za njime i Dominik. Koncert se pretvara u mali ritual između benda i publike i jasno je da se ovdje slavi više od samoga albuma - rad, prijateljstvo, strast, frustracije, promjene, rast, počeci i još mnogo, mnogo toga.

Nakon takvog bombastičnog poklona red je odmoriti, a bend opet svojim slaganjem setliste pokazuje potpuno razumijevanje načina na koji mu publika diše časteći ju pjesmom Remedy. Nježna, baladična i melankolična, Remedy otvara portal u neki drugi svijet promišljanja i refleksije, a pri kraju nudi zaokret koji ćete morati poslušati sami. Polako dolazimo do zadnje stvari večeri, a prve na albumu, ujedno i singl koji je izašao netom prije albuma i najavio ga - Full Of It. Bend je uspio sačuvati još energije i izvodi ju kao udarac za kraj, a riječi ‘’I’m always late!’’ lako se pamte i ostaju s publikom danima nakon koncerta. Publika pjeva, i kada pjesma staje ne dozvoljava bendu da ode. Dečki su vraćeni na bis.

Repetitio is mater studiorum pa se Kal’s Penny vraća sa svojim prvim singlom. Energija, za koju smo mislili da je dosegla vrhunac na Queen In A Hive, vraća se kao bumerang i amplificira se - Kal’s Penny se ne štedi i ide all in. Losing My Mind u svom drugom pojavljivanju večeras dinamitna je, a scenski popuštaju sve kočnice. Nikola i Dominik su natrag u publici, dijeli se mikrofon, publika aktivno sudjeluje u ovome nastupu. Kad bi netko pomislio da je vidio sve Nikola podiže Dominika na ramena, a publika je objeručke prihvatila ono što vidjelo.
Dok ne uspijete uhvatiti Kal's Penny uživo, poslušajte album.IzvještajiMortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin