Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Proljetni Jazz ciklus Hrvatskog doma Split 6. je travnja započeo nastupom osebujnog Mimika Orchestra. Nastavak je to programa u kojem su do sad u ovoj sezoni u dvorani Ive Tijardovića nastupili Vasil Hadžimanov, The Baylor Project, Uršula Najev i Black Coffee te Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a, kao i mnogobrojni drugi glazbenici raznih žanrova: klasike, flamenka, fada, world musica...

Mimika Orchestra predstavio se izvedbama skladbi s posljednje ploče “Altur Mur” i novih, koje pripremaju za sljedeće diskografsko izdanje. Radi se o djelima vođe Orkestra Maka Murtića koji je ravnao Mimikom u ovom zahtjevnom programu. Skladbe su nadahnute tradicijom mediteranskog i balkanskog podneblja, ali i vizijama autora koje se oslanjaju na suvremeni glazbeni izričaj. Poseban pečat u njihovoj glazbi daju vokalne dionice s tekstovima na izumrlom veljotskom narječju Hrvatskog primorja. Zapravo one se nerijetko doimaju kao da su još jedno glazbalo, obogaćuju zvuk i usmjeravaju glazbenu priču prema određenoj tradiciji ili kulturnom miljeu. To glazbeno putovanje obiluje autentičnim mirisima, bojama i začinima, istraživanjima navada, rituala, specifičnosti, ali i aktualnim zvukom, što se posebice očitovalo u atraktivnim istupima solista. Upravo spoj arhaičnog i suvremenog Mimiku čini intrigantnim i posebnim subjektom na našoj glazbenoj sceni. Osim što ga publika voli, što je pokazala burnim pljeskom na subotnjem koncertu, ovakav Murtićev način inkorporiranja tradicije u suvremeni kontakst dobar je način da se ta tradicija istraži, rekonstrira, očuva i predstavi široj javnosti.

mo

U nastavku proljetnog dijela ciklusa Chiaroscuro – jazz glazba u subotnjim će koncertima u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića u Hrvatskom domu Split nastupiti niz uglednih hrvatskih sastava. Svestrani pulski pijanist i skladatelj Leon Brenko, koji je nedugo objavio svoj drugi album, “Keep on Moving”, sa svojim će triom svirati 13. travnja. Između ostalih, na programu će biti i skladbe s tog CD-a. Sastav Chui, koji će u Splitu nastupiti 20. travnja, izvodi skladbe vođe kvarteta, klavijaturista Tonija Starešinića, ili one koje je napisao u suradnji s članovima, a u kojima objedinjuje razne žanrove, od jazza, preko popa i rocka do klupske i elektronske glazbe. Oridano Gypsy Jazz Trio svojim će nastupom 30. travnja još jednom iskazati poštovanje prema utemeljitelju gypsy swinga, virtuznom gitaristu Djangu Reinhardtu koji je spojio strast i feeling romske glazbe s američkim jazzom i stvorio autentični glazbeni izraz. Kvintet jednog od najkreativnijih hrvatskih jazz glazbenika, saksofonista i flautista Mire Kadoića, dobitnika niza nagrada, među ostalima i za skladateljsko djelovanje, nastupit će 11. svibnja. Kadoić kroz svoje stvaralaštvo pokazuje podjednako zanimanje za tradiciju i inovaciju. U svojem gradu 18. će se svibnja predstaviti sastav Bolling in Split. Istoimeni projekt posvećen je obradama djela francuskog pijanista, skladatelja i glumca Claudea Bollinga, autora glazbe za više od sto filmova i suradnika mnogobrojnih glazbenika raznih žanrova. Ciklus će svojim nastupom 25. svibnja zaključiti kvintet gitarista i skladatelja Pavla Miljenovića. Sastav je posvećen izvedbama suvremenog, ali razumljivog jazza, onog koji čvrsto stoji na zasadima jazz tradicije, te istražuju nepoznatih područja i mogućnosti prožimanja raznih umjetnosti.

Preuzeto iz Novog lista od 8. travnja 2024.IzvještajiMortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin