Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Mr.Big, veliko ime američkog rocka i hard rocka 80'-ih, band koji je aktivan do današnjih dana uz jednu podulju pauzu u periodu 2002.-2009.g. je nešto što bilo koji ljubitelj tog žanra kao takvog mora nastojati vidjeti uživo barem jednom u životu ako mu se pruži prilika. I meni se ta prilika pružila, naravno da sam je iskoristio.

Ako ništa drugo ne znate o bandu, znate barem za pjesmu To Be With You koja nikad nije sišla sa većine playlisti svjetskih radio postaja, kao i njihov sad već legendarni cover pjesme Wild World koja u originalu pripada Catu Stevensu.

E sad, osim što su ovi legendarni hard rockeri na svojoj turneji gostovali jako blizu nama, tj. u ljubljanskoj Kino Šiški, oni su i na svojoj, prema njihovim riječima, POSLJEDNJOJ TURNEJI IKAD pod nazivom The Big Finish tour, što će reći, nakon ove turneje motaju kablove i pakiraju sve jednom za svagda i šalju velikog gospodina u trajnu mirovinu.
Tako da je doslovce bilo sad ili nikad više da ih vidim uživo. A jednom sam već napravio grešku ne iskoristivši priliku vidjeti legendarnog Dia uživo, i sad grabim sve prilike za bandove i izvođače kojima „ističe (hard) ro(c)k trajanja“.

Jared James Nichols 28 kopija

Razlog gašenja banda po riječima vokala Erica Martina, ali i Paula Gilberta i Billyja Sheehana jest to što više među njima, i nažalost među živima nije njihov bubnjar Pat Torpey (od 2018.g.) i jednostavno im to više nije to.

E sad, onaj mali zaključani skeptik u meni viče : „ A KISS?!!? Nemojte zaboraviti na KISS!!!“

I da, navedeni rock bogovi su već preko nekoliko puta imali preko nekoliko oproštajnih turneja. Tako da uvijek ostavljam mogućnost da ovo zapravo i nije zadnja turneja Mr.Big-a.

No, da se nakon suhoparnog iznošenja nekih činjenica napokon primim i samog koncerta, jelda?

Kao predgrupa, ili bolje rečeno predizvođač Mr.Big-u je nastupio Jared James Nichols sa basistom i bubnjarem u pratnji.

Jared James Nichols 6 kopija

Što reći o ovom čistokrvnom rednecku iz Tennesseeja? Iskreno, osobno baš do sad i nisam bio upoznat sa njegovim opusom iako ima nekoliko studijskih albuma iza sebe, pa ću se ograničiti na dojmove sa koncerta.

Živina od nekih 2m na kojoj Les Paul izgleda kao tamburica, frenetično opako dobar southern rock sa žestokim riffovima i očekivano dobrim solažama. Pršti od vokalne i stage presence energije kao da se nafilao sa duracellkama prije koncerta.

Jared James Nichols 25 kopija

Otvorio je svoj set brzo i žestoko sa pjesmom Easy Come, Easy Go i Down The Drain, a osobno su mi upale u uši još i Threw Me To The Wolves i Good Time Girl, te je za kraj svog relativno kratkog seta odradio i cover Black Sabbatha, War Pigs.

Nakon svog seta i nakon kompletnog koncerta, Jared i ostatak banda se družio sa svima prisutnima i ujedno i promovirao svoj merch koji se čak solidno i prodavao. Bio je jako prijateljski raspoložen prema svima i uspio sam i uhvatiti par riječi s njim. U svakom slučaju, ako ga negdje imate prilike poslušati uživo, nećete požaliti.

JARED JAMES NICHOLS SETLISTA:

1. Easy Come, Easy Go
2. Down The Drain
3. Hard Wired
4. Threw Me To The Wolves
5. Skin'n' Bone
6. Good Time Girl
7. War Pigs (Black Sabbath cover)

mrb

Nakon manje pauze, na stage se penju „velika gospoda“. Eric, Paul i Billy naprijed dok im je zaleđe ritmički čuvao Nick D'Virgillio.

Unaprijed se znalo da će na ovoj turneji odsvirati kompletan Lean Into It album plus još neke druge pjesme, a ljubljanski koncert su otvorili sa tih nekoliko drugih. Svemu je prethodio intro u vidu Blitzkrieg Bopa od Ramonesa, pa je prva na redu bila Addicted To That Rush, potom je uslijedila Take Cover i Price You Gotta Pay.

Eric je bio vidno raspoložen i poprilično energičan, sa vrhunskom interakcijom sa publikom od starta.

Ono što me iznenadilo jest nepostojanje photo pit-a za novinare (sorry Matea, morala si se probijati kroz „kmetove“ da uloviš koji dobar kadar) i ograde između stagea i publike, tako da su fanovi doslovce bili odmah do same pozornice i gledali ekipu iz banda na niti metar razmaka, pa je tako i Eric direktno interaktirao sa svima u prvom redu. A prvi red je bio uglavnom popunjen od njegovih vršnjaka i vršnjakinja, u vidnom zanosu i opčarani cijelim bandom, ali i daleko mlađe ekipe, kojima su vjerojatno ovi prvi bili roditelji. Barem jednom dijelu.

Mr Big 21 kopija

Inače bi napisao da je prvi red bio natiskan i natrpan kao konzerva sardina, jer je sami koncert bio jedno tjedan dana unaprijed oglašen kao „rasprodan“, ali realno, Šiška je bila po mojoj procjeni na nekih 70-75% ispunjenosti dvorane, definitivno nikako rasprodana po nekim standardnim kriterijima, jer je prava gužva i vrućina koja njom rezultira, jednostavno izostala. A i koncert W.A.S.P.-a prošle godine je bio daleko gužvovitiji.

Nakon prve tri pjesme, na red je došao obećani Lean Into It album, i držali su ga se točno po redu, pa su tako otvorili sa Daddy, Brother, Lover, Little Boy. Zanimljivo je da su Paul i Billy svirali gitaru i bas sa bežičnim aku bušilicama. To baš i nisam očekivao.

Uslijedio je Alive And Kickin', naravno, a s obzirom da su se poretka pjesama držali kao na albumu, mogu samo navesti meni najdraže, a to su Never Say Never, My Kinda Woman, Road To Ruin i To Be With You s kojim se završio album.

Mr Big 56 kopija

Potom je uslijedio Wild World i mislim da je kompletna Šiška pjevala s njima, skupa samnom, naravno.

Nakon toga je na red došao Paulov solo, i stvarno je „izuo“. To nije bilo klasično „fret-štrikanje“ nego smislena kombinacija melodija i solo dionica, svojevrsni presjek poznatih pjesama na njegov način.

Ono što mi je od starta bilo čudno, i smiješno, Paul je na stage došao odjeven u crno odijelo sa zlatnom kravatom i debelim pepeljarama na nosu. Izgledom je vukao na kombinaciju rastresenog sveučilišnog profesora i prodavača rabljenih automobila.

No,tokom koncerta je sasvim jasno pokazao zašto ga se smatra jednim od najboljih svjetskih gitarista.

Nakon njegovog sola je uslijedio Colorado Bulldog pa Billyjev solo, čija je virtuoznost na basu neupitna, ali, isto tako mi je nakon par minuta bio malo i zamoran.

Mr Big 36 kopija

Zadnje četiri pjesme koncerta su zapravo bili coveri, Shy Boy od Talasa, 30 Days In The Hole od Humble Pie, Good Lovin' od Olympicsa na kojoj su zamijenili mjesta, pa je tako Paul bio na bubnjevima, Eric na bas gitari, Nick na gitari dok je Billy bio glavni vokal, i posljednja pjesma je bila cover od legendarnih The Who, Baba O'Riley.

Iako je cjelokupan dojam koncerta vrlo pozitivan, i stvarno je bilo jako dobro, prije svega svirački, Eric mi je malo „kaskao“ vokalno. Zapravo, stekao sam dojam kao da se štedi, ili mu je vokal jednostavno izgubio na snazi. Da, prešao je šesto desetljeće života prije koju godinu, ali kad ovaj koncert idem usporediti sa Metal Masters u Beču koji dan ranije gdje su svi vokalisti svakog od banda (Uriah Heep, Saxon i Judas Priest) dobrano prešli sedmo desetljeće, jednostavno se osjeti razlika.

Mr Big 11 kopija

Možda se Eric samo čuvao za ostatak turneje, ne znam, ali znam da mu vokal nema onu nekadašnju snagu i na određenim pjesmama se to jako osjetilo i čulo.

No, bez obzira na to, ovo je bio koncert za pamćenje, i iznimno mi je drago što sam bio dio njega, jer je pitanje da li ću opet imati priliku pogledati „velikog gospodina“ uživo.

SETLISTA MR.BIG:

Blitzkrieg Bop (intro)
Addicted To That Rush
Take Cover
Price You Gotta Pay
Daddy,Brother, Lover, Little Boy
Alive And Kickin'
Green-Tinted Sixties Mind
CDFF-Lucky This Time (Jeff Paris cover)
Voodoo Kiss
Never Say Never
Just Take My Heart
My Kinda Woman
A Little Too Lose
Road To Ruin
To Be With You
Wild Worls (Cat Stevens cover)
Guitar solo Paul Gilbert
Colorado Bulldog
Bass solo Billy Sheehan
Shy Boy (Talas cover)
30 Days In The Hole (Humble Pie cover)
Good Lovin' (The Olympics cover)
Baba O'Riley (The Who cover)
IzvještajiMortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin