Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Kultni balkanski autor i performer Rambo Amadeus održao je ovoga petka koncert u zagrebačkom Saxu. Nastup je dio njegove turneje koju je nazvao "Tribute samome sebi" i definirao kao način da se malo poigra sa sobom i svojim opusom te tako pokuša uspostaviti relaksiranu distancu u odnosu na ono što je radio do sada. Pri tome, kako kaže, „želi otvoriti put za novo, oslobođen teškog bremena ambicije i suvišnih očekivanja, a sve u nadi da će manje brinuti, a više se zabavljati u interakciji s glazbenicima i publikom“. Kao najava zvučalo je dovoljno primamljivo da mu uspije te večeri ispuniti cijeli prostor zagrebačkog kluba u centru grada. Tko prati Ramba zna da se uvijek okruži vrhunskim glazbenicima, a on sam svira s nevjerojatnom lakoćom te svoje koncerte obavezno pretvori u pravi glazbeni stand-up u kojem se posjetitelj može i nasmijati do suza.

Ekipica se u Saxu počela polako okupljati nešto iza devet sati. Mercha nije bilo, pa tko je došao ranije mogao je prije gužve na šanku uzeti piće i zauzeti što bolju stratešku poziciju. Ipak, nije se moglo uloviti rijetko mjesto za sjedenje koje je valjda namijenjeno ranoraniocima ili onima koji su ovdje već dio klupskog inventara. Pića su po standardnim cijenama: mineralnu možeš kupiti za 2 i 30, gembač za 3 i 20, a ako želiš pivo potraži u novčaniku okruglih 3 eura i 10 centi. No, možda je vruće pivo, onako u skladu s Rambovom pjesmom, te večeri bilo jeftinije nego „četri 'ladna“, no osoblje ih je stiglo pošteno ohladiti. Kako bilo, šteta je što moraš isplatiti cifre u eurima a ne u kunama, jer da je po starome (3 kune i 10 lipa) moglo bi se reći da je i više nego povoljno. Ali znamo da je sve kod nas, rekao bi Rambo, „Euro-neuro“ i to već gotovo godinu dana. Kuna se nekako naglo riješila okova sramežljive inflacije i odgovornost za pad standarda prebacila na leđa eura, nešto stabilnijeg igrača.

ra

Stol pokraj miks pulta na kojega sam bacio oko bio je prazan, ali s porukom da je za nekog rezerviran pa sam se prikrpao u prvi red, odmah iza one sigurnosne ogradice što dijeli mjesto glavnih zbivanja od svekolikog puka, a potom se naoružao strpljenjem. Pravilo je da tko dođe ranije uhvati bolje mjesto, ali ima i prostora za duže razmišljanje i opušteno slušanje glazbe. Puštalo se „Ain't No Sunshine When She's Gone“ i „Lovely Day“ Billyja Whitersa, zatim „Rust“ Black Label Societyja, Jamiroquai „Blow Your Mind“, a nakon toga se 'graditelj uvodne atmosfere' (jer predgrupe nije bilo) uhvatio Boba Marleya te puštao redom „Could You Be Loved“, „No Woman No Cry", „Redemption Song“ i „Waiting In Vain“. I baš kad sam pomislio kako je čovjek jednostavno pustio CD i otišao nekim drugim poslom, recimo čistiti snijeg negdje u dvorištu ispred Saxa, promijenio je glazbu na Bonobov „Silver“.

Nedoumicu hoće li se čekanje odužiti u nedogled ili će Rambo ipak nastupiti u najavljenih deset sati razbilo je pojavljivanje benda na pozornici nekih petnaestak minuta poslije najavljenog vremena. Pojavilo ih se četvero, a onda i Rambo, odjeven u kičasti, dugi kaput, s debelim naočalama i bijelom maramicom na glavi vezanom u čvoriće. „Dobro veče, Zagrebe!“, pozdravio nas je onako uz smiješak i nastavio: „Odmah da kažem, za one malo mlađe - ja sam Rambo Amadeus, da ne bi bilo zajebancije.“ I tako je već uvodnom rečenicom izmamio na lica osmijeh okupljene publike. Prvo je malo pozirao fotografima uz napomenu da će to učiniti kako bi predstavnici medija mogli sutra objaviti nove napise o njegovoj velebnoj karijeri, a zatim je predstavio i članove pratećega benda: Albu na vokalima, Vojna za klavijaturama, Miroslava s kontrabasom i Sašu na bubnjevima. Potom je uzeo gitaru, sjeo za onaj visoki barski stolac i show je počeo.

IMG 8580

Krenuli su s pjesmom „Operater“ s ritmom a potom i riječima: „Molim vas... Hitno me povežite s glavnim! Ako želite da se žalite, pritisnite taster – 1 / Ako želite da se hvalite, pritisnite taster – 2 / Ako imate neki poslovni predlog, pritisnite taster – 3 / U svakom trenutku možete dobiti pomoć operatera...“ U svojem stilu ritmičnoga jazza s elementima elektronike ova se skladba pokazala odličnom za otvaranje nastupa i lagano zagrijavanje publike. Pri izvedbi Rambo je određivao tko će svirati: „Sad samo bubanj“, smirio je pa onda odredio „samo bubanj i Alba“, a svi su u trenu prepoznali Albu kao izuzetno snažno pojačanje i osvježenje njegovog benda. Inače, za one koji ne znaju, Alba Nacinovich diplomirana je jazz pjevačica koja je studirala u Trstu i na konzervatoriju u Portu u Portugalu, a u više navrata nagrađivana je kao skladateljica, aranžer i izvođačica u području jazz, zabavne, elektronske i filmske glazbe. I pjeva upravo nevjerojatno. „Hvala vam najljepša na toplom prijamu“, zahvalio se Rambo i najavio da će večer obilježiti pregršt hitova.

A tako je nekako bilo. U svojem stilu otvorio je iduću stvar „Predrasude“, potom odložio gitaru i zapalio cigaretu te prepustio ostalima sviranje, a Albi da pjeva. Odlična je to pjesma s porukom koja osvješćuje ispraznost predrasuda koje nas okružuju u svakodnevici naših malih života: od onih nacionalnih preko drugih („mnogo babica kilavo dijete, plavuše su gluplje, u centru je skuplje“…) do onih esencijalnih poput „nema života iza naše planete“. Potom je opet sjeo i uzeo gitaru te izvedbu i majstorski dovršio. Poslije nje uslijedio je „Higsov bozon“ pri kojem je demonstrirao svoju nevjerojatnu lakoću sviranja: prvo na svom Gibsonu odsvira čisti solo pa ubaci malo wah-waha, a tijekom pjesme nije propustio ispričati staru anegdotu o prvoj ljubavi koja mu je u školi rekla da ga „ne jebe 2 %, (a to znači da 98 posto hoće). Kasnije, kad se proslavio ponovno ju je sreo. Pitao ju je što radi, a ona je radila u banci te joj je rekao: „znaš li koliko je kamata na onih 2 %?“. I premda su ovu priču svakako već ranije čuli na Rambovim koncertima, uspio je naravno nasmijati publiku. Objasnio je da sada 'tribute samome sebi' i da mu više ne mogu skandirati: „Rambo, care, kupi mi cigare!“ već „Rambo, tribute samome sebi!“, a publika je to s radošću i učinila.

IMG 8678

Najavio je potom svoju novu pjesmu i to ozbiljne teme, jer u pitanju je „kozmos“. U njoj Rambo ispituje bitak svega: kako je nastao svemir, tko je zaslužan za njegov početak i njegov kraj te na posljetku zaključuje: „Mogućnost je mršava da kosmos ikad svršava. Osim toga, kada bi jednom i svršio kosmos, tko bi mu došao na parastos?“ Izveli su nakon toga pjesmu „Leptir u oluji“ u kojoj je Alba opet dominirala svojim nevjerojatnim vokalom, a nakon toga uslijedio je Rambov veliki hit - „Bolje jedno vruće pivo“. Započeli su s izuzetno kvalitetnim 'jammingom', pri čemu je tijekom pjesme Vojno napravio pravi 'rastur' na klavijaturama. Rambo je ustao, tražio upaljač, netko mu ga je ponudio iz publike ali on ga nije vidio, zapalio je pljugu, plesao sa strane, dok je bubnjar bio prepun ritma te su pjesmu izveli ludo s mnogo 'groovea'.

Publika je doslovno uživala u svakoj Rambovoj pjesmi, no dodatno se raspametila kada ju je Rambo na pjesmi „Guru Sizife“ uključio u pjevanje. U refrenu ju je prethodno podijelio na ženski dio (koji je trebao pjevati „Guru, Guru“) i na onaj muški koji je trebao otpjevati - „Sizife“. Brzo je konstatirao da u publici nema jednak omjer muškaraca i žena („Fali mi tih ljubavnih pjesama, vidim ja…“, zaključio je) pa je zamolio Albu da pomaže pratećim vokalom pjevanje ženske dionice. Nakon ove uspješne suradnje Rambo je zaključio: „Zagreb gori!“ i nastavio: „A što drugo reći nego zapjevati…“ te pustio s razglasa snimku „Sokolovog grebena“. Nazdravljali su čašama dok je publika jednoglasno pjevala ovu za Ramba atipičnu pjesmu, a on je zaključio da nije zvijezda estrade već Dalaj Lama te da „što je stariji je bolji, veći, deblji, pametniji, jebeniji...“ Primijetio je kako pjevaju i šankeri te nastavio da će ova pjesma privući susjedstvo koje se do sada žalilo na buku iz kluba. „Evo, vidim, već izlaze u šlafrocima i nagrnjuju u klub“, zafrkavao se. Bio je to ujedno kraj prve polovice njihova nastupa.

IMG 8678

Nakon „Sokola“, krenuli su s pjesmom „Šaka u glavu“ te je izveli s obiljem kreativnih solaža na klavijaturama i na gitari, a potom nastavili s „Karakterom“. U pjesmu je Rambo ubacio kako je nastao tatarski biftek. Po Rambu, bilo je to iz potrebe Atile Biča Božjeg da rastereti žene od kuhanja. U pjesmu su ubacili i nekoliko krugova one pjesme „Rambo, majstore“ te smiksali ovdje „Chansons d'amour“ i „Lasciate mi cantare“, malo metala, riff „Money For Nothing“ i na kraju malo, kako je rekao „klasike za široke narodne mase“ koju je odsvirao klavijaturist. Potom su krenuli s pjesmom „Fela Kuti, druže stari“. Rambo je ponovno pozdravio Zagreb, konstatirao da je vani pola metra snijega, a svima unutra fino toplo. Rekao je kako ovdje nije bio sto godina („prvo korona pa ovo-ono, a onda samo ono…“) te je pitao tko je od publike bio na prošlom koncertu u Saxu. Neki su se javili i mahnuli mu, a on je pozdravio i one koji su došli prvi puta, jer „Rambo se sluša s koljena na koljeno“.

Ne čudi da su Rambovi 'frulaši' i šumadijska kola imali dobru prođu. Etno zvuk Balkana popularan je u Americi pa zašto ne bi bio i na ovom prostoru koji je po nekima zapadni Balkan, a po drugima graniči s njime. Balkan je i tako više kulturni i geopolitički nego geografski pojam. I svi znaju da se Rambo na taj način sprda od turbo-folka. Jer, ono što je posebna kvaliteta u njihovoj izvedbi etno glazbe je to što je s lakoćom pretvaraju u pravi jazz.

IMG 8673

„A vidi nas sad“ i „FAP mašina“ bili su pravi doživljaj. Ispričao je priču o šejku koji mu je nudio zlatne poluge da mu Rambo proda svoj kamion ali nije na to pristao. No, prihvatio je da ga lansiraju u orbitu (što su članovi benda dočarali instrumentalnom pratnjom lansiranja u svemir), a kad tamo mu maše vanzemaljac i pjeva „Zemljane, jarane“. Zatim se ponovno vratio na Zemlju gdje su mu ugradili AI GPT za balkansko tržište sa senzorima za janjetinu. Ovo je potkrijepio pjevanjem: „AI, AI, druže stari, objasni mi neke stvari… Zašto Rambo noćas nema sreće u ljubavi?" te je tako opet okrenuo u narodnjak pa se potom ponovno vratio u „FAP mašinu“ i funky ritam. Nevjerojatno je u cijeloj toj priči bio uživljen i duhovit.

Predstavio je još jednom cijeli bend, odsvirao „Rambovo kolo“ koje su vješto bez prekidanja spojili sa „Let the Sunshine“ pri čemu su me na prijelazu baš podsjetili na Franka Zappu i njegove Motherse. Nekoliko mu se ljudi klanjalo iz publike, jer izveli su to uistinu uvježbano i majstorski dobro. A onda je skupina iz publike započela pjevati „Čobane, vrati se“. „Znam da ćete me zvati natrag“, rekao je Rambo na kraju svog dvosatnog nastupa, „A ja ne vidim dobro i ako se krenem spuštati iza pozornice sjebat ću se negdje… Zato ću se sakriti iza basista, a vi pjevajte 'Čobane, vrati se'“. I stvarno je tako bilo. Sakrio se iza Miroslava dok je publika pjevala i obukao ponovno svoj sjajni kaput.

IMG 8649

Kao prvi bis odsvirali su „Dežurnu budalu“. Ponovno je predstavio bend i posebno naglasio Albu koja je otpjevala jednu vrhunsku solo dionicu, a zatim su odsvirali pjesmu „Everybody Need Somebody To Love“ s velikim jazz finalom kojega je bend vrhunski izveo a Rambo je pritom dirigirao. Nakon toga su se poklonili publici i ponovno otišli. Ipak, nakon kraćeg skandiranja, Rambo se vratio s bendom bez instrumenata i zamolio tehničare da ponovno uključe mikrofone. Tako su kao drugi bis višeglasno otpjevali dvije pjesme a capella: „Don't Happy, Be Worry“ i „Šjor Spiderman stari“. Nakon toga su se duboko poklonili oduševljenoj publici i zaključili svojih gotova dva i pol sata svirke.

Bio je ovo još jedan odličan Rambov koncert. Zanimljivo je da je upravo na isti dan prošle nastupio u Tvornici. I onda je prostor bio popunjen, s tom razlikom što je Tvornica barem 2-3 puta veća, a to nam ipak govori da se na Rambovu popularnost vrlo vjerojatno odrazio onaj skandal kojega je imao u prvoj polovici ove godine kada su ga nakon incidenta s voditeljicom pri snimanju mediji optuživali da je seksist. Teško je ovdje procijeniti što je istina a što medijska interpretacija (sam Rambo je na koncertu rekao da ne slušamo informacije jer one nikada nisu dobre), tim više što znamo da se Rambo svojim tekstovima protiv korumpiranosti političara i kriminala zamjerio mnogima.

U svakom slučaju, njegov će koncert kojeg je održao u Saxu prošloga petka upravo po dobrome mnogi još dugo pamtiti.

Rambo Amadeus – setlista:

01. Operater
02. Predrasude
03. Higsov Bozon
04. Kosmos song
05. Leptir u oluji
06. Bolje jedno vruće pivo
07. Guru Sizif
08. Sokolov greben
09. Šakom u glavu
10. Karakter
11. Rambo, majstore
12. Fela Kuti, druže stari
13. A vidi nas sad
14. FAP mašina
15. Rambovo normalno kolovo
16. Vanzemaljac
17. Let the Sunshine In
18. Čobane, vrati se

Bis:
19. Dežurna budala
20. Everybody Need Somebody to Love
21. Don't Happy, Be Worry
22. Šjor Spiderman stari

IzvještajiAvalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour