Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Bez ikakvog pretjerivanja, nakon njihovog nedavnog koncerta u Šibeniku i pažljivog preslušavanja prvijenca „Follow the Blind Man“, kazao sam da Hrvatska konačno (nakon velikog internacionalnog uspjeha Ive Robića, te Gibonnijevog pokušaja plasiranja svojih versa i nota u bijelom svijetu) ima glazbeni izvozni proizvod vrijedan svake pažnje. Slogan GKH „Kupujmo hrvatsko“ treba u ovom slučaju zamjeniti sa „Slušajmo hrvatsko“.

Dino Jelusić je kroz suradnju s bendom Whitesnake trasirao svoje vokalne mogućnosti na HM scenu, da bi sve to uspješno nadogradio i svojim kompozitorskim i instrumentalnim vještinama.

Ne spomenuti i ostatak glazbenika s kojima će, nadam se pokoriti domaću i svjetsku HM scenu, bio bi grubi previd, jer bez mladih i vrsnih glazbenika koji su pronašli uspješan modus operandi uz međusobno poštivanje i odlično nadopunjavanje svojih neospornih sviralačkih vještina (Luke Brodarića-bas, Ivana Kellera-gitara i Maria Lepoglaveca-bubnjevi), krajnji rezultat bi mogao biti znatno drukčiji.

j

Split je eto tako izabran za početak europske turneje koja će svoj nastavak imati dogodine u Južnoj Americi. Mjesto održavanja čak dva uzastopna koncerta je klub Baraka koji, iskreno po mom mišljenju i nije baš idealno mjesto (zbog ozvučenja koje teško može kvalitetno pokriti tlocrt kluba u obliku slova L) za prezentaciju njihovog glazbenog formata.

Prvi koncert je odavno rasprodan, što i nije iznenađenje jer je ovo prvo splitsko ukazanje Dina Jelusića u ovakvom sastavu.

Treba istaknuti pohvalnu činjenicu da je u publici preko 90% bio mladi naraštaj s velikim prisustvom pripadnica ljepšeg spola, od kojeg su su se neke iskazale kao prave HM sljedbenice. Od uvodne (očekivano) „Reign of Vultures“ s kojom očito započinju svaki koncert, uspostavljena je odlična interakcija između publike i glazbenika, na što je Dino komentirao da mu je ovo najbolja pozornica do sada. „Ne vidim nikoga poznatog , što znači da imamo novu publiku, hvala Splite“.

NIK SORIC PHOTO www.niksoric.it DINO JELUSIC JELUSICK LIVE SPLIT 15 resize

Zbog skučenosti pozornice izostala je uobičajena interakcija između samih glazbenika, poznati „dvoboji“ dvaju gitara uz neizbježan headbanging, dok je Dino, normalno zauzeo centralno mjesto iza mikrofona s dodatkom boksera na njemu.

Uslijedila je izgleda uobičajena set lista s malim permutacijama od koncerta do koncerta: „Acid Rain“, himnička „Healer“ čiji je refren pjevala večina prisutnih, „Chaos Master“, „The Bitter End“, „The Great Divide“. Siguran sam da bi istinski healer dobrodošao Dinu, navodno je pjevao pod tempereturom, što se kroz izvedbe nikako nije dalo naslutiti. Izvedena je i naslovna „Follow the Blind Man“ koja je malo smirila nakupljene emocije prisutnih, da bi se iste vrtoglavo vratile u fenomenalnoj cover izvedbi „Paradigm Shift“ benda Liquid Tension Experiment, pravoj rasturačini u kojoj je naprosto briljirao Luka Brodarić u eksplozivnom i inspirativnom solu za kojeg je dobio zaslužene ovacije. Svojih pet minuta imao je i Mario Lepoglavec u intezivnom solu. Ova izvedba po mom skromnom mišljenju ukazuje da su svi glazbenici zbog svojih sviralačkih vještina u stanju napraviti kvalitetan iskorak i prema drugim glazbenim formatima. Da se mene pita (a ne pita), ova kompozicija je idealan poligon za uvrštavanje drugih glazbenika u te improvizacije, s čim bi obogatili buduće scenske nastupe. Čini mi se da bi početak te ideje mogao početi s gostovanjem (u splitskom slučaju) gostovanjem Zlatka Brodarića (Lukinog oca, jednog od osnivača legendarnog benda Metak), koji bi se idealno uklopio u takvu svirku.

NIK SORIC PHOTO www.niksoric.it DINO JELUSIC JELUSICK LIVE SPLIT resize

Uslijedile su „Fade Away“, „Died“, „Animal Inside“, „Fly High“ s kojom je završio „službeni“ dio koncerta. Navijanjem kao na Hajdukovim utakmicama ubrzo je uslijedio nastavak u urnebesnim izvedbama „What I Want“, te jedan od klasika Deep Purplea, „Burn“.

Ni to nije bilo dovoljno raspojasanoj publici koju je Dino morao smirivati najavom da ih sutra očekuje koncert na istom mjestu u isto vrijeme.

Svi članovi benda, mladi, potentni, totalno uživljeni u svoj rad opravdano zaslužuju pažnju, poštovanje i valorizaciju. Još kad s budućim materijalom prošire svoju set listu, gdje će im biti kraj.



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split