Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Jedna od najboljih world music grupa nastupila je sinoć u Močvari, na Savskoj obali u sklopu 20. HRFF, Human Rights Festivala.

Upravo je fantastično kombiniranje ljerice s pikapima, gajda, električne gitare, velikog bubnja nošenog po sceni i, vjerojatno, elektronski modificiranoga zvuka, frule… zvuk na trenutke obiluje modernom ritmom, pa se onda naglo vraća u prošlost, uz ljericu s pikapima. Riječi u ovom ozračju nisu toliko bitne, ali su to dijelovi narodnih pjesama, ili nešto slično narodnim pjesmama, potpuno nebitno.

kries

Prepuna Močvara se tresla u ritmu, mahalo se rukama, ljudi su stajali do same bine, na koju se nitko nije ni pomislio penjati. Atmosfera je bila nekako pozitivna. Slavio se narodni praznik. Riječi pjesama su većini bile poznate, prepoznavali su ih po prvim taktovima. Oni koji nisu stali u dvoranu, bili su na terasi iz koje se jako teško vraćalo u popunjenu dvoranu.

Spoj čvrste, 'rock' sekcije gitara-bas-bubanj s 'tradicijskim triojcem' lijerica-gajde-udaraljke donose fenomenalnu fuziju, a sve kulminira sa šamanskim Mojmirovim pristupom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Pionir world music scene u hrvatskoj, Mojmir Novaković bio je posebno raspoložen. Sve je davno započeo grupom Legen. Na početku su, uz njega, u bendu bili samo Krešo Oreški (udaraljke) i Ivo Letunić (lijerica), a u toj postavi je objavljen prvi album "Ivo i Mara" te soundtrack za film "Konjanik". Ubrzo im se priključuju Andor Vegh (gajde), Konrad Lovrenčić (bas), Erol Zejnilović (gitara) i Ivan Levačić (bubnjevi) i tako je rođen današnji Kries.

kriesmoch 30

Ova postava je donijela Kriesu statusu jednog od najboljih hrvatskih bendova, posebno na koncertima koji su u pravilu uvijek bili odlično posjećeni pa je ova grupa svojevrstan fenomen jer ima vjernu publiku koja ih godinama prati čak i kada nema redovnih diskografskih uradaka. Kries je, naime, nakon "Iva i Mare", objavio još samo dva - sada već kultni "Kocijani" (2008.), vjerojatno najbolji hrvatski world music album svih vremena, te posljednji "Selo na okuke" (2016.) koji je objavljen za veliku izdavačku kuću Riverboat Records.

IzvještajiTihomir Pop Asanović ispunio Peti kupe opakim grooveom


Chui u Petom kupeu


Mjuzikl "Ljepotica i zvijer"


Lutke na koncu @ Tvornica kulture


Kratko i upečatljivo iskustvo


Bosak & The Second Hand Band Live In Vidra Theater


Lačni Franz u Hard-Placeu


Cinkuši u močvari obilježili kraj godine


Komemoracija u HNK za Massima


Urban&4 u Saxu - sutra ćemo pričati!


Slavonski božićni domjenak na malo drugačiji način


Zagorski pankeri proslavili kraj godine


Partibrejkers u Vintageu


Zeal & Ardor u Močvari


Zimski MUF rastopio Hard Place


Widowspeak supp. Camille Camille


Odinova večer južnjačkog rocka


Vojko V u Tvornici


Stoneraj na najjače


Kries užario prepunu Močvaru