Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

"Ima nekih stvari koje se mogu podijeliti, razmijeniti ili zajedno doživjeti, samo izbliza. Nevidljive su na velikoj sceni, ne možeš ih osjetiti preko zvučnika i ekrana. A u KSET-u smo dovoljno blizu za to. U ovom vremenu manipulacije i strepnje treba nam povjerenja, igre i slavlja“, rekao je Rundek u najavi čak pet koncerata koji će se održati u ovom prostoru tijekom ovoga i idućega tjedna, a sve povodom dvadesete obljetnice njegova albuma „Ruke“.

Prvi se koncert održao jučer u potpuno popunjenom prostoru kluba koji može primiti nekih dvjestotinjak posjetitelja. Pri tom, Rundek & Ekipa priuštili su okupljenima sveukupno dva sata odabranih pjesama iz bogatoga opusa Rundeka, Haustora i Carga Tria u savršenoj izvedbi. A budući se slavila druga 'okruglica' izdanja albuma „Ruke“, logično je bilo za očekivati da će se ponajviše prostora dati upravo pjesmama s tog albuma.

Krenulo je sasvim jednostavno: Darko Rundek je došao na stage, nasmiješeno, s uobičajenim 'vjetrom u kosi', uzeo je akustičnu gitaru i počeo tiho pjevušiti: „Ako hodaš sam ispod / praznog neba / a ljubav ti treba / il' vise na tebi / a ti to ne bi / budi sretan jer si mlad…“. Kroz to vrijeme na pozornicu su polako pristizali i ostali članovi njegove Ekipe te se postupno priključivali izvedbi pjesme: Ana Kovačić na saksofonu, Roko Crnić na basu, Igor Pavlica (truba), Silvio Bočić na bubnjevima i Miro Manojlović na udaraljkama i vibrafonu. „Dobro veče!“, pozdravio je Darko publiku nakon što se stišao prvi pljesak. „Je li gužva il' je onak'?“ A zatim je najavio repertoar večeri te ga opisao kao nešto što će imati veze s jeseni i s „Rukama“. Nakon toga, nastavili su u laganom reggae ritmu s pjesmom "Uspomena“. Već ovdje su došli do izražaja izvrsni puhači (saksofon i truba), što je teki jedna u nizu kvalitetnih značajki ovoga nezaboravnoga koncerta.

dr

Uslijedio je set pjesama sa slavljeničkog albuma „Ruke“. Pri izvedbe prve od njih pod nazivom „Ista slika“, Rundek je svoju akustičnu gitaru zamijenio električnom, a pravu čaroliju izveo je Miro kombinacijom udaraljki s vibrafonom. Pjesmu „Kuba“, Rundek je posvetio prijatelju Dušku koji je ovaj svijet napustio u Parizu. Ekipa je i ovu pjesmu odsvirala savršeno: krenuli su s basom, nastavili s perkusijama koje su bile savršene, kao i solo na trubi i saksofonu. „Evo, to je to“, zadovoljno je konstatirao Darko, „tako je to kad se spoji groove s puno žara…“. „Ruke“ su bile jedan od vrhunaca ove večeri u intimnom ozračju maloga kluba u kojemu se može čuti i najmanji šum. Publika je pjevala riječi, a Miro maštovito kombinirao vibrafon te kasnije veliki bubanj obješen oko vrata. Nakon toga, odsvirali su „Sejmene“, staru pjesmu Haustora s albuma „Bolero“, također u novom aranžmanu, poluakustično, s nevjerojatnim solom Igora Pavlice na trubi. Svirajući gitaru u nekom trenutku Rundek je malo i zaplesao pozornicom, pritom frajerski odgurnuvši nogom neki kabl koji mu je putem zasmetao. A pjesma je bila posložena upravo fantastično: pred kraj stišavanje, pa onda „raspaljotka“ i veliko finale.

„A uma-uma“ zapjevao je Rundek, na što mu je jednako uzvratio Pavlica te je potom lagano krenula iduća skladba „Ima ih“. Pjesma je to odličnog teksta, od samoga početka: „U ovoj me školi uče kako navesti ljude da misle i rade / Ono što gazda hoće da misle i rade / A da se osjećaju slobodni da izaberu upravo to / Jer su teška vremena / I vreba otkaz, neimaština, samoća, skupoća / Jad i očaj! / Zar se stidiš? / Zar se čudiš? / Samo idi. /Doć' će drugi. / A ima ih ima ih ima ih ima ih ima ih ima ih ima ih ima ih ima ih...“ pa preko onog: „Ako želiš da se građanin osjeća ugrožen / Zatrpaj ga informacijama o opasnosti i reci / U ime tvoga dobra ombre tu su norme, standardi, zakoni / Porezi, kvake…“ Roko je zapjevušio prateći vokal onako orijentalno, a Rundek je sviruckao električnu gitaru. Pjesma „Clouds“ zvučala je uistinu ambijentalno: započela je kao instrumental, te nastavila kao Rundekovim narativ odličnoga teksta. Ono što je publika pri izvedbi svakako zamijetila jest, šahovski rečeno 'rokada' na instrumentima, koju su izvođači pri tome učinili: basist Roko otišao je na bubnjeve, bubnjar Silvio na ritam gitaru, a Rundek je svirao solo na basu. Na taj način, ponovno su dokazali da su izvanredni i višestruko talentirani glazbenici.

Nakon toga Rundek je najavio: "A sad ide jedna opasna…" te onako, na sebi svojstven, teatralan način, uz pratnju kakofonije puhača, opisao osjećaj besmisla rata kao i novi svijet koji će uslijediti, a pri ovoj izvedbi perkusionist Miro završio je na klavijaturama. „Kakav će biti New World, ovisi o revoluciji“, zaključio je Rundek. A zatim se raspričao o tome kako je prije nekoliko godina sudjelovao u prosvjedu protiv svih klaonica. „Kako se ponašamo prema životinjama, tako se ponašamo i prema ljudima“, objasnio je, „industrija životinja proizvodi toliko plinova koliko i sav promet, a sve to pridonosi efektu staklenika“. Povjerio se publici kako već godinama ne jede meso (pri čemu se čulo par usklika odobravanja) te zaključio da „revolucija započinje - u tanjuru“.

Sa svojom Ekipom ponovno nas je podsjetio na zlatno doba grupe Haustor uz pjesmu „TV Man“. Pri tome je svirao električnu gitaru, a aranžman je, naravno, drugačiji od originalne verzije: više podsjeća na jazz, posebno u drugome dijelu uz kombinaciju puhača. Pjesmu „Put u sumrak“ posvetio je svojoj Sandi koja tada nije bila ondje, a zatim je spontano zapalio cigaretu i poručio: „Ja moram, nemojte i vi…“ Rekao je da će izvesti pjesmu koju dugo nisu svirali, a lijepa je, kaže, i pritom nije neskroman. Jer uistinu, pjesma je lijepa, polagana, a u realizaciji saksofonistica Ana se prebacila na bas gitaru, dok je Pavlica odsvirao još jedan zapažen solo. Nakon pjesme Rundek nam je rekao da je, sudeći prema komentarima na YouTubeu, pjesma doprla do mnogih ranjenih duša.

Darko Rundek Dragutin Andric 10

Uslijedile su još dvije pjesme sa slavljeničkog albuma, a to su bile „Sanjam“ i „Makedo“. Prema reakciji publike nova inačica pjesme „Makedo“ vjerojatno je ipak bila kulminacija koncerta. Naime, puhači su zamijenili one gudače u originalu, Pavlica je ponovno dominirao, Miro kombinirao elektronski bubanj, neki feder, obruč i činelu te ritmički vješto nadograđivao sve ono što je izvodio Silvio, a u nekome je trenutku Rundek zapjevao "Tražio sam…" baš onako u stilu „Desert Rose“. Nakon ove, najavili su posljednju stvar („Osim ako nas nećete zvati na bis…“) i odsvirali „Bi mogo da mogu“ s posljednjega albuma grupe Haustor „Tajni grad“. I ona je bila u posve novom aranžmanu, za kojega je Rundek rekao da je bolji nego u originalu. Krenulo je od lagane gitare i saksofona, preko svih ostalih instrumenata, s odličnom trubačkom i bas dionicom. Nakon ovakve izvedbe nema tko ih ne bi pozvao da dođu svirati još.

Darko Rundek Dragutin Andric 9

Vratili su se vrlo brzo, najvjerojatnije nakon kratke Rundekove čik-pauze. Darko je rekao da su se pri sastavljanju set liste dvoumili što bi stavili kao prvi bis. Prvotno su mislili pjesmu „Šejn“, ali onda su se predomislili te se na kraju odlučili za „Sjaj što izdaje“, skladbu koja se nalazi na albumu „Ruke“, a koja je originalno napisana za film “Tri muškarca Melite Žganjer” Snježane Tribuson. Rundek ju je otpjevao nonšalantno, onako upravo boemski, s 'pljugom u čubama' i zvučala je, naravno, savršeno. Poslije toga krenuo je „Šejn“. Dugo je trajao uvodni ritam, jer Rundek je tražio usnu harmoniku, Miro je prešao na bas gitaru a Roko na električnu. Izuzetno je efektno izgledalo je dok je Darko na pozornici stajao u western pozi i pjevao „Izađi i bori se“! Ipak, najemotivniji trenutak koncerta bila je izvedba pjesme „Šal od svile“, kada je ublika upalila lampice na mobitelima i pjevala tiho jednu od najljepših Rundekovih pjesama. Pred sam kraj pjesme, predstavio je članove Ekipe: Anu Kovačić, Igora Pavlicu (Rundekovog starog Doca Holidaya), Miru Manojlovića (kao „Mikro Mancea“), Silvio Bočić (kao„najplodnijeg mužjaka u bendu - jer ima troje djece“) i Roka Crnića. I premda se KSET zatvarao tek u ponoć, nakon ove pjesme za kraj odsvirali još „Theme 58“, inače završnu pjesmu s albuma „Apokalipso“. Tako je nevjerojatno brzo proletjelo dva sata prvoga u seriji koncerata u KSET-u kojega se ne bi smjelo propustiti.

Darko Rundek Dragutin Andric 17

Naravno, netko će reći da nisu stigli odsvirati „Enu“, „Apokalipso“, „Neobičan dan“, „Grane smo na vjetru“, „Moja prva ljubav“, „Zagrebačka magla“, „Tamni jorgovar“ ili niz drugih vrhunskih pjesama koje su obilježile karijeru ovoga velikog umjetnika. No, kada bi se išlo udovoljiti svakome, Rundek bi s Ekipom morao svirati kao Bruce Springsteen, barem četiri sata. Zato nije važno, bit će novih prilika. Još jednom, Rundek se pokazao kao izvrstan autor, izvođač a i zabavljač koji se, kako je već više puta rečeno, oduvijek znao okružiti vrhunskim glazbenicima.

Darko Rundek & Ekipa – setlista:

1. Mlad
2. Uspomena
3. Ista slika
4. Kuba
5. Ruke
6. Sejmeni
7. Ima ih
8. Clouds
9. New World
10. Revolucija
11. TV Man
12. Put u sumrak
13. Sanjam
14. Makedo
15. Bi mogo da mogu

Bis
16. Sjaj što izdaje
17. Šejn
18. Šal od svile
19. Theme 58

IzvještajiTihomir Pop Asanović ispunio Peti kupe opakim grooveom


Chui u Petom kupeu


Mjuzikl "Ljepotica i zvijer"


Lutke na koncu @ Tvornica kulture


Kratko i upečatljivo iskustvo


Bosak & The Second Hand Band Live In Vidra Theater


Lačni Franz u Hard-Placeu


Cinkuši u močvari obilježili kraj godine


Komemoracija u HNK za Massima


Urban&4 u Saxu - sutra ćemo pričati!


Slavonski božićni domjenak na malo drugačiji način


Zagorski pankeri proslavili kraj godine


Partibrejkers u Vintageu


Zeal & Ardor u Močvari


Zimski MUF rastopio Hard Place


Widowspeak supp. Camille Camille


Odinova večer južnjačkog rocka


Vojko V u Tvornici


Stoneraj na najjače


Kries užario prepunu Močvaru