Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

59 lisboa moonspell by martina rusalkaDogodilo se to jedne sasvim obične večeri u Runi. Kako to obično biva, Kneža je puštao glazbu, raspravljalo se o svemu i svačemu, dim cigareta se mogao rezati nožem, a onda je u nekom trenutku jedan poznanik iz ruksaka izvadio CD na kojem je crnim markerom bilo ispisano „Moonspell“ i rekao mi „Donio sam ti nešto. Ovo će se tebi sigurno svidjeti“. I nije bio u krivu. Skoro dvadeset godina kasnije evo me još uvijek tu i samo hvatam svaku i najmanju priliku da vidim uživo ovaj bend. Bio je to i posljednji put da sam dobila glazbenu preporuku koja je toliko utjecala na mene.

Od tad do dana današnjeg sam prešla nekih desetak država i odgledala preko 20 Moonspellovih koncerata od kojih je svaki bio jedinstven pa čak i oni koje sam gledala u sklopu iste turneje. Moonspell je jedan od onih bendova koji u svakom trenutku znaju gdje se nalaze i kad su negdje posljednji put svirali pa to često iskoriste kako bi koncert prilagodili lokalnoj publici. Ali ipak, njihovi koncerti na rodnoj portugalskoj grudi, koji se održavaju svake godine u Noći vještica, nešto su sasvim posebno i obavezna su postaja za svakog obožavatelja. Ove godine je cijela priča postala još posebnija. Svojih je prvih 30 Moonspell proslavio uz dva koncerta: Noć vještica smo proveli u Portu, a Dan Svih Svetih u Lisabonu. Tijekom oba koncerta, mogla se razgledati izložba koju je postavila bjeloruska dizajnerica Elena Romanova s izlošcima iz svake Moonspellove ere.

16 porto moonspell by martina rusalkaA sve je počelo davne 1992. kada je Morbid God postao Moonspell, nedugo nakon što je objavljen njihov prvi singl Serpent Angel. Bila je to i prva pjesma kojom su otvorili svoj 30. rođendanski koncert u Noći vještica. Uslijedili su Erudit Compedium i Erotic Compendium sa mini-albuma Under the Moonspell iz 1994. Rođendanska je setlista pokrila svaki album kronološkim redom, a uključivala je i velik broj iznenađenja. Mene su osobno već prve tri oborile s nogu jer mi je to bio prvi put da ih čujem uživo. Na moju nesreću, prve tri su jedine pjesme na kojima je bilo dozvoljeno fotografiranje pa je najblaže rečeno bilo teško koncentrirati se na fotoaparat, vremensko ograničenje i razmišljanje o ekspozicijskom trokutu, dok bend svira pjesme koje već skoro dvadeset godina željno iščekuješ. Uz ove tri, našla se tu i moja dugo očekivana Butterfly FX s albuma The Butterfly Effect objavljenog  1999.

Tijekom obje večeri, pozornicom su se izmjenjivali brojni gosti. Za vrijeme seta iz ere njihovog albuma prvijenca, kultnog Wolfhearta, pridružili su im se članovi ansambla Cornalusa na pjesmama Trebraruna i Ataegina. Mute, hit s albuma Irreligious, je odsviran u akustičnoj verziji uz dva violončela i Pedra na pijaninu. En nome do medo je otpjevana u duetu s Ruijem Sidóniom, osebujnim pjevačem portugalskog benda Bizarra Locomotiva.

10 porto samael by martina rusalkaA ne smijem zaboraviti spomenuti i posebne goste, švicarski Samael, bend koji su se odazvao na Moonspellov poziv i upotpunio cijeli ovaj koncept za sve ljubitelje sanjive čarolije punog mjeseca. U Portu su odsvirali setlistu posvećenu albumu Ceremony of Opposites iz daleke 1994., dok je lisabonska publika imala priliku čuti album Passage. Naime, Samael ove godine slavi 25 godina od objavljivanja ovog jako bitnog albuma u njihovoj karijeri kojim se bend odmaknuo od svojih black metal utjecaja i krenuo u posve novom smjeru.

Dva dana uz Moonspell u Portugalu meni je bio čisti odmor za dušu. Ponekad me malo zabrine pomisao „što ako je ovo posljednji put da sviraju zajedno“. U intervjuu kojeg je dao za Hellfest, Fernando je dao naslutiti da je to i bila mogućnost u vrijeme prije pandemije, ali je pauza zbog više sile, dobro došla bendu da ponovo pronađu inspiraciju za nastavkom svog glazbenog putovanja.

50 lisboa by martina rusalkaZa kraj ostavljam samo mudre riječi Alana Averilla (Primordial) koji je bio samo jedan u nizu glazbenika čije su video čestitke prikazane na platnu prije početka koncerta: „Kako smo tako brzo ostarili? Šaljemo vam pozdrave povodom vašeg 30. rođendana, iz jedne siromašne države, u drugu siromašnu državu. Irska i Portugal, outsideri, odmetnici. Preživljavanje je naša stvarnost. Morali smo utoliko više raditi da bismo preživjeli sve ove godine…“
Hvala, Moonspell, i iz Hrvatske, još jedne siromašne države! Hvala na svemu što radiš i što ovaj svijet činiš podnošljivijim svojim postojanjem! Zauvijek „under the spell“.

IzvještajiTihomir Pop Asanović ispunio Peti kupe opakim grooveom


Chui u Petom kupeu


Mjuzikl "Ljepotica i zvijer"


Lutke na koncu @ Tvornica kulture


Kratko i upečatljivo iskustvo


Bosak & The Second Hand Band Live In Vidra Theater


Lačni Franz u Hard-Placeu


Cinkuši u močvari obilježili kraj godine


Komemoracija u HNK za Massima


Urban&4 u Saxu - sutra ćemo pričati!


Slavonski božićni domjenak na malo drugačiji način


Zagorski pankeri proslavili kraj godine


Partibrejkers u Vintageu


Zeal & Ardor u Močvari


Zimski MUF rastopio Hard Place


Widowspeak supp. Camille Camille


Odinova večer južnjačkog rocka


Vojko V u Tvornici


Stoneraj na najjače


Kries užario prepunu Močvaru