Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mingus Big Band predvođen kontrabasistom Borisom Kozlovim, sinoć je uz ovacije publike zatvorio ovogodišnji 13. Zagreb Jazz Festivala (Jazzg).

Večer za pamćenje, započeli su kompozicijom „E's Flat, Ah's Flat too“, a nastavili s nekoliko kompozicija slavnog Cgarlesa Mingusa, kao i novim skladbama.

Velika završnica festivala pripala je jednom od najkreativnijih jazz-orkestara današnjeg jazza kako bi obilježili 100. godišnjicu rođenja velikog i neponovljivog Charlesa Mingusa.

mbb

Mingus Big Band je nastao nakon smrti velikog jazz-kontrabasista, skladatelja i vođe ansambla Charlesa Mingusa (1922. - 1979.) i to na inicijativu njegove udovice Sue Mingus. Ona je pokrenula niz akcija u cilju očuvanja i prezentacije njegove glazbene ostavštine, ali je nažalost nedavno preminula (2. travanj 1930. – 24. rujan 2022.). Publika i band su je se sinoć prisjetili uz skladbu “Sue’s Changes”, koju joj je suprug posvetio.

Zbog Mingusove glazbe, ali i vrhunskih glazbenika koji sviraju u orkestru, taj je Big Band već godinama jedan od najboljih na jazz sceni, prvorazredna atrakcija, često na prvom mjestu u izborima stručnih časopisa.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 4424

U to se također sinoć uvjerila i publika. Mlađa i starija generacija vrhunskih glazbenika nikoga nije ostavila ravnodušnim dok su izvodili samo dio ogromnog nasljeđa američkih skladbi. Mingus je napisao više od tristo djela koja nadahnjuju glazbenike na luđačku svirku u kojoj su zastupljeni svi elementi koje tu glazbu čine izvrsnom: kolektivne improvizacije, spoj free jazza s elementima jazz-tradicije (blues, dixieland, spiritual, gospel, swing, latino, afro), promjene tempa, izniman osjećaj, unikatan i prepoznatljiv pristup i angažirana tematika koja pobuđuje dodatnu dubinu i snagu.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 4266

Od inozemnih gostiju, 13. Jazzg je ugostio i Christian Sands Trio u Maloj dvorani Lisinski, Jazz/Takes Supergroup u Tvornici Kulture te Kayhana Kalhora i Erdala Erzincana u Kazalištu Kerempuh.

IzvještajiDamir Urban&4 uz gudački orkestar raspjevali Osijek


Crime + The City Solution i Joshua Murphy


Po metra crijeva uveselili Zadrane originalnim ča-metalom


Rambo Amadeus u Sax!-u


Asaf Avidan nastupio u Hrvatskom domu u Splitu


Tihomir Pop Asanović nastupio u Tvornici kulture


Jelusick band i Split se očito javno vole


Buža i Smrdljivi Martini - bendovi koji zaslužuju veću pozornost


Promocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu


Batushka (Krzysztof Drabikowski) + supp. Kanonenfieber, Uburen


Ljepota skrivena u raznolikosti


Životna priča Tine Turner predstavljena u Zagrebu


Jazz festival na ponos gradu Dubrovniku


Drugo ukazanje Baylor Projecta u Lijepoj Našoj


KOIKOI + Proto tip u Močvari