Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nakon sjajnog nastupa Christiana Sandsa prošli tjedan, Zagreb jazz festival nastavio se nastupom all stars benda naziva Jazz/Takes Supergroup, u kojoj su se okupili Niels Lan Doky, Darryl Jones, Bill Evans i Harvey Mason, a nastupili su Tvornici 7.11.

Riječ je o recentno oformljenoj supergrupi, pa ih čak nema na youtubeu (planiraju izdati svoj prvi album nakon aktualne turneje, kako je istaknuto na koncertu), ali organizatori su smislili dobru marketinšku strategiju kako ih ''prodati'' široj, ne samoj jazz publici, a to je da su svakog člana ‘’definirali’’ suradnjom s nekom velikom zvijezdom – Darryl Jones – bas-gitarist Rolling Stonesa, bubnjar Harvey Mason – suradnik Jamesa Browna, saksofonist Bill Evans – suradnik Milesa Davisa, a Niels Lan Doky je u nedostatku bombastične poveznice (a on je najjazzerskije ime među njima) opisan kao ‘’najbolji europski pijanist’’ (?!). OK, neki jazz časopis ga je vjerojatno proglasio najboljim pijanistom svoje generacije i Lan Doky je svakako sjajan glazbenik, ali razbacivanje kategoričkim superlativama u kontekstu vibrantne i bogate europske jazz scene malo je banalno.

jsg

Niels Lan Doky je istodobno idejni začetnik cijelog projekta, naime, on je prije dvije godine pokrenuo jedinstvenu suradnju s jednom od najistaknutijih institucija u svijetu umjetnosti: Muzeja moderne umjetnosti Louisiana u Danskoj kod Kopenhagena. Rezultat te suradnje bila je inovativna i uspješna serija koncerata pod nazivom “Jazz/Takes”. Mjesečni koncerti ove supergrupe do sada su se održavali isključivo u muzeju Louisiana – uz rasprodane ulaznice, publiku i ovacije. Počevši od jeseni 2022. Jazz/Takes Supergroup krenula je na europsku turneju i izvode moderne instrumentalne jazz aranžmane poznatih skladbi iz raznih žanrova, uključujući i jazzu daleke bendove kao što su Pearl Jam, Metallica, Nirvana itd. Naravno, jazz ima tu moć da može ''asimilirati'' kompozicije iz bilo kojeg žanra, i ljubitelji što jazza što rocka sigurno su bili radoznali što će ispasti iz te kombinacije.

DSC 0760

Bend je koncert otvorio originalom Billa Evansa, a uslijedila je ikonička pjesma Nirvane Smells Like Teen Spirit – i ona inicijalna radoznalost brzo se ugasila, jer je već na početku postalo jasno da bend igra na sigurno, na kartu ''neinvazivne'' interpretacije popularnih melodija omiljenih među najširom publikom. Svirači su redom virtuozi, to je neupitno, ali izostalo je ''ono nešto'', uzbudljiva kreativnost i nepredvidljivost - dok je npr. Christian Sands neprestano izvlačio nešto novo iz rukava, kroz dva sata koncerta, ovdje se model definiran na početku provodio do kraja nastupa. Do kraja koncerta izmjenjivali su se originali članova benda i rock/pop hitovi kao što su ''Kiss from a Rose'' (Seal) – izvedba koja je gotovo graničila s revijalnom, ''Black Hole Sun'' (Soundgarden), ''Dancing Barefoot'' (Patti Smith), s tim da je original Billa Evansa ''Hearts of Havana'' čak bila nešto nadahnutija numera – možda zato što je Evans stvarno bio dirnut iskustvom na Kubi, kad je svirao s klincima od 12-13 godina koji su već sjajni muzičari (''jer ne vise na mobitelima, već se bave glazbom po cijele dane'').

DSC 0778

Što se tiče rock obrada, teško je reći izdaju li više duh jazza ili duh rocka; svega onog što jazz čini uzbudljivim bilo je samo u tragovima, a na rockerima je da kažu svoju stranu priče... Ipak, čini se da se publika uživjela, vjerojatno sama činjenica da gledate glazbene legende može podići adrenalin, pa je tako publika burnim ovacijama izmamila dva bisa, prvo kompoziciju ''Jean Pierre'' Milesa Davisa, za koju je Evans rekao da je nije svirao s Darrylom Jonesom još od turneje Milesa Davisa 80-ih, a za sam kraj izveli su Stingovu ''Straight To My Heart''.

Zagreb jazz festival nastavlja se danas, 9.11., nastupom Kayhana Kalhora i Erdala Erzincana u Kerempuhu, s početkom u 20h.

DSC 0812

DSC 0866

DSC 0871

DSC 0891

IzvještajiChui u Petom kupeu


Mjuzikl "Ljepotica i zvijer"


Lutke na koncu @ Tvornica kulture


Kratko i upečatljivo iskustvo


Bosak & The Second Hand Band Live In Vidra Theater


Lačni Franz u Hard-Placeu


Cinkuši u močvari obilježili kraj godine


Komemoracija u HNK za Massima


Urban&4 u Saxu - sutra ćemo pričati!


Slavonski božićni domjenak na malo drugačiji način


Zagorski pankeri proslavili kraj godine


Partibrejkers u Vintageu


Zeal & Ardor u Močvari


Zimski MUF rastopio Hard Place


Widowspeak supp. Camille Camille


Odinova večer južnjačkog rocka


Vojko V u Tvornici


Stoneraj na najjače


Kries užario prepunu Močvaru


Milky Chance održali koncert u zagrebačkoj Tvornici