Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Što više napisati kao izvještaj s koncerta Hladnog piva, a da nije bilo već napisano ili izrečeno u ovih 35 godina, osobito u posljednjih nekoliko mjeseci nakon što su su redom ispunjavali sve dvorane koje su posjećivali, a potom najavili da uzimaju „kreativnu“ pauzu i da se posvećuju svojim osobnim projektima?

Da, odradili su dečki iz Hladnog piva svoj posljednji koncert u Humu, najmanjem gradu na svijetu. Koncert se održao u sklopu smotre domaće rakije (koju toplo preporučam posjetiti svima koji još do sada nisu) te je tako u publici bilo nešto više odraslih posjetitelja. Ali isto tako, ono što daje nadu za daljnji razvitak glazbene scene, je velik broj mlađe generacije i pankera koji su morali doputovati iz bližih gradova i mjesta.

hp

Na koncertu se nije našlo vremena za patetiku, nego je bilo to dvoipolsatno zborno pjevanje publike i benda. Prihvatila je publika sve što je bend spremio za sinoćnju izvedbu, osobito kada su izvodili pjesme s prvih albuma.

Tako nekako počinje i moja veza sa „Hladnim pivom“. Odrastajući uz starijeg brata, preslušavao sam ploče Metallice, Iron Maiden-a, Ramones-a, Scorpions-a i da ne nastavljam dalje. Sve dok tamo jednog dana davne 1992. godine nije brat došao doma s jednom novom pločom, nekog tamo benda koje se zove Hladno pivo. Pažljivo se čistila ploča prije svakog slušanja i pratio se tekst pjesama koji je bio na papirnom umetku. Bilo je zato i pravo iznenađenje kada je bend sinoć odlučio da je vrijeme da izvedu Čelične zavjese, pjesmu s prvog albuma koji ne izvode toliko često u svojim svirkama uživo.

hp

Kako su se redali njihovi daljnji albumi, tako je bila i očita promjena u zvuku. Nije više bio to taj punk s prvog albuma, ali i dalje sadržane punk filozofije i kritike trenutačnih situacija u hrvatskom društvu. Iako su im s godinama sve više prigovarali da nisu oni više pravi punk bend, mora im se priznati da su uspjeli dovesti svoju punk filozofiju u mainstream i otvoriti put nekim drugim bendovima.

Često kritizirani sa više strana, nije ih to sprečavalo da dalje nastavljaju u svom sazrijevanju, dubljim i emotivnijim tekstovima. Svi ti fanovi, pa uključujući i mene, slušali su ih po raznim pozornicama, od malih i zagušljivih klubova, do ledenih dočeka novih godina, pa sve do tog upečatljivog koncerta na Jarunu, sada isto već davne 2008. godine. Rijetko kojem (ako i kojem) hrvatskom bendu je uspjelo održati samostalan koncert sa gotovo 20 000 posjetitelja kojem se preko velikog ekrana javlja Šprajc i koji se prenosi uživo preko državne televizije. Bio je to trenutak sjećanja na taj „originalni“ zvuk uživo, kada su se Mile, Zoki, Suba i Šoki prebacili na malu pozornicu i izveli pjesme u ne toliko ispeglanom ozvučenju. Nekoliko godina kasnije, pružili su i trodnevno koncertno druženje svim zagriženim fanovima u KSET-u i tim početnim albumima.

Hladno pivo Hum 29 result

To je to „prokletstvo“ koje ih je uvijek pratilo na njihovim koncertima. Kako napraviti set listu koja je pravi presjek njihove stvaralčke karijere a da svi budu zadovoljeni. Ali to je bend iskoristio u svoju prednost. Imaju takav raspon da se mogu uvijek prilagoditi publici, bilo to ona mlađa ili stara.

I to se viđalo iz koncerta u koncert. Nije bilo važno tko je u publici, ta publika je uvijek pjevala iz sveg glasa, jer velika većina nas je odrastala uz Hladno pivo i njihove pjesme su bile neizostavne na zabavama, izlascima i naša grla su sigurno nemali broj puta bila promukla slijedeće jutra radi toga.

Hladno pivo Hum 23 result

A što sad dalje? Kada bi krenuli tražiti što dalje po njihovim tekstovima, svaki bi mogao pronaći nešto za sebe. Ali zato, možda je i primjereno bilo da se taj „završni“ koncert održi na smotri rakije. Popijmo jednu putnu rakiju, samo ne za kraj, nego za neke nove početke i neke nove izazove koji nas čekaju.

IzvještajiChui u Petom kupeu


Mjuzikl "Ljepotica i zvijer"


Lutke na koncu @ Tvornica kulture


Kratko i upečatljivo iskustvo


Bosak & The Second Hand Band Live In Vidra Theater


Lačni Franz u Hard-Placeu


Cinkuši u močvari obilježili kraj godine


Komemoracija u HNK za Massima


Urban&4 u Saxu - sutra ćemo pričati!


Slavonski božićni domjenak na malo drugačiji način


Zagorski pankeri proslavili kraj godine


Partibrejkers u Vintageu


Zeal & Ardor u Močvari


Zimski MUF rastopio Hard Place


Widowspeak supp. Camille Camille


Odinova večer južnjačkog rocka


Vojko V u Tvornici


Stoneraj na najjače


Kries užario prepunu Močvaru


Milky Chance održali koncert u zagrebačkoj Tvornici