Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nije baš uobičajeno započeti osvrt s koncerta s negativnim primjedbama, ali ovaj naprosto moram.

Tiče se naime zvučne slike, kao i osvjetljenja. Odmah znaš da nešto nije u redu kada ti vokal pokrije bubanj (u praksi, nažalost zna biti i obrnuto, bubanj je vrlo teško ozvučiti da bude u ravnozeži s ostatkom instrumenata), ili kada se moraš dobro napregnuti ne bi li razumio o čemu bend pjeva. A da o rasvjeti ne govorim, bendovi su konstantno bili u nekom polumraku (žao mi fotografa), stoga mogu zaključiti da je tonski pult (koji čini mi se kontrolira i rasvjetu) opasno podbacio.

Inače, ovo je bio jedan od koncerata na tvrđavi sv.Mihovila u okviru glazbene manifestacije pod nazivom Glasno s tvrđave (nastupili su već Pipsi i Jonathan, a očekuju se nastupi Silentea, Ede Maajke, Gorana Bare i njegovih Majki, te Rundeka i ekipe).

A sada o koncertu kojeg su otvorili Kojoti.

DSC07001 result

Bend je to koji čvrsto zastupa postulate rock'n rolla, samo je pitanje kako. Neosporno je bilo vidljivo iz njihovog nastupa da im apsolutno izmiče rokerski gard (godine valjda), odsvirani materijal je bio mala retrospektiva njihove karijere kroz koju su (objektivno po mom mišljenju, hahaha) imali problema sa autorskim izričajem. Iskreno, i dalje je prisutan njihov entuzijazam kojeg su donekle podijelili s malobrojnom publikom. Kao što rekoh, ozvučenje je bilo prava katastrofa, svako malo bi basist ili klavijaturist davali znakove tonskom pultu koji instrument treba korigirati, u početku je vokal bio glasniji od bubnja, a kada bi back vokal preuzeo klavijaturist, siguran sam da su se zbog postignute frekvencije psi u okolici tvrđave opasno uznemirili, što opet ide na dušu tonca.

Posebna priča (odnosno njihova ogromna mana) su tekstovi. Jer kada sviraš glasan, čvrst i u principu ortodoksan rock onda su riječi poput „Zajaši zmaja, idi do kraja“ više primjerene učeniku 4 razreda osnovne škole, nego notornom rokeru. A to je trenutak kada apsolutno gubiš sav rokerski kredibilitet.

Čuli smo tako među ostalim: „ Evolucija ide u pogrešnom smjeru“;„100 milja daleko od nje“; „Pet miljardi ljudi“; „Izgubljen u svemiru“; „Jedva stojim“; „Trese, lupa, udara“; „Halucinacija“ i već spomenuti literalni biser „Zajaši zmaja“.

DSC07017 result

Nakon kratke stanke na pozornicu se penju jedni od „prvoboraca“ novog vala koji je početkom 80-tih naprosto okupirao glazbene prostore bivše države, zbacivši s trona već pomalo umorne, letargične i bezidejne rock dinosauruse. Mladi predatori su svu silinu svojih snova, ambicija, socijalne osjetljivosti, prkosa, s izostatkom potpune osljetljivosti prema bilo kakvim kompromisima sasvim pametno naplatili (doduše, neki više, neki manje). Beogradska scena tako je izbacila imena poput Idola, Šarlo akrobate, Električnog orgazma, nezaobilazna imena nove glazbene scene.

Iskreno, bile su to jednostavne glazbene skale, na prvi utisak kao da su sva 3 benda bili sijamski blizanci/trojke.

Nije se obistinila (na sreću) anegdota koju je ispričao Srđan Gojković Gile.“Trebali smo biti bend za jednu večer, sada smo bend za 40 godina“.

I moram priznati da se te godine ne primjećuju, osim što su konstantno prisutne kroz uigrano/moćnu svirku cijelog benda čije su uspješnice dobro primljene i prepoznate od publike koja je u međuvremenu popunila gledalište u pristojnom broju.

20220721 224927 result

Bio je to reprezentativan presjek karijere kroz koju su ostvarili 11 studijskih albuma, a započeo je s „Dokolicom“ s albuma „Lišće prekriva Lisabon“, da bi se u trenu prešaltali na „Paket aranžman“ s kojeg smo čuli „Krokodili dolaze“ s univerzalnim pitanjima: „tko su oni, i što hoće i što me vode iz slobode“ ( a takvih „krokodila“ je oduvijek bilo i biti će - idealna tema za ljubitelje zavjera); te „Zlatni papagaj“, priču o „zlatnoj mladeži“.

Redaju se prava Stonesovska „Hajde bejbe daj da vidim sad“ s albuma „Letim Sanjam Dišem, „Da si tako jaka“, a mali predah u ritmu uslijedio je u „Kapetanu Esidu“ s poznate „Distorzije“ i sa vrlo intrigantnim tekstom.

„Svečane bele košulje“ dolaze kao dio soundtracka za film „Crni bombarder“, priče o događajima iz Beograda s početka 90-tih, a za koju je Srđan kazao da mu je to jedna uz „Odnesi me“ najbolja koju je napravio s Vlada Divljanom.

Na to se zaista nema što dodati.

DSC07010 result

S albuma „Zašto da ne“ čuli smo funkoidnu „Spojimo se sad“ koja pomalo podsjeća na opus Dina Dvornika, bez negativnih konotacija naravno. I bez saksofona, kao na originalu.

„Ja sam težak kao konj“ slobodno bi se mogla podvaliti u opus Filma s početka njihovog djelovanja.

Ublažavanje tenzija pred sam završetak bila je blues/boogie „Nemaš nikom ništa da daš“ s albuma „To što vidiš i jeste“, gotovo kao legitiman dio opusa benda Status Quo, da bi „grande finale“ i pravu feštu polučila prava veselica koja je na noge podigla razdraganu publiku, ne zbog nostalgije za bivšom državom, već zbog samog karaktera ove vesele pjesme. Naravno, riječ je „Igra rokenrol cela Jugoslavija“.

Na tom tragu bile su „Debela devojka“ i „ Bejbe ti nisi tu“ tipični produkti glazbe s kraja 80-tih.

Kako završiti koncert nego s rasplesanim favoritom „Kako bubanj kaže“, jednim od tipičnom rock'n rol favorita za izvođenje u živo.

Bend je pozvan na bis kojeg je autor ovog teksta čuo dok se polako spuštao brojnim skalinama sa tvrđave sv.Mihovila.

DSC07019 result

Što reći na kraju.

Električni orgazam je zaista sjajan bend s debelim portfeljom pjesama koje ne prestaju zabavljati, a ponekad i oduševiti. Energija je i dalje prisutna, ne onako divlja i nekontrolirana kao s početka karijere, upravo je dobro i primjereno dozirana. Još samo da nije bilo problema sa zvučnom slikom, feedbeckovima, dima iz dijela opreme, ovo bi bio zaista i više nego odličan koncert.

Eh ti tonci, nije to za svakoga.

IzvještajiPrepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Kultur Shock u Zagrebu