Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Originalna Queen i Adam Lambert „The Rhapsody“ turneja bila je započeta 2019.-te godine. Karte su se prodavale brzinom svjetlosti, fanovi su se veselili koncertu života, i sve je išlo po planu dok pandemija nije uzela danak. Otkazivanja, nesigurnost i epidemiološke mjere zaustavile su rock evente, ali vrijeme kao da je proletjelo i dovelo nas do 2022. godinu, sada poznatu i kao godinu povratka. Brojni fanovi jedva su dočekali mogućnost da izvuku kupljene karte iz ladica i pohrle u nove pobjede. U Bologni čak dva puta.

Prvi se koncert održao u prepunoj Unipol areni u nedjelju 10. srpnja, s preko 11.000 fanova željnih dobro nam poznatih, starih rock taktova.

Prošlo je više od 30 godina od smrti nikad prežaljenog Freddie Mercurya te 25 godina od umirovljenja Johna Deacona, što žešći kritičari i/ili zagriženi fanovi vole koristiti kao argument da ovo nije pravi nastup Queena, već samo malo jača varijanta tribute benda. No, originalna ekipa Brian May i Roger Taylor popraćeni snažnim vokalom Adama Lamberta dokazuju upravo suprotno, jer ovaj nastup ne samo da je srčana oda Freddievom glazbenom naslijeđu, već i pravi prikaz nevjerojatnog Lambertovog talenta za performans, dostojnog jednog autentičnog Queen spektakla.

qad

Show je započeo gromoglasnim taktovima izvedbe Now I'm here, koje je slijedio Hammer to fall. Publika je s entuzijazmom dočekala Killer queen i Don't stop me now te je zatresla arenu nakon Lambertovog pozdrava na talijanskom jeziku, popraćenog izvedbom Nessun dorma, pokazujući pritom širok raspon i snagu svog vokala. Uz nevjerojatne zvukove dobro nam poznatih rock himna koje su slijedile poput Fat bottomed girls, Another one bites the dust i I want it all, Queenova ekipa iza pozornice pokazala je što znači vrhunska produkcija. Vizualni efekti i svjetlosna pratnja digli su razinu koncerta na spektakl za publiku. Bicycle race je Lambert odpjevao na motociklu, dok je A kind of magic stvorila ne samo magiju i teatar, već i vatru i iskre iz gitare Briana Maya. U jednoj od kasnijih izvedbi, solo na gitari odsvirao je stojeći na ogromnom asteroidu na pozornici.

Posebno emotivan trenutak nakon prvog dijela koncerta bila je tišina na gotovo zamračenoj pozornici za akustični solo na gitari pjesme Love of my life koji je Brian May izveo uz sjećanje na one koje smo izgubili, uključujući neprežaljenog frontmena Freddiea Mercurya. Posljednje stihove odpjevao je sam Freddie, pojavljujući se na digitalnom ekranu iza Maya u jednoj od svojih starih izvedbi. May i Mercury naklonili su se jedan drugom u sceni koja potiče nostalgiju i radost. I dok je May nastavio s izvedbom 39, svoje pjesme za koju je publiku, kako kaže, odveo u budućnost, Roger Taylor nakon njega, u svojoj solo izvedbi Days of our lives opet publiku vraća u prošlost.

BHS 4998 Photo by Bojan Hohnjec

May je koncert nastavio srdačnom zahvalom publici, najboljoj rock ekipi na svijetu – Queen ekipi svih onih koji su u pozadini i zaduženi su za pripreme, zvuk, produkciju i slično. Uz sve njih, predstavio je i ostale talentirane članove benda – Spike Edney na klavijaturama, Neil Faircolugh na bas gitari i Tyler Warren na bubnjevima.

Drugi je dio koncerta dokazao kako energija Queena ne jenjava, te se punih sat vremena usmjerila na senzacionalne i snažne izvedbe starih klasika poput I want to break free, Who wants to live forever, The show must go on, Radio Ga Ga i naravno, Bohemian Rhapsody uz koju se na ekranima pojavio i Freddie, i s kojim je koncert završio. Povratak na bis pretresao je cijelu arenu izvedbom We will rock you i doveo do epske završnice uz We are the champions.

Ovo je bio show koji podsjeća kako nije potrebno uspoređivati Lamberta s Mercuryem, već je dovoljno da smo zahvalni što još uvijek, i nakon odlaska velikana imamo mogućnost uživo doživjeti vokalnu i glazbenu raskoš rock himna osamdesetih. Persona Adama Lamberta nedvojbeno podsjeća na karizmu pokojnog Mercurya, koji bi zasigurno bio ponosan na ovaj nastup, prepun emocija i prave, iskonske predanosti rocku u svoj svojoj dramatičnosti specifičnoj za Queen.

Setlista

Now I'm here
Hammer to fall
Somebody to love
Killer queen
Don't stop me now
Nessun dorma
In the lap of the gods
I'm in love with my car
Bicycle race
Fat bottomed girls
Another one bites the dust
I want it all
Love of my life
39
Days of our lives
Crazy little thing called love
Under pressure
It's a kind of magic
I want to break free
Who wants to live forever
Tie your mother down
The show must go on
Radio Ga Ga
Bohemian rhapsody
We will rock you
We are the champions

IzvještajiPrepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Kultur Shock u Zagrebu