Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Dok se na jednoj stani Zagreba odigravao Hrvatski nogometni superkup, na drugoj strani, u zagrebačkoj Areni se održao pravi pravcati rock spektakl. Krivci za navedeni spektakl su četiri vitalna starčića koji 50 (točnije 49) godina uveseljavaju hard n' heavy publiku diljem svijeta. The Starchild (Paul Stanley), The Demon (Gene Simmons), The Spaceman (od 2002. Tommy Thayer) i The Catman (Eric Singer). Posljednji put sam gledao Kiss prije devet godina, 17. lipnja 2013. godine, u Villi Manini u Udinama i iskreno sam mislio kako taj koncert neće nadmašiti sinoćnji koncert u Zagrebu, ali to je bila neistinita premisa. Kiss su na ovoj posljednjoj turneji, „End of the Road World Tour“ (koje je započela 31.1.2019.), ponovno pronašli načina da nadmaše turneju prije.

kiss

Spektakl su otvorili Dirty Honey točno u 19:45 i otprašli svoju set listu od 45 minuta. Ovaj jako dobar band iz Los Angelesa nije se dao smesti. Četvorka Dirty Honey su svoje vrijeme iskoristili da se predstave publici i ukažu da rock prašiona ima svoje adute za budućnost. Možda bi ih se moglo opisati kao nasljednike Black Crowesa, ali Black Crowesa iz Los Angelesa (ne Atlante) u 20-tim godinama 21. stoljeća. Bučno, energično, tako da je svim bilo jasno od prvog takta da nema nikakva kompromisa. Dirty Honey već danas (10.7) sviraju u Milanu kao predgrupa Guns n' Roses.

Dirty Honey Dragutin Andric 30

Važnost i utjecaj grupe KISS za hard n' heavy se ne može opisati u jednoj ili dvije knjige, a kamoli u jednom izvještaju s koncerta, zato evo jedna od tisuća anegdota, vezana uz gore navedene G n' R. Možda niste znali da je Paul Stanley umalo postao producent kultnog albuma „Appetite for Destruction“ G n' R-a? Od svih članova G n' R-a jedino je Steven Adler htio da se prihvati ponuda Gaffen records i da Paul Stenley bude producent prvog albuma grupe G n R. Priča kaže kako su na sastanku jedino Duff i Steven bili relativno pristojni. Stanley je predložio da prearanžiraju „Welcom to the Jungle“ jer je smatrao kako pjesma nema dovoljno pamtljiv refren?! A kad je predložio da se i pjesma „Nightrain“ prearanžira dobio je vječnog neprijatelja u osobi Axla Rosea, koji nakon ovoga nikad više nije pričao s Paulom. Tako je propala priča o Paulu i Guns n' Roses. Zanimljivo je i to kako je na audiciji za KISS gitarista za album „Creatures of the Night“ bio i Slash. Nažalost, zapravo na sreću, članovi Kissa su smatrali kako je SLASH premlad za KISS avanturu.

kiss

Prva ikad zagrebačka live avantura grupe KISS započela je spuštanjem članova Kissa na platformama s vrha dvorane uz taktove „Detroit Rock City“. Bučni spektakl je započeo točno u 21:00. Prave članove benda su s lijeve i desne bine 'promatrali' njihovi, najmanje pet metra visoki, „kipovi“. Redali su se hitovi „Shout It Out Loud“, „Deuce“, „War Machine“, „Heaven's on Fire“… Bilo je to dva sata punokrvnog rock n'rola sa svim što Kiss donosi: Paulovo letenje po dvorani i slijetanje na platformu koja se nalazila usred partera među publikom, Gene je naravno povraćao krv prije svog maltretiranja bas gitare, a Eric Singer je na klaviru izveo „Beth“. Svi su odradili svoje solo dionice. Paul je, naravno, plesao mašući stražnjicom, Gene se oblizivao monstruozno dugačkim jezikom... Osobno, vrhunac nastupa je bila meni draga pjesma „Lick it up“. Publiku su pak, najviše u trans bacile „I Was Made for Lovin' You“ i oproštajna „Rock and Roll All Nite“. Nažalost uz ovakav rock spektakl dva sata se čine kao desetak minuta.

kiss

Naši KISS starčići su pokazali kako su u puno boljoj formi nego li neki rock bendovi koji su i tridesetak godina mlađi od njih. Paul je često u komunikaciji s publikom naglašavao kako im je ovo prvi nastup u Zagrebu. Najvjerojatnije i zadnji, sljedeće godine grupa KISS broji okruglih 50 godina djelovanja, a članovi benda su ili blizu ili su već ušli u osmo desetljeće. Svima onima koji su mogli biti na koncertu, ali su ga propustili, ostaje samo vječni žal.

Galerija Kiss

Galerija Dirty Honey

IzvještajiPrepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Kultur Shock u Zagrebu