Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Talijanski rockerski div, Zucchero Fornaciari rado se vraća u Hrvatsku čak i kada koncerti kod nas nisu previše posjećeni. Vrtim film na 2007. i njegov zaista slabo posjećen koncert u Zadru da bi samo nekoliko mjeseci kasnije nastupio u punoj pulskoj Areni, bez neke velike količine talijanske publike i - oduševio.

Nakon 2007. Zucchero je još nekoliko puta bio što u Puli, Opatiji, Splitu, da bi na koncu konačno došao i do Zagreba i to do naše čuvene koncertne dvorane Lisinski. No spoj rocka i Lisinskog baš i nije nasretniji radi reverba, odnosno time delaya što se i pokazalo sinoć, međutim - nikoga baš nije bilo briga za to, osim Zucchera koji je negdje usred koncerta rekao da ponavljamo svi koncert nekom drugom prilikom u drugoj dvorani, što nije nešto naročito laskavo za Lisinski, ali je točno. Lisinski nije namijenjen za ovu vrstu glazbe, no tu je druga stvar važna: neka je i Lisinski organizirao (odlično da dometnem) ovaj koncert hvalabogu, jer ne znam tko bi drugi, a da ga uopće bude. Stoga hvala Lisinskom što se primio u koštac s rock orahom jer je svima nama koji smo sinoć po onoj paklenoj vrućini dupkom ispunili dvoranu (bilo je slobodno nešto malo mjesta), presretni i prezadovoljni otišli kućama.

z

Ono što je Placebo propustio večer prije, (rasturiti Šalatu, a falilo mu je malo) to je obilno učinio Zucchero sinoć.

S publikom 30+ i to debeli plus i do 70, koja se na trećini koncerta digla na noge i krenula cupkati i plesati, s izvođačem također mnogo starijim od (opet) Placeba to je prilično velika stvar.

Koncert je krenuo onako malo usporeno i čak uspavano s nizom laganijih pjesama sve do "Vedo Nero" kada je vokal uz Zucchera preuzela i "strašna" backing pjevačica gdje su oboje briljirali, pa je publika već bila lagano u niskom startu. Na prve taktove "Baila" koja je uslijedila nakon, dvorana je već na nogama, kao da je jedva čekala da prođe onaj spori početak i da "krene koncert".
Zaplesalo se u dvorani bez puno razmišljanja i Zucchero je ubrzo uvidio kakvu publiku ima pred sobom. Od tog trenutka dalje, kao i inače, dirigirao je koncertom kako je htio, publika mu je "jela iz ruku", ako je htio usporiti i posjesti publiku ili ju dignuti opet, sve je bilo kako je htio (osim onog reverba zvuka).
Uz to, moram posebno naglasiti da se Zuccheru vokal nije promijenio niti je oslabio ni zeru, još je bio mnogo bolji nego recimo u Puli 2007. tamo mu je pukao glas, a sinoć je rasturao, rasturao, rasturao.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 1862

Dvije-tri pjesme nakon "Baila" lagano smirivanje i Zucchero uzima gitaru i pjeva "Love is All around" i već znaš da se sprema slijedeći peak.
Video pušta snimku Luciana Pavarottija kako pjeva "Miserere" i Zucchero mu se pridružuje on-stage. Veličanstveno iskombinirano i izvedeno, nema što. Publika oduševljeno plješće i usred pjesama.

Tu negdje na pola koncerta se Zucchero kratko povlači na odmor, a vrhunski bend od kojih sam vidjela barem polovicu još iz te Pule ima svoj show od dvije pjesme i to ne bilo kakav.
Prvo moram napomenuti da Zucchero sa sobom vodi bend od ni manje ni više nego 9 glazbenika (klavijature puta 2, gitare puta dva, bas gitara, bubnjevi, udaraljke, timpani puta dva, truba, saksofon, backing vokal) i to je jedna savršeno uigrana i energična ekipa vrhunskih glazbenika-pjevača.

Izveli su nam Bee Gees standard "Stayin' Alive" iz istoimenog filma s Johnom Travoltom, te standard Ketiha Emersona "Honky Tonk Train Blues". Bez Zucchera, a genijalno! Može mu bend slobodno nastupati i samostalno, strašno su me podjećali na Springsteenov E-Street Band.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 1746

Još jednom su pustili video sppot, ovaj put Zucchera kako pjeva talijansku obradu "No Time For Love Like Now" od Michael Stipea (ex R.E.M.) pod nazivom "Amore adesso", a krajem pjesme se pridružio bend na pozornici u "ušao" u pjesmu do kraja.

Zucchero se vratio na energičnu "Il Volo", publika nije više znala jel bi se uopće ponovo sjela, jer smo odmah dobili i eksplozivan niz "Diamante", "Per colpa di chi" i "Diavolo in me". Ne mogu smisliti dovoljno efektnih riječi da opišem raspoloženje i publike i benda i Zucchera.

Osim da spomenem da se je publika već natiskala prema prvim redovima i pred pozornicu i kada je Zucchero završio koncert, glasne ovacije su ga dovabile na bis s "Chocabeck" i "Senza una donna".

Bilo je vruće usprkos klimatizaciji i moguće je da zato nismo dobili i čuli još medley i jednu pjesmu za kraj koje su bile na setlisti: Medley ("Wonderful world/Hey man/Voci/Cosi' Celeste") i na drugi bisu "Hai scelto me". Velika šteta, ali bio bi opći lom u Lisinskom, možda bi netko od prisutnih zaradio i "infarkt", pa možda i bolje da je ostalo ovako. Uostalom publika to ionako nije znala i iskonski rock koncert je nakon preko 2 sata i 15-tak minuta završio baš velebno!

Da li da opet spomenem Placebo, ili? :)

Zucchero, dođi nam brzo i opet, i ako može sutra?

Setlista

Spirito nel buio
Soul Mama
Sarebbe questo il mondo
La canzone che se ne va
Partigiano reggiano
13 buone ragioni
Ci si arrende
Pene
Facile
Vedo nero
Baila
Iruben Me
Menta e rosmarino
Love Is All Around
Miserere

Stayin' Alive
Honky Tonk Train Blues

Amore adesso (No Time For Love Like Now)
(Michael Stipe cover) (Video only + band joined at the end)

Il volo
Diamante
Per colpa di chi
Diavolo in me

Encore:
Chocabeck
Senza una donna (Without a Woman)

IzvještajiPrepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Kultur Shock u Zagrebu