Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Šuškalo se, šuškalo o dokumentarcu nazvanom “Vlajternativa itd.“. Kružile su projekcije po Hrvatskoj (Benkovac, Karlovac, Split, Šibenik, Rijeka, Pula, Zagreb). Sinoć su (21.6.2022.) dokumentarac i Vlajter-egovci stigli do Zadra, točnije u dvorište Brloga – zadružne pivovare.

v

Radi gore navedenog šuškanja i dobrog glasa koji prati Vlajternativu, skupio se popriličan broj ljudi. “Vlajternativa itd.“ se najavljuje kao dokumentarac o „najhumanijem i najvećem festivalu alternativne glazbe u ovom dijelu svijeta“. Ne, nije to neki izmišljeni reklamni slogan koji bi služio za privlačenje publike. Vlajeternativa uistinu jest najhumaniji i najveći festival alternativne glazbe na ovim prostorima. Ima većih, možda ima i humanijih, ali nikako nema te kombinacije pojmova „najhumaniji i najveći“. Uz to Vlajeternativa je zasigurno najbolji festival na našoj obali, jer svi drugi, ako i postoje, okrenuti su turističkoj ponudi. Kad pogledate film, sve postaje kristalno jasno. Ovo je festival u kojem se ne radi o zarađivanju novčića, nego iskrenoj ljubavi prema alternativnoj glazbi. Radi se o onom vječnom rock/punk/metal buntu koji je nekad širom svijeta mijenjao stavove, mišljenja, poglede. Tog bunta je sve manje i manje. Tako da je Vlajternativa uistinu jedna od rijetkih. Veliki festivali postali su stroj za nagomilavanje novaca, iz njih se izgubio bunt, iskrenost i humanost. A Vlajter-ego i Vlajternativa su nešto što je nastalo i raste na zdravim korijenima, a to je entuzijazam, ljubav prema glazbi i dobroj zabavi. Treba tako i ostati.

Vlajternativa dokumentarac3

Sve navedeno je vidljivo iz dokumentarca „Vlajternativa itd.“ u kojem je Ante Storić uspio uhvatiti, kreirati i prenijeti gledateljima ono što čini Vlajternativu Vlajternativom. Dokumentarac prati razvoj Udruge Vlajter-ego, razvoj festivala Vlajternative – svega onoga što je promijenilo percepciju Benkovca, barem samo-mislećim bićima sklonim alternativnim izražajima. Benkovac nije više samo sajam i trkalište puževa. U dokumentarcu se pojavljuje 50ak govornika, sudionika Vlajternative posljednjih 10ak i više godina, koji svojim svjedočanstvima otkrivaju taj entuzijazam i ljudskost. A entuzijazam je itekako potreban za napraviti alternativni festival u malom provincijskom mjestu. Kao što Lada Furlan Zabora, basistica The Bambi Molesters pri kraju svog nastupa na Vlajternativi kaže: “Lako je organizirati festival u Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, organizirajte festival u Benkovcu!”

Vlajternativa dokumentarc1

Prije nego se vidimo 13.8.2022. na 11. Vlajeternativi, pogledajte dokumentarac i promislite o Ladinoj rečenici.

IzvještajiOpeth u Tvornici


Sharon Kovacs u Tvornici


Hard Place proslavio 12-i rođendan


Klasična hrvatska četvorka +2 u Splitu


Partibrejkers obilježili velikih 40 godina


2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje