Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Moje prvo live iskustvo s Dream Theaterom datira iz 2007. kad su prvi puta došli u Hrvatsku i igrom slučaja također svirali u maloj dvorani Doma Sportova, pa tako i moje zadnje, sinoćnje iskustvo se potpuno preklapa s prvim. I više-manje, to je to od zajedničkih dodirnih točaka.

U ono doba, bili su na turneji i promovirali svoj studijski album Systematic Chaos, s kojeg mi je definitivno najdraža pjesma Constant Motion.

Prošli puta mi je ostao lagani gorak okus u ustima radi određenih stvari, no rekoh, ajmo im dati priliku da odrade popravni. I tako, 15 godina kasnije eto me na istom mjestu, skoro u isto doba godine (otprilike tjedan dana ranije ovaj puta).

Ovaj puta im je support radio mnogima legendarni Devin Townsend i njegov prateći bend. Nisam veliki fan Devina, ali sam definitivno htio vidjeti i čuti što će pokazati pred zagrebačkom tj. hrvatskom publikom, iako je bilo i posjetitelja iz susjednih zemalja i šire.

dt

Iako je startao poprilično rano, oko 19:30h, dvorana je već bila solidno ispunjena s, po mojoj procjeni, preko 1000 ljudi.

Ono što mogu reći jest da je Devin krenuo žestoko i nije puštao do kraja, interakcija s publikom mu je na zavidnom nivou, baš je dao sve od sebe da motivira svakog prisutnog fana, i išao je do određene krajnosti kad je sa stagea odjurio na tribinu i dio jedne pjesme odsvirao s nje. A bio je i poprilično šaljiv i dobro raspoložen, pa je tako udario i par šala na vlastiti račun po pitanju godina. Svirka je bila dobra, žestoka, i, naravno, očekivano tehnički točna. I dalje nisam veliki fan, ali mi nije žao što sam čuo i vidio.

Od njegovog seta, kao meni najinteresantnije stvari bi izdvojio Regulator i Deadhead.

20220527 204956

Nakon pauze, oko 20:45 su na red došle zvijezde večeri, Dream Theater. Kao što sam ranije spomenuo, ovo je za mene bio njihov „popravni“ oko nekih stvari pa sam, naravno, sve „radare“ usmjerio prema njima. Njihov set je dosta bio fokusiran na posljednji studijski album iz 2021. A View From The Top Of The World, s pjesmama Invisible Monster, The Alien, Awaken The Master, te istoimena A View From The Top Of The World.
No, tu je bilo i nešto pjesama sa starijih albuma, ali, nažalost, meni njihova najomiljenija Pull Me Under, nije našla svoje mjesto na setlisti ovaj puta, iako su je izveli 2007.

20220527 205730

Ovaj puta su svirali dulje, i odradili su bis (The Count Of Tuscany) za razliku od prošlog puta na istom mjestu, no, interakcija s fanovima, kojih je po mojoj procjeni sve skupa bilo blizu 2000 (ako dobro pamtim, 2007. je bila dupkom puna, dakle sigurno preko 6000 ljudi), a stvarno su na momente poprilično žestoko reagirali, je bila dosta mlaka i uštogljena, dapače, usudio bi se reći i nekako šablonska i mehanička. U sprezi s progresivno-metalnom, i nadasve virtuoznom svirkom, koja je na momente više bila meditativnog karaktera, onog pravog „metal kaosa“ na koncertu ipak nije bilo, iako je temperatura u dvorani bila prikladnija za saunu i sa svih se sve živo cijedilo.

Sve u svemu, ispada da je Devin ipak bolje interaktirao s, ali i motivirao publiku od Dream Theatera, iako je bilo manje ljudi na početku.

20220527 205111

Da zaključim, „popravni“ Dream Theatera je odrađen, dajem im sveukupno pozitivnu i prolaznu ocjenu, no, ne mogu se oteti dojmu da je to moglo sve skupa i daleko bolje.

Organizacija je bila na nivou, redarska služba je odradila svoj posao kako treba, čvrsto, ali nenametljivo. Čuo sam komentare da je sound bio loš, no iz pozicija gdje sam bio, bio je ok. Dvoranski koncerti počesto predstavljaju izazov za ton majstore, radi izgleda i konfiguracije dvorane.

Ono gdje nema spora, jest činjenica da i Devin i Dream Theater imaju svoj krug fanova u Hrvatskoj i da će njihovi koncerti uvijek solidno proći.

Setliste

Devin Townsend:
Failure
Kingdom
By Your Command
Aftermath
Regulator
Deadhead
Deep Peace
March of the Poozers
More!

Dream Theater:
The Alien
6:00
Awaken the Master
Endless Sacrifice
Bridges in the Sky
Invisible Monster
About to Crash
The Ministry of Lost Souls
A View From the Top of the World
The Count of Tuscany

Stay metalized!!!
Camaro



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere