Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U Berlinu je početkom studenog održan festival Barocktage / Dani baroka, u organizaciji Staatsoper, prilično mlad festival, održan tek treći put od osnivanja (2018., uz jednu preskočenu godinu, koronsku). Organizator festivala je Staatsoper, a koncerti se odvijaju u zgradi opere ali i u novoj Pierre Boulez Saal.

Upravo je u Pierre Boulez Saal održan jedan od vrhunaca festivala – Jordi Savall i Le Concert de Nations. Sama dvorana je pravo remek-djelo koncertne arhitekture – eliptičnog oblika bez tvrde granice između pozornice i auditorijuma, koji fluidno prelaze jedan u drugi, povezujući publiku i glazbenike u zajednicu. Inače, zgradu je dizajnirao slavni Frank Gehry, a otvorena je 2017. nastupom Daniela Barenboima i otada je važan dio berlinske koncertne scene, s oko 150 izvedbi u sezoni.

Maestro Jordi Savall slavni je katalanski dirigent, kompozitor i violist koji je od 1970-ih jedna od ključnih figura u području izvođenja rane zapadne glazbe. Zaslužan je za popularizaciju instrumenata iz obitelji viole, pogotovo viole de gambe. Povjesničar je rane glazbe, a na repertoaru mu se nađe sve od srednjovjekovne glazbe, renesanse i baroka do klasičnog i romantičnog perioda. Tijekom karijere intenzivno je nastupao i snimao (preko 100 diskografskih izdanja), a ne posustaje ni sad, u dobi od čak 80 g.

IMG 20211106 161729

Jordi Savall i njegov ansambl Le Concert des Nations sudjeluju u festivalu Barocktage od samog početka. Ove su godine poveli publiku na putovanje kroz francusku baroknu glazbu i izveli djela važnih kompozitora iz vremena Luja XIV., na čijem se dvoru razvila nova glazbena kultura – inače fokus ovogodišnjih Dana baroka je upravo na Francuskoj. Tako smo čuli djela Jean-Baptise Lullyja, Jeana de Sainte-Colombea, Francoisa Couperina i Marina Maraisa – koji je s tri kompozicije bio najzastupljeniji kompozitor na repertoaru. Marais je bio majstor na violi i radio kao dvorski glazbenik na Versaillesu i njegova djela sjajno dočaravaju glazbeni duh tog vremena na francuskom dvoru. Savallov ansambl uključuje još pet glazbenika (violina, flauta, još jedna viola de gamba, teorba/gitara i čembalo), redom virtuoza s kojima nastupa već dugi niz godina. Savall se povremeno obraćao publici s pojašnjenjima repertoara i povijesnog konteksta, a bilo je i komičnih trenutaka kad je došlo do nesporazuma oko redoslijeda izvedbi pa je Savall morao u backstage po glazbenike koji nisu shvatili da je vrijeme da se vrate. Bila je to vrhunska glazbena večer šmekerskog repertoara koji se čuje tako često, i virtuozne i nadahnute svirke, a posebna je privilegija bila vidjeti maestra Savalla na koncertu uživo.