Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

zagreb jazz portrait 2

Nastupom u Polukružnoj dvorani Teatra &TD u zagrebačkom SC-u Zagreb Jazz Portrait - Mario Igrec, Saša Nestorović, Nenad Jura Vrandečić, Hrvoje Galler i Borna Šercar - 4. je prosinca 2021. proslavio tridesetu godišnjicu kontinuiranog djelovanja.

Trideset godina djelovanja respektabilan je doseg kojim se može pohvaliti malo jazz sastava, ne samo onih koji danas djeluju nego u cjelokupnoj povijesti te glazbe, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Zato je ovaj jubilej Zagreb Jazz Portaita važan, ali ne samo zbog toga. Čak trojica članova iz prve postave zajedno su sve te godine: gitarist Mario Igrec, saksofonist Saša Nestorović i gitarist Mario Igrec. Zasigurno bi bio i četvrti, bubnjar Jurica Ugrinović, da 1998. nije tragično preminui roneći na dah. Zato je i slavljenički nastup, kao i mnogi do sada, bio posvećen upravo njemu. Njegovo mjesto u sastavu je zauzeo bubnjar Borna Šercar i otada je stani član. Također dugogodišnji član je pijanist Hrvoje Galler čijim dolaskom je Zagreb Jazz Portrait postao kvintet.

Tijekom tri desetljeća Portretovci su održali mnogobrojne koncerte. Na nekima od njih pridružili su im se gosti, među ostalima pijanisti Matija Dedić i Dejan Pečenko, bubnjar Boris Beštak, trubač Ladislav Fidri, pjevačice Vesna Pisarović i Vanna te tamburaš Ranko Purić. Također objavili su sedam diskografskih izdanja: kasetu “Moment's Notice” te CD-ove “It’s Time for Jazz”, “Portreti”, “Tri suite iz Hrvatske”, “Dan, dva”, “Hrvatska jazz trilogija” i “25”, a njihove snimke uvrštene su na nekoliko kompilacijskih izdanja.

Nakon što im je uručena Plaketa Hrvatskog društva skladatelja povodom 30. obljetnice djelovanja, Portretovci su nastup počeli skladbom “Balada za Juricu” Saše Nestorovića. Zapravo tijekom cijelog nastupa izvodili su autorske skladbe. U nastavku to su bile “Nešto između” i “Za nas” Maria Igreca, “Intermezzo” Nenada Jure Vrandečića, “Chez Krleža” i “Happy Lollipop” Borne Šercara, “Para Jorge” Vrandečića i Igreca te “Rubin Red” Hrvoja Gallera. Naime iako su u ranom razdoblju karijere održavali i tematske koncerte s djelima utjecajnih jazz skladatelja, kao što su Miles Davis, Thelonious Monk, Duke Ellington, John Coltrane, Charlie Parker i Miles Davis, od samog početka svirali su i autorske skladbe svih članova sastava. Već godinama to je pravilo, barem na snimanjima albuma. Osim što su očarali prisutne, članovi sastava su i sami neizmjerno uživali u nadahnutim izvedbama. Oduševljena publika prizvala ih je na dodatak u kojem su izveli skladbu “Sing a Song of Song” Kennyja Garretta.