Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Sinoć je rasprodani Lisinski doslovno "gorio": Josipa Lisac, naša vokalna kraljica i najveća glazbena umjetnica, održala je nadahnut, fantastičan koncert dug skoro dva i pol sata, posvećen svojoj velikoj i neprolaznoj ljubavi, Karlu Metikošu.

Svake godine Josipa održava veliki zagrebački koncert njemu u čast, od čije se prerane smrti ovog prosinca obilježilo 30 godina, pa je stoga ovaj bio po značenju Josipi još posebniji.

Taj poseban naboj osjetio se među publikom jer je nastup bio rasprodan gotovo 20 dana ranije. Nakon jedne godine pauze, radi prošlogodišnjeg izbijanja pandemije, jedine kada se koncert nije održao - činilo se da je koncert u čast Karlu Metikošu još posebniji, "jači". Ako tako uopće možemo nazvati neki Josipin koncert, jer njeni su svi odreda takvi.

267089841 3150170645263056 4113626267049836746 n

Svakom pristupa unikatno i svaki je njen koncert čak i kada je "na turneji", totalno drugačiji od drugih. Tko prati Josipin rad zna da od nje može sa sigurnošću očekivati samo jedno: velebnu i neočekivanu izvedbu.

Tako je bilo i sinoć.

Nakon kratkog uvodnog filma o Karlu, koncert je otvorio naš "zvjezdani" pijanist Zvjezdan Ružić, koji je sam pružio genijalnu izvedbu predivne “Da li sam ti ikad rekla da te volim” i kome se pred kraj pridružila Josipa - ova je pjesma inače nedavno objavljena kao singl u novom ruhu i to kakvom.

jl

Evidentno je bilo da između Josipe i Zvjezdana postoji ogromna glazbena kemija, jer je uslijedio njihov kraći razgovor na pozornici, pri čemu je Josipa imala same hvalospjeve za Zvjezdana, s punim pravom.
Verzija “Da li sam ti ikad rekla da te volim” je uistinu nešto posebno i - drukčije, a kako i bi.

Nakon emotivnog Josipinog pozdrava svojem idolu, našoj divi Gabi Novak u publici, krenuo je set najvećih radove iz impresivne karijere duge više od pola stoljeća, ali uz odličnu recepturu "red pošalica, red pjesma, red obraćanja publici, red pjesme...."

Josipa je inače i vrlo duhovita osoba i kada je ide, može pošteno nasmijati publiku, što je sinoć i činila.

264072830 945101276391418 4406365373359434127 nOkružena vrhunskim glazbenicima, svojim bendom, sve odreda klase ne samo sviračke već i stvaralačke: Borna Šercar, Toni Starešinić, Elvis Penava i Davor Črnigoj. Znate onu: troje-četvero sviraju kao da ih je cijeli simfonijski orkestar.

Svaki put kada odem na Josipin koncert, kažem, Josipa je u top formi u svakom pogledu, i svaki put se ponavljam, jer ona to uvijek iznova ponavlja. Svaki put otpjeva još nešto bolje, moćnije, iznenadi.
I možda nije prikladno da to kažem za jednu divu i gospođu u zrelim godinama, ali Josipa je sinoć izgledala mrak, seksi, prpošno, elegantno, mlado... jednom riječju "divine".

263081382 461030905410629 3033945306285328548 n

“Što me čini sretnom”, “O jednoj mladosti”, “Dok razmišljam o nama”, “Danas sam luda”, “1000 razloga”, “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Boginja”, “Ispočetka”... izmjenjivale su se s prearanžiranima ili bitno drugačije izvedenim "Maglom", “Hir hir hir”, te “Srećom” koju inače rijetko izvode...a to sve u takvom nekom jazzy-rocky-funky - ni sama ne znam čemu, možda a la Chui stilu (evidentan je doprinos Tonija Starešinića aranžmanima)... dakle opet nešto novo, ali to uopće nije tako novo, Josipa je posljednjih godina radila intezivno baš sa Chuiem i Jazz orkestrom HRT-a i sinoćnji koncert je to činjenično dokumentirao, to novo ruho Josipinim pjesmama barem mene ostavlja paf.

Mogla bih hvaliti i bend i Josipu u beskraj, no u beskraju nas čeka baš ona, jedinstvena, posebna, svjetska (a naša) koja svoju inspiraciju dobija iz svoje neprežaljene ljubavi prema Karlu Metikošu, ali u publici je čekamo mi, i tu je krug zatvoren, "...vi ste sve što ja imam..." - taj krug koji stvara predivnu bajku, kojoj smo svjedočili sinoć.

IzvještajiTame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni