Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Nakon koncerta koji se održao ovoga ljeta u Hala parku, zagrebačka je publika ove subote dobila još jednom priliku doživjeti ovaj legendarni bend u zatvorenom prostoru Tvornice kulture. Naime, osim vinilnim reizdanjem „Paket aranžmana“ u okviru izdavačke kuće Croatia Records, četrdeset godina novog vala obilježava se i prigodnim koncertima Električnog orgazma, jedine aktivne grupe koja je, uz Šarlo Akrobatu i VIS Idole, sudjelovala u izradi ovog kultnog albuma.

Naravno, koncert u zatvorenom morao je biti organiziran u skladu s aktualnim odredbama Civilnog stožera, pa je uz ulaznicu trebalo predočiti ispravnu Covid putovnicu ili negativan test ne stariji od 48 sati. A sam unutarnji prostor Tvornice kulture prilagođen je 'novom normalnom': stolovi u Malom pogonu bili su propisno razmaknuti, a na omiljenoj tribini iznad mix pulta (s koje se vjerojatno može najbolje osjetiti sound i ugođaj), postavljeni su razmaknuti stolovi te je tako osjetno smanjen puni kapacitet ovoga prostora. Ipak, ni sve navedene restrikcije nisu spriječile da se Tvornica jučer ispuni do posljednjeg mjesta. Znači, procijepljenost građana je sasvim dobra (ili zainteresiranima nije teško doplatiti dodatno testiranje), a možda posjeduju Covid potvrde jer su se u posljednjih šest mjeseci boleštini uspješno othrvali. U svakom slučaju, unatoč provjerama pri ulazu se nisu stvarale nepotrebne gužve.

eo

Kao predgrupa nastupio je VIS Pardon, zagrebački sastav koji je zagrijavao publiku i tijekom onog prethodnog nastupa Električnog orgazma u Tvornici u proljeće 2019. godine. Za sebe kažu da su nastali 2015. godine „iz čistog zadovoljstva i potrebe za kreativnijim oblikom zabave“, a takva im je i glazba: stilski prošarana, lepršava i pitka, spoj rocka s primjesama countryja i funkyja. Vjerojatno prigodno, za svoj su nastup odabrali nekoliko ritmički čvršćih pjesama: „Opasna pitanja“, „Kada misliš“, „Telefonija“, „Propeleri“, „Razlog“ i „Keep On Moving“. Posebno je atraktivan bio solo na „Propelerima“ koji je podsjetio na RHCP, a zanimljiv je i ritmički uvod na pjesmi „Razlog“ koja ujedno ima i jako dobar tekst. Možda je publika nakon jedva polusatnog sviranja očekivala i koju pjesmu više, ali se ovaj dobro uvježban i simpatičan bend ispričao da mora poštivati satnicu. I dok se rješavalo tehničko prilagođavanje glavnim zvijezdama, Tvornica se polako i temeljito popunjavala u nestrpljivom iščekivanju autentične proslave svevremenskog zvuka čvrstog novog vala.

Spomenimo da Električni orgazam već neko vrijeme nastupa u postavi koju sada čine: Srđan Gojković-Gile, gitarist i pjevač, te Ljubomir Đukić Ljuba, klavijaturist i drugi pjevač, Zoran Radomirović Švaba na basu, Branislav Petrović Banana na gitari i Blagoje Nedeljković Pače na bubnjevima.

eo

Uz oduševljene povike („Gile!“, „Čavke!“) i topli doček publike, zvijezde večeri započele su s nastupom u 21h i to s onim poznatim Giletovim obraćanjem publici: „Dobro veče braće i sestro!“ koje je proširio najavom kako obilježavaju 40 godina novog vala i Paket aranžmana. Naravno da su mnogi očekivali kako će se koncert otvoriti nekom od njihovih pjesama s Paket aranžmana („Zlatni papagaj“, „Vi“ ili „Krokodili dolaze“) ili barem s prvog albuma i to, po mogućnosti, u pravoj, žestokoj izvedbi (a ne u onoj produkcijom sofisticiranoj kakvu možemo čuti na albumu), ali koncert su započeli kao Rolling Stonesi, s pjesmom „Bejbe ti nisi tu“ i „(Hajde bejbe) Daj da vidim sad“. Zvuči Električni orgazam i u ovoj rock varijanti zanimljivo i čvrsto, ali prvi mi je dojam bio da su ipak možda trebali presložiti setlistu i uskladiti je s najavljenim obilježavanjem 40 godina novog vala, gurnuti pjesme iz toga vremena naprijed, a kasnije, na opće oduševljenje mnogobrojne publike, odsvirati svoje svevremenske hitove.

No, već nekoliko idućih pjesama pokazalo je da su koncert ipak zamislili nešto drukčije: kao presjek svojih pjesama cjelokupnog opusa koji je stilski i žanrovski bio uistinu šaren. Jer, već nakon „Svake nove noći“ (s albuma „Distorzije“ iz 1986.), uslijedila je „Gde smo sad?“, klasični rock, zatim laganije „Da si tako jaka“, „Kapetan Esid“ i „Sex, droga i nasilje“. Lijepe su to pjesme i publika je zaneseno pjevala, ali nisu bile tema večeri. Novi set pjesama otvorila je „Bio sam loš“, pjesma u kojoj Gile pjeva u falsetu i koja spaja rock s nekim modernim disco-pop ritmovima.

DSC05590

Idući dio koncerta bio mi je osobno potpuno nezanimljiv, sve do „Locomotiona“ koji je osjetno podigao atmosferu. A ponovno zahuktavanje publike pokrenulo se s pjesmama „Ja ne postojim“ i „Debela devojka“, koje su odsvirali savršeno. Ali, gdje je ovdje „Paket aranžman“ i novi val?
Kao da mi je pročitao misli, u jednom trenutku Gile je spomenuo novi val i grupa je krenula sa setom pjesama posvećenih ovom razdoblju. Izveli su pjesmu „Konobar“, onako žestoko, ali u skladu s godinama. No, pjesma „Infekcija“, koja je sada ponovno itekako aktualna, u novom aranžmanu i izvedbi zvučala je toliko mlako da ju je bilo teško prepoznati. Čak je i pjesma „Vi“, sigurno bliska mnogima koji negdje kod kuće čuče u samoizolacijama, izvedena je usklađeno s novim glazbenim trendovima, ali je ekipa živnula, posebno oni koji su ovdje došli zbog „Paket aranžmana“. Oduševljenje je potrajalo i kroz nekoliko idućih pjesama: „Plastika“ (obrada originalne pjesme Idola) i „Krodili dolaze“. Odsvirali su i svoju verziju pjesmu „Mali čovek“ Šarlo akrobata, ali u njihovoj izvedbi mi nikako nije sjela (i to ne samo vokalno), a čak mi se učinilo da je takav i dojam ostale publike. Ugođaj su popravile „Zlatni papagaj“ i „Nebo“ s odličnim, atmosferičnim uvodom na klavijaturama prožeto mikrofonijom i neobičnim bubnjarskim solom. Opet odlična, nikad aktualnija stvar, ali u novom aranžmanu udaljila se od onog izvornog. I bio je to kraj službenog dijela koncerta.

Kao bis odsvirali su svoj klasični hit „Igra rok en rol cela Jugoslavija“ na koji se posebno rasplesala publika rođena deset godina poslije njezinog raspada, a zatim i „Kako bubanj kaže“, ali u novom svemirskom aranžmanu. Konačni kraj označile su „Svečane bele košulje“ u kojoj je nedostajao ženski vokal. Uz srdačan pozdrav kako s pozornice tako i iz publike, Električni orgazam je najavio novi susret u što skorije vrijeme.

DSC05580

Sve u svemu, bilo je lijepo nakon dugo vremena vidjeti popunjen prostor Tvornice, prisjetiti se mnogih lijepih pjesama Električnog orgazma, kao i vidjeti kako glazba povezuje prostore i različite generacije. Električni orgazam je pošteno odsvirao dva sata koncerta i dao kvalitetan presjek svoje bogate karijere. Ali, ako ste očekivali osjetiti pravi miris početka osamdesetih, možda niste u tome uspjeli. I ne bojte se, niste izgubili osjet mirisa. U svakom slučaju, svi koji vole novije izdanje ovoga benda, kombinaciju rocka i funka, kao i njihove najkomercijalnije hitove došli su na svoje, a Orgazam se mogao ponovno uvjeriti da u Zagrebu ima mnogobrojnu i vjernu publiku.

DSC05493.jpg DSC05505.jpg DSC05523.jpg

DSC05538.jpg DSC05547.jpg DSC05556.jpg

DSC05566.jpg DSC05580.jpg DSC05590.jpg

DSC05593.jpg DSC05600.jpg DSC05603.jpg

DSC05617.jpg DSC05619.jpg DSC05626.jpg

DSC05639.jpg DSC05652.jpg DSC05656.jpg

DSC05673.jpg DSC05720.jpg DSC05745.jpg

DSC05746.jpg DSC05791.jpg DSC05824.jpg

DSC05871.jpg DSC05885.jpg DSC05905.jpg

ELEKTRIČNI ORGAZAM – setlista:
Bejbe, ti nisi tu
(Hajde bejbe) Daj da vidim sad
Svaka nova noć
Gde smo sad?
Da si tako jaka
Kapetan Esid
Sex, droga i nasilje
Bio sam loš
Sunce zna da mesec zna
Bliži suncu
Spojimo se sad
Locomotion
Ja ne postojim
Debela devojka
Ja sam težak kao konj
Nemaš nikom ništa da daš
Konobar
Infekcija
Vi
Plastika (VIS Idoli - cover)
Krokodili dolaze
Mali čovek (Šarlo akrobata – cover)
Zlatni papagaj
Nebo

Bis
Igra Rok'en'rol cela Jugoslavija
Kako bubanj kaže
Svečane bele košulje