Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 4. prosinca izveden je glazbeno-kazališni performans The Music Critic, u kojem je glumački dio odradila holivudska zvijezda John Malkovich, koji u ulozi brutalno oštrog glazbenog kritičara upućuje neke od najneugodnijih kritika svjetskim remek-djelima i skladateljima.

Ovaj humoristični performans nastao je prema ideji dvojca Igudesman & Joo. Aleksey Igudesman poznati je rusko-njemački violinist, skladatelj, dirigent i glumac, a Hyung-Ki Joo je korejsko-britanski pijanist, već dugo surađuju stvarajući predstave koje kombiniraju komediju s klasičnom glazbom i pop kulturom. Ideja za njihov aktualni uradak je čak nastala u Hrvatskoj, u Dubrovniku tijekom Rachlinovog festivala, odmah su Malkovicha pitali za suradnju i pristao je, kako je sam rekao u Q & A nakon koncerta, u 30 sekundi.

jm

U predstavi Malkovich ulazi u ulogu nekih od najzlobnijih kritičara, revno argumentirajući da je glazba Beethovena, Chopina i Prokofjeva zamorna i turobna, da je Brahms "netalentirano kopile", a Claude Debussy "jednostavno ružan". Naime, Igudesman i Joo s grupom klasičnih glazbenika izvode djela poznati svjetskih skladatelja, a Malkovich upada s brutalnim komentarima – koji su zapravo redom stvarne kritike, koje su svojevremeno napisali razni glazbeni kritičari - naime, za očekivati je da su skladatelji koje danas smatramo neprikosnovenim članovima glazbenog panteona svojevremeno izazivali kontroverze i bili kritizirani, baš kao što i današnji glazbenici, pa i najbolji, primaju kritike. Naravno, zabavnost predstave proizlazi iz toga što su autori odabrali posebno brutalne, zločeste i neki put apsurdne i/ili neumjesne komentare (npr. o Debussyjevoj "ružnoći") - a inspirirani su drastičnim primjerima iz "Leksikona glazbenih uvreda" Nicolasa Slonimskog. Kad to spojite s glumačkim stilom Malkovicha, koji je posebno uvjerljiv baš u ovakvim sarkastično-arogantnim ulogama, rezultat je impresivan i zabavan spoj teatra, glazbe i komedije. Naravno, pritom nije cilj ikoga omalovažiti ili uvrijediti, nego osvijestiti da postoje ljudi kojma se nešto što se smatra remek-djelom jednostavno ne sviđa, kao i to da su neki skladatelji svojim novim pristupom i stilskim inovacijama izazvali negodovanje, da je ono što se danas smatra njihovim "rukopisom" ili posebnošću naprosto iritiralo dio kritičara, koju se nisu libili koristiti riječi kao "neprirodno" i "odvratno".

malkovich lisinski6 041221

U kolekciju kritika autori su smjelo uključili i kritike sebe samih, npr. kritike samog Igudesmana, za čije su izvedbe kritičari napisali da se "Mozart okreće u grobu", i čak vrlo sočno-uvredljive rečenice tipa "ovo je sranje" i "wtf". Da bude zabavnije, uključeni su i odgovori glazbenika kritičarima, od kojih je najsmješniji jedan Igudesmanov: „Sjedim u najmanjoj prostoriji u kući, imam vašu kritiku pred sobom. Uskoro će biti iza mene.“

Bis je, pošteno, rezerviran za dva skladatelja koji su iznad svih kritika – Bacha i Mozarta, ali zafrkancija ne posustaje, jer kad ansambl počne svirati Bacha, Malkovich kritizira način na koji sviraju pa im docira kako treba svirati – i malo pomalo, Bach se pretvori u Piazzolin tango. A za Mozartovu Alla turcu im govori da je trebaju svirati "orijentalnije" pa se iz toga razvije čitav skeč.

malkovich lisinski1 041221

Predstava je trajala oko sat i pol, što je proletjelo uz sjajne glazbene izvedbe i mnogo humora. Poslije je održan Q & A s autorima i Malkovichem, u kojem smo saznali dosta zanimljivosti o nastanku predstave.