Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Nakon Rijeke (14. X.) i Osijeka (22. X.), ove je subote i u zagrebačkom atriju Teatra &td predstavljena knjiga Vinka Barića „Hrvatski punk i novi val 1976. - 1987.“ O knjizi su govorili sam autor knjige Vinko Barić i njegov gost Darko, jedan od svjedoka i aktera pojave punka i novog vala.

„Neki me pitaju zašto pišem o punku u Hrvatskoj a rođen sam tek 1980. te tako nisam sudionik ni punka ni novog vala“, započeo je Vinko i duhovito pojasnio: „Pišem o onome što volim. Hoću reć', ne moram 'poginit' u Drugom svjetskoj ratu da bi' o njemu pisao…“ Kako smo doznali, prvo izdanje ove knjige objavljeno je prije deset godina i ubrzo rasprodano, a ove godine knjiga je objavljena kao prošireno i dopunjeno izdanje, te na čak 396 stranica možemo naći biografije 203 bendova, 827 fotografija, niz intervjua s akterima punka i novog vala, kao i rijetke plakate, flyere i memorabilije. Ukratko, iščitavanjem ove knjige možemo steći kompletan uvid u fenomen hrvatskoga punka i novog vala koji se na ovim prostorima odvijao istovremeno kad i u drugim dijelovima zapadne i srednje Europe.

Kako smo doznali tijekom promocije, u to je vrijeme Centar za kulturnu djelatnost omladine u Zagrebu otvarao prostor za nove bendove i omogućavao im nastupe, a sam Ivica Račan dopustio je da se punk javno izvodi. „Nisu ulazili u politiku, nije to bilo razdoblje mraka“, kaže Vinko, „a njihova pobuna u tekstovima bila je više otpor protiv malograđanštine, nekih ustaljenih normi i tako...“ Postojala je komisija za šund, no tih 20-30 % poskupljenja nije se odrazilo na samu prodaju ploča. Ipak, spomenuli su primjer Haustora čija pjesma „Radnička klasa odlazi u raj“, upravo zbog u to vrijeme neobična naslova, nije objavljena na njihovom prvom, istoimenom albumu, već na „Trećem svijetu“, njihovoj drugoj ploči iz 1984. godine. Bendova je u to vrijeme bilo uistinu mnogo, ali su se većinom poraspadali kada bi članovi odlazili u vojsku. Najveći problem bio je što u to vrijeme nije bilo nezavisnih izdavačkih kuća pa su zbog toga prva izdanja bendova u odnosu na žive nastupe bila lošije producirana jer su bendovi, kako bi snimili materijale u okviru postojećih izdavačkih kuća, morali se nužno - komercijalizirati.

hpinv

O tome zašto knjiga ne pokriva hrvatski punk devedesetih Vinko je rekao da je razdoblje devedesetih što se punka tiče po njegovu mišljenju bilo bitno slabije kvalitete od onoga ranijega. Ali, „Siniša Škarica je pokrio šezdesete, ja sam kraj sedamdesetih, a neka netko treći pokrije devedesetih“, poručio je Vinko i tako dao domaću zadaću možda upravo nekome od ondje nazočnih.

Vinko i Darko su u zanimljivom predstavljanju s pregršt živih uspomena, između ostaloga naglasili važnost nastupa grupe The Stranglers u zagrebačkom Domu sportova 1978. godine. Prisjetili su se i detalja kako je basist Jean Jacques Burnel, inače nositelj crnog pojasa u karateu, nekoga 'zveknija' nogom s pozornice. Naravno, tijekom promocije bilo je neizbježno spomenuti da su slovenski Pankrti u to vrijeme bili pankerski bend broj jedan (a po mnogima i najbolji neizvorni engleski bend u Europi), dok su Prljavo kazalište zvučali više kao šminka-punk, iako je, kako kažu, Davorin Bogović i danas izvorni panker. Podsjetili su nas na to da je postojala zajednička scena u okviru trokuta Zagreb-Ljubljana-Rijeka, a kao posebno dobru kompilaciju koja ilustrira to vrijeme izdvojili su „Ri-novi val“. Po mišljenju autora knjige, hrvatska je punk scena na prijelazu sedamdesetih u osamdesete bila jača od njemačke, a možda i francuske scene.

IMG 20211023 203620 737

Neki su se pitali kako je zvučala Azra s Jurom Stublićem kao pjevačem. A u knjizi je opisan nastup Azre u to vrijeme: Jura je pjevao gol do pasa, otvarao pivo zubima i polijevao se njime po glavi. „Štulić je imao pjesme“, kaže Darko, „zvao je to 'udri-graund', ali onda je postao popularan The Police i sve se razmekšalo.“ Prisjetili su se i anegdote oko neuspješnog izdavanja albuma Termita. Dečki su došli vlakom iz Rijeke u Zagreb, a zatim morali sat vremena čekati menadžera Jugotona koji je kasnio, te su se polako izopijali pa im je tako, nažalost, propala i ploča. Po završetku predstavljanja knjige, a prije samog početka najavljenog koncerta nazočni su mogli prelistati ili kupiti knjigu po promotivnoj cijeni od 170 kuna te usto dobiti i CD „Fon Biskicha & Narodnog blaga“ u izdanju Menarta, a Trobecove krušne peći su u svojoj četveročlanoj postavi upriličili kratak, ali izuzetno svjež i izvrstan, pravi punk koncert u kojemu smo mogli osjetiti elemente alternative i tako najslikovitije zaokružili glazbeni dio promocije ove knjige.

Sve u svemu, treba priznati da je Vinko Barić u stvaranje ove knjige uložio neizmjeran trud i stvorio jedno hvale vrijedno djelo. Pedantnim istraživanjem mnogobrojnih stranih i domaćih tiskovina u konačnici je, kao pravi akademski slikar, stvorio savršenu sliku popularne kulture jednoga vremena.

Trobecove krušne peći - setlista:

1. Sajam sisa
2. Sluga pokorni
3. Skriveni maglom
4. Čovjek bez lica
5. Diavolo
6. Đavo je bio vruć
7. Poljski trkač
8. Hajka
9. Armija