Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Genijalni Nikola Vranić aka J.R. August zadnji je koncert u dvorani održao u Hrvatskom Glazbenom Zavodu prije više od jedne i pol godine i to neposredno uoči pandemije korona-virusa, te oba velika potresa, prvo zagrebačkog u kojem je baš HGZ dosta stradao, te drugog petrinjskog, a za ovaj koji se desio u Lisinskom se, kako je rekao, dosta dugo dogovaralo gdje će i kada biti.

J.R. August je na pozornicu Male Dvorane doveo istu ekipu kao i u HGZ-u, jedanaestočlani zbor pod ravnanjem Sebastijana Jurića, Borka Rupene (bubnjevi), Ivana Džajića (kontrabas), Pavla Miljenovića (gitara), Luja Parežanin (tenor saksofon) i Marka Gudelja (bariton saksofon), pa je sinoćnji koncert bio svojevrstan déjà vu. Ali pobjednička se ekipa ne mijenja, zar ne?

Koncert u HGZ-u se ipak razlikuje po tome što je tada bila sva sila aparature za snimanje jer smo nakon njega dobili skoro pa već kultni album "Live at Hrvatski glazbeni zavod", koji je posvećen toj dvorani i Zagrebu nakon potresa.

jr

Ako smo tada imali dojam da se J.R. August okreće "showmanizmu" to se sinoć već i pomalo materijaliziralo, ali ne koliko je očito da tek hoće - naravno, godina i 8 mjeseci korone a uz nju više ničega uparkirala je sve u domove, pa tako i Augusta. Koliko god je žar i veselje svih nastupajući sinoć bio ogroman, vidi se da se stvari tek pokreću ponovo.

Iako u kultnom Lisinskom, sinoćnji je koncert bio gotovo klupski, skoro intiman. Uz to i internacionalni (J.R. August je rekao da ima informaciju da su ljudi došli na koncert iz cijele Hrvatske, Srbije i Slovenije), što je svakako bilo lijepo i njemu i nama.

Publika je evidentno bila itekako zainteresirana od prvog takta, a interakcija "onog nečeg" s Augustom gotovo opipljiva.

IMG 2200

Koncert je počeo slično, uz "Distort Reality", "Let's Get Together", "Lead the way" kao početni trio, a onda su se nanizale tri znakovite pjesme: "Womanizer", "Misanthropist", "The Exorcist". Uz "Misanthropista" je komentirao da priča koja kruži da ju je napisao dan prije svog rođendana, da to nije istina, na što se publika slatko nasmijala.

Obje pjesme, "Misanthropist", "The Exorcist" su bile nove na koncertu u HGZ-u i djelovalo je kao da se vidi neki novi smjer kojim će ići novi studijski zapis (da li album ili EP), no sinoć smo čuli još tri nove pjesme (doduše jedna od njih je bila i tada predstavljena) pa možemo reći da tome ipak vjerjatno neće biti tako. A možda nas J.R. August posve iznenadi, pa smiksa ove s nekim drugima, a one s nekim trećima.

jr

Dvije daleko sporije pjesme nešto su primirile atmosferu ("The brown trout and the nightingale", "Change of seasons"), a onda smo čuli jednu novu odličnu, pomalo gospel-ish "God give it God take it away" pjesmu, s jakim refrenom koji pjeva zbor. Lako može postati hit-single. Živu atmosferu nastavili su s up-tempo boogieom, "The darkroom boogie". "Black limousine" je August predstavio kao njemu najstresniju pjesmu jer na njoj predstavlja bend čiji članovi broje preko "118", pa "ne može zapamtiti imena", te pjesmu koja ima tonu kitica koje onda krate kako kad ali uglavnom puno.

Ona treća nova koju su izveli (a koja nije objavljena na live albumu) "When I Go Fishing“ opet u gospel-blues, a capella điru totalno se uklapa u obje nove koju je August predstavio sinoć (a dosta manje od "Misanthropista", "The Exorcista"). Publici je predložio da pjeva s njima jer je refren "stvarno jednostavan: When I go fishing on a sunny day, warm summer breeze blows my blues away" što je zaradilo pljesak i smijeh publike. Inače, ova pjesma nekako najviše liči na ono što radi Gibonni.

IMG 2404

Još jedna odlična nova, neobjavljena pjesma (također vrlo živahna) slijedila je nakon, no nisam joj uhvatila naziv.

Pred kraj koncerta svoje je mjesto logično dobila "Crucify me" - kako je August izjavio "do sada naš najveći hitić", te nakon velikog pljeska publike (i inače je svaka pjesma i svaka solaža obojice saksofonista i gitariste (s "fingerpickigom i slideom) dobila gromoglasni pljesak oduševljene publike) regularni koncert je završio s "Dangerous waters".

IMG 2346

Uz naklon publici svih članova benda, snimanjem selfija i interakcijom publike, J.R. August i ekipa napustili su pozornicu, tek toliko da bi se nakon minute vratili, da se vidi da imamo regularan bis. Ili kako je August rekao: "Rundek mi je savjetovao da napravim taj rez za bis, da se zna da ga ima."

Uz "When I wake up tomorrow" J.R. August se po ne znam koji put od srca zahvalio publici što je došla i kupila skupu kartu za koncert i poručio da trebamo održati zajedništvo i ljubav. Ovo možda zvuči kao otrcana fraza ili floskula, ali to je rekao toliko nenametljivo, spontano i malo sprtljano da je shvaćeno baš onako kako je i bilo mišljeno - s razumijevanjem.

IMG 2262

Baš sjajan koncert. Ako je onaj u HGZ-u bio "veleban, grande", onda je ovo bilo ono stvarno, pravo.
I da, dvorana je bila potpuno popunjena.

Napomena: Ovaj je izvještaj rađen u suradnji s portalom www.perun.hr

IMG_2093.jpg IMG_2109.jpg IMG_2128.jpg

IMG_2138.jpg IMG_2156.jpg IMG_2188.jpg

IMG_2200.jpg IMG_2210.jpg IMG_2221.jpg

IMG_2229.jpg IMG_2238.jpg IMG_2240.jpg

IMG_2244.jpg IMG_2251.jpg IMG_2258.jpg

IMG_2262.jpg IMG_2266.jpg IMG_2283.jpg

IMG_2310.jpg IMG_2325.jpg IMG_2346.jpg

IMG_2349.jpg IMG_2404.jpg IMG_2409.jpg

IMG_2415.jpg