Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Prvi od pet uzastopnih koncerata Buč Kesidi u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, održan je sinoć u sjajnoj atmosferi. Apsolutna gozba dobrih vibracija potvrđuje se kao antiteza stihu da „đuskanje ne pomaže.” Kako ne bi pomoglo kad su Buč Kesidi u pitanju? Dečki su doista fantastična atrakcija s pokrićem. I da se radi o nekim normalnim vremenima, njihov nastup bi konkurirao za koncertni događaj godine, a kako tek neće u jesen 2021. Jer, pet koncerata u tjedan dana nije mala stvar, neovisno o dnevnom maksimalcu od 400 posjetitelja.

Svaki od nastupa kauboja iz Pančeva biti će malo drugačiji. Svaki ima svoju predgrupu. Za otvaranje koncertnog petka odabrani su Pocket Palma. I to je doista zvučalo odlično. Pomalo kao iznenađenje, jer kada je ovaj koncert bio rasprodan, nije se znalo tko će biti predgrupa, ali Pocket Palma je u današnje vrijeme sigurna oklada za dobar nastup. Rasplesali su veći dio publike koji je zdušno pjevao njihove pjesme uglas s Anjom i Lukom. Nekako se čini da su od svojih početaka kroz graveyard pop do danas napredovali ogromnim koracima, i ako su se nekada činili tek zanimljivim konceptom danas zvuči baš kao prava poslastica. Probrali su iz svoje fonoteke ono što bi bilo bliskije glavnom izvođaču večeri i dobro zapalili publiku. Najavili su nam i novi album koji izlazi za ravno tjedan dana. A prema preslušanom traileru, zvuči bogovski. S nestrpljenjem iščekujemo sljedeći petak. Večer je već ispunila dobar dio očekivanja.

pp

Nakon otprilike pola sata predgrupe uslijedilo je otprilike isto toliko pauze do glavnih zvijezda. Predugo i nepotrebno jer smo svi bili propisno naelektrizirani, ali valjda se štogod zaradilo na šanku u tom intermezzu.

Dolaskom na binu Buč Kesidija, odmah se osjetilo da je spektakl u zraku. Pritisak se diže do eksplodirajućih razmjera i šištanje na uši stvara euforiju po kojoj je Buč itekako poznat. Stvarno je super ta količina energije sadržana u samo dva ljevoruka lika. Okei, ima tu i dosta matrice i pozadinskih trikova, ali vidjeti njih na pozornici uživo, u onim zlatnim blještećim sakoima, s odličnom komunikacijom s publikom, s vrhunskim melodijama, pjesmama, dizalicama...das ist nicht kajgot.

pp

A Luka Racić na gitari i Zoran Zarubica za bubnjevima su zapravo posve cool tipovi. I oni tehnički problemi koji su ih pratili skoro cijeli koncert su prihvaćeni kao nešto najnormalnije bez trunke stresa ili lošeg raspoloženja. Samopouzdanje u vlastiti rad i izvedbu nadilazi sve neprilike. Bilo mi je baš drago što sam ih napokon ulovio, pogotovo nakon što sam ih propustio u onom predkoronarnom razdoblju u zimu 2020. u Saxu.

Redanje pjesama s dva dosad izdana albuma bilo je tako logično, pitko, jednostavno, nepretenciozno i čarobno. A tek ono dodatno nabrijavanje publike sa stajaćim bubnjanjem, dodatno dizanje atmosfere na sjajne riffove i melodije, nije ni čudo da su na blitzkrieg osvojili scenu. Sentiment i asocijacije koje vuku s Franz Ferdinandom s drugog ili Idolima s prvog albuma su samo ono što vremešni slušatelji prepoznaju. Mlađa publika, kome se ipak prvenstveno Buč Kesidi obraća, samo želi zajahati taj val dobrog raspoloženja i pičiti kroz vikende.

IMG 20210924 214355 521

Ovaj prvi dan koncertnog maratona imao je i posebno iznenađenje. Na pozornicu se uz opće oduševljenje sviju popeo Z++ u prikladnom zlaćanom sakou, i zajedno s Bučem izveo svoj rujanski standard „Ljeto već je gotovo”. Ponovo ga je malo glas izdavao, ali nije bilo nikakve smetnje jer je publika ionako pala u delirij.

Vrijeme je proletjelo kao i ljeto iza nas. I sve je bilo gotovo za čas, tik-tak. Međutim, ne treba uopće sumnjati da će mnogi od onih koji su sinoć nazočili, potražiti još koju reprizu u danima ispred nas. Treba ih iskoristiti dok su još uvijek tu. Oni su pečat generacije.

BUČ KESIDI - setlista:

1. Euforija
2. Laž
3. Subota
4. Kafe aparat
5. Draga?
6. Čekam te (i ne idem bez tebe nigde)
7. Kasno je
8. Nedelja ujutro
9. Pola pet
10. Uragan
11. Ljeto već je gotovo (feat. ZZ +)
12. Nema ljubavi u klubu
13. Tiho

BIS
14. Idemo do hodnika
15. Nebitna (… ne mogu da)
16. Đuskanje ne pomaže