Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Prošle su već dvije godine otkako se na zagrebačkoj Šalati trebao održati veliki koncert grupe Pips, Chips & Videoclips, legendarnog novozagrebačkog benda, čiji se „prodor od Utrina prema Jarunu“, duhovito najavljen u pjesmi „Krumpira“, u protekla četiri desetljeća proširio na cijelu Hrvatsku pa i šire. Očekivani spektakl spriječile su epidemiološke (ne)prilike, a potres koji je oštetio tribine, dodatno je prolongirao korištenje ovog popularnog mjesta koje je u Zagrebu najpogodnije za održavanje velikih koncerata na otvorenom. Nakon što je koncert na Šalati otkazan prvi puta, zagrebačka publika koja se zbog epidemioloških pravila mogla okupiti u ograničenom broju uživala je u nastupu Pipsa održanom na krovu garaže Muzeja suvremene umjetnosti u rujnu 2020. godine. Premda je najavljeno da će se koncert na Šalati moći održati 11. rujna ove godine zbog već navedenih problema dislociran je u dvorište Akademije likovnih umjetnosti. S obzirom na popularnost ovoga sastava, ne čudi da su ulaznice za prvi koncert planule u trenu, pa je pridodan još jedan koncert koji će se održati sutra.

pips

Prema razrađenoj satnici, ulaz posjetitelja planiran je od 19:30 kako bi se stigle provesti one poznate i svima zamorne epidemiološke preporuke: mjerenje temperature na ulazu te ispunjavanje popisa s podatcima nazočnih koji su, predviđeno, trebali sjediti na stolcima ili za stolovima. Vrijeme do početka koncerta publika je mogla prikratiti razgledavanjem i kupovinom njihovih CD-a, LP-a te majici po popularnim cijenama, dok je sam koncert započeo točno u najavljenih petnaest minuta prije 21 sat.

pips

Samo otvaranje koncerta pjesmom „Trener morskih pasa“ s albuma „Bog“ dalo nam je sasvim jasnu naznaku da će i ovo biti jedan njihov nastup za pamćenje. Pipsi u svojoj sad već klasičnoj šesteročlanoj postavi pokazali su izuzetnu uvježbanost, kvalitetu i profesionalnost, te nas u preko dva sata svirke proveli kroz cijelo razdoblje njihove bogate i uspješne karijere. Nije ovdje bilo velikih riječi između pjesama, tek pozdrav na početku i duhovita najava druge pjesme njenim stihom: „Ne vjeruj nikad gospodinu pimpeku…“. Govorancije ionako nitko nije došao slušati, već jednostavno uživati u živoj glazbi koje nam je toliko nedostajalo nakon ove dugotrajne koncertne apstinencije.

pips

Fascinantna je uvježbanost i zrelost ovog benda koji je novim idejnim rješenjima i aranžmanima udahnuo svježinu i starijim pjesmama te ih tako stilski ujednačio s ovima koje su novijega datuma. Publika je jednostavno upijala svaku od njih pa stoga nije jednostavno odrediti što je bio vrhunac samoga koncerta: „Ljeto '85“, „Ljubav“, „Gume na kotačima“ ili nešto četvrto, iz uistinu bogate lepeze njihovih pjesama. Sami izvođači, posebice frontmen Dubravko Ivaniš Ripper, nisu skrivali svoje zadovoljstvo atmosferom tijekom samoga koncerta. Primjerice, dok je u pjesmi „Narko“ publika pjevala stihove: „Otvaraš prozor za savršen dan / prizor iz holivudskih filmova / gdje sreća ide u valovima / prašina prekriva sva pitanja…“, Ripper je zatvorio oči i prepustio se osjećajima.

pips

Svoja inventivna sola na gitarama i klavijaturama, članovi benda vješto su dopunjavali dodatnom klavijaturom AKAI MPK249 koju su u pojedinim pjesmama naizmjence koristili gitarist i/ili basist, a opće oduševljenje upriličio je Ripper, kada je pred kraj koncerta i sam sjeo za klavijaturu te uz poluakustičnu pratnju benda odsvirao pjesmu „Poštar lakog sna“.

pips

Unatoč službenom kraju koncerta, nekih dvadesetak minuta poslije deset sati, Pipsi su odsvirali još nekoliko produžetaka te je tako koncert potrajao do 23h, kada trebaju završiti javna okupljanja. Koncert su zatvorili pjesmom „Na putu prema dole“, tekstualno i glazbeno idealnom za zatvaranje koncerata. Možda su nekome nedostajale pjesme kao što su „Mars napada“, „Mala Fufica“, „Mafija“ ili „Dinamo ja volim“, ali i ovako je odabir repertoara bio izvrstan, a njegova izvedba ispunila je sva očekivanja. Pipsi, vidno zadovoljni samim koncertom, oduševljenu su publiku nagradili dodatnom izvedbom pjesme „Nogomet“.

pips

U još jednom koncertu grupe Pips, Chips & Videoclips zagrebačka publika može uživati i večeras na istoj lokaciji, a ostalima preporučamo da ne propuste njihove buduće nastupe.

Setlista

1. Trener morskih pasa
2. Mrtav čovjek
3. Kratka povijest
4. K1
5. Plači
6. Ljeto '85
7. Sex u školi
8. Kung Fu lekcije
9. Htio bih da me voliš
10. Ljubav
11. Zdenka i vanzemaljci
12. Bi li ili ne bi
13. Malena
14. Narko
15. Fenomenalan dan
16. 2X2

BIS
17. Porculan
18. Gume na kotačima
19. Malena
20. Na putu prema dole

BIS 2
21. Nogomet

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku