Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ove godine pred nama je do sada prošlo već dosta blues festivala, koji bez obzira na ovu boleštinu imaju svoju publiku, imaju svoje mjesto i priču, i ono što je najvažnije, svi mi koji volimo i rock i blues i svu onu glazbu koja spada u taj milje i svodi se pod zajednički nazivnik dobra, kvalitetna i moderna glazba uvijek smo izuzetno veseli i duševno zadovoljni kada možemo nazočiti proslavi njene prezentacije. Naravno, sad mnogi u sebi misle… "A kaj sad ovaj baljezga, o čemu ovaj spika?" No, zapravo cijela poanta je u ovome: teško, ali doista je teško sve uskladiti i otići na sva događanja koja bih želio, jer za sve jednostavno treba vremena i treba uskladiti sve i privatne i sve one druge stvari da bi se to moglo izvesti.

Nekako sam, upravo ove godine svakako ponovo želio čuti u živo Vedrana Božića i njegove Rock Masterse i nakon što sam propustio njihov nastup u sklopu Kastav Blues Festa, odnosno, oprostite, sada je to "Jerry Ricks Blues Festival" i kada mi je Adonis poslao poruku ma, nema frke Mike, vidimo se u VŽ, to jednostavno nisam mogao propustiti.

vb

19. FONTANA Blues Festival, pazite sad tu brojku, 19. dakle prije osnivanja HBS-a, prije gotovo puno desetljeće nego što je došlo do, tzv. "Blues Booma" u Hrvata, u Varaždinu se redovito održavao ovaj festival. U Varaždinu, poznatom po vrlo jakim glazbenim događanjima i nastupima i koncertima dobre glazbe, cijela ova priča se "vrtila" davno prije svega onoga što je uslijedilo desetljeće kasnije. Valja to naglasiti, ako ni zbog čega, onda zbog tog, možda i malobrojnog kontingenta ljudi koji su slušali, izvodili i uživali u bluesu, ali i rocku i svemu onome što ide uz to puno prije nego što se pojavio taj naš "Blues Boom". Od kada, primjerice, znam za sebe u onoj formi da znam gdje mi je ..., a gdje glava, od tamo nekih 9-10-11 godina oko mene je bio dobra glazba i ona me je, onako, uz moje odrastanje izgrađivala i to je to!

E sad možemo dalje, idemo na ovo što je bilo u subotru navečer. Budući da je priča o promociji njihovog zadnjeg CD/ DVD boxa "Planet Cream Live At Vintage Industrial Bar, Zagreb 28.11.2018", kojeg je 18. srpnja 2020. objavilaCroatia Records, bila doslovno ugašena i opet zbog te proklete boleštine, jedva smo ovo dočekali i nije bilo zbora niti dileme, evo "piči" se za Varaždin čuti kako to majstori rade. Osobito kada je još bilo objavljeno da će dečki svirati i stvari sa svog prvog projekta, oprostite albuma "Planet Hendrix (live At Vintage Industrial Bar, Zagreb, 21.09.2013." kojeg je objavila Croatia Records 13. studenog 2015. Naravno, sve je navodilo na to da je odlična svirka zagarantirana i naravno, to se i dogodilo.

231281172 1058535588285628 2320659359394975448 n

Pitanje je koliko se može stvari odsvirati u nekih sat i 45', što se tiče repertoara Creamovaca. Od otvarajuće ''White Room'' do zatvarajuće ''Crossroads'', izvedbe pjesama su pokazale što istinski majstori znaju i što ih u njihovoj vrlo konciznoj prezentaciji Creamovaca čini jedinstvenim. Naime, oni sviraju Creamovce, ali to čine vrlo uvjerljivo i na svoj specifičan način i toliko su sigurni da kod njih jednostavno nema iznenađenja. Njihovo iskustvo i sigurnost u onome što rade nadoknađuju i moguće nezgode i eventualne manjkavosti. Ako to nadvladate i samo idete dalje, to svima dokazuje koliko ste tu doma. Takvi glazbenici doista su rijetka pojava i zato smo svi mi koji volimo ovu glazbu, i jako dobro poznajemo pojedine glazbenike, sretni što ih imamo. Iz seta Creamovaca svakako bih istaknuo izvedbe: ''Sitting On The Top Of The World'', ''Sweet Wine'' i ''Sunshine Of Your Love'', a onda oko 23 sata uslijedio je Hendrixov set gdje je Vedran ulazio u svirku na svoj način i s ipak onim produljenim improvizacijama, što je i bilo za očekivati. Kao da si je u tom dijelu ipak dao malko više oduška i to je publiku itekako oduševilo. No, isto tako nazočne je zapalila i snažna, čvrsta i ubitačno točna ritam sekcija u kojoj jednako snažno sviraju i pumpaju kako Adonis, tako i Tomas. Ma, kako to gordo zvuči, rekli bi drugi, ja samo moram dodati da taj ritmički udar zapravo Vedranu otvara prostor koji je inače teško ispuniti, osim ako niste vrsni glazbenik poput njega. ''Hedrixov Planet'' išlo se odmah direktača u glavu otvarajućom ''Hey Joe'' pa do zadnje izuzetne obrade i verzije ''Voodoo Child (Slight Return)''. Ovaj live set oduševljavavo je okupljene poklonike rocka i bluesa i malo prije ponoći sve se završilo i priznajem da sam pun i zadovoljan i nevjerojatno smiren, kao da sam primio novu dozu onoga što me drži da jednostavno budem normalan.

232785384 234905285163212 6800069324505396608 n

Po povratku doma uslijed svega toga malo sam i ''začorio'' ne od umora ili alkohola, već upravo od te smirenosti, koja me ispunila. Ponovo onaj moj krvni titar je ispunio moj krvožilni sustav i da, sad mogu ići dalje! Vjerujem da u tome nisam usamljen i da je sva ta pozitiva itekako djelovala na sve one koji su tu večer s nama slavili dobru i kvalitetnu glazbu. Vedran, Adonis i Tomas, hvala vam na tome!

Yours,
Mladen Loncar - Mike

Više o svemu saznajte na:
kuv.hr/2021/07/12/19-fontana-blues-festival/
www.facebook.com/vedran.bozic.5815
www.facebook.com/adonis.dokuzovic
www.crorec.hr