Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

U prostorima dvorišta zagrebačke Likovne Akademije ovoga se proljeća i ljeta odvija vrlo dinamična koncertna sezona. Niz brojnih nastupa među kojima smo mogli pratiti nastup Rundeka i ekipe, Josipu Lisac, Matiju Cveka, Psihomodo pop i Let 3, nastavlja se i s dva koncerta na kojima nastupa Urban i 4, uz potporu Vinka Ćemeraša i Talvi Tuulija.

Tko je Urban ne treba posebno objašnjavati, ali nije zgorega reći koju o mladom i perspektivnom Vinku. Podsjetimo se, Vinko Ćemeraš bio je pobjednik treće sezone emisije „The Voice“ u kojoj je osvojio ponajviše publiku i uz svojeg mentora Davora Gobca dogradio svoj stil koji se kreće u stilu rock-pop i indie glazbe. Dobio je priliku za uzlet, mogućnost realizacije studijskog albuma te je u potpunosti iskoristio. Napravio je zapažen prvijenac, a što je najbitnije, osjećaj slave nije ga karakterno promijenio: ostao je i dalje samozatajni i skromni mladić iz Čapljine. Koliko li je samo koncerata mogao napraviti da nije bilo ove pandemije? I sada je, konačno, dobio priliku te nam je s osjetnim ali skromnošću suzbijenim ushitom uz pratnju svojega benda Talvi Tuuli odsvirao desetak pjesama. Nastup su otvorili autorskim uradkom „Samo da ti si tu“ s kojom započinje i njihov prvi samostalni album „Na putu“ (o kojemu se već pisalo na ovim web-stranicama), a zatim su u idućih gotovo sat vremena podastrli publici izvrsnu kombinaciju covera i vlastitih pjesmama. U klasičnoj rock postavi koju čine dvije gitare (električna i poluakustična), klavijature, bas i bubanj izveli su „Pyro“, „Nothing Compared to You“, „Wait For Me“ te „Zrno i pijesak“ a pjesme su, bez pretjerivanja, bile izvedene tako dobro da se publika u nekim trenutcima mogla 'naježiti'. Svoj su nastup zaključili izvedbom pjesme „Pelin i med“ Dine Dvornika svojim hitom iz spomenutog „The Voicea“. Zahtjevna je to pjesma i za studijsko izvođenje, a kamoli uživo, ali Talvi Tuuli s Vinkom je izvode savršeno.

u

Onih desetak minuta koliko je potrajala prilagodba pozornice ispunila me starim nedoumicama. Hoće li Urban napraviti vrhunski koncert ili će potonuti u onu svoju patetiku koja ponekad zna biti i naporna? I hoće li iz svoje bogate samostalne karijere koja traje već 25 godina odabrati najbolje te pronaći ravnovjesje između starih pjesama Laufera, svojih ranih samostalnih i ovih novijih? Palo mi je i napamet kako bi izvrsno bilo da Vinko i on započnu koncert s pjesmom „S dlana Boga pala si“ (onom koju je Urban snimio kao gost na albumu grupe En Face) ili da je barem, recimo, odsviraju za neki bis. Siguran sam da bi to odlično zvučalo.

IMG 8256

Ali Urban je s dijelom svoje četvorke započeo koncert akustičnom izvedbom „Pseće oluje“, pjesmom čiju je demo-verziju napravio u onom svima mrskom „lock-downu“ i kojom je preko društvenih mreža svojim prijateljima zadao zadatak da je dovrše kao konačnu studijsku verziju te je tako pjesma doživjela čak šest inačica. U ovoj izvedbi s dvije akustične gitare zvučala je fenomenalno. „Hvala vam što ste došli“, zahvalio se toplo i nastavio: „Malo se sviralo ovih mjeseci pa nam je ovo večeras sve zajedno - i proba i koncert.“ U akustičnoj, intimnoj verziji, nastavili su i sa idućom pjesmom „Sutra ćemo pričati“, zanimljivom pjesmom koja tako slikovito opisuje otuđenje kakvo nastaje u većini današnjih veza. No, pojavio se tehnički problem s monitorom preko kojega Urban nije dovoljno glasno na pozornici čuo svoga pratećega gitaristu pa su na trenutak čak morali i prestati svirati. Problem je ubrzo riješen, izvedba pjesme je nastavljena i pokazala se odličnom. Ne treba naravno naglašavati da je na taj način osvojio sve simpatije publike.

IMG 8199

Svi znamo da su izuzetno emotivne Urbanove pjesme. I kada se ta emocija dozira s pravom mjerom, u pratnji svojih iskusnih i kvalitetnih glazbenika, Urban je uistinu nenadmašan. Tijekom koncerta, nakon pjesama u kojima je netko od njih posebno briljirao, Urban je predstavio članove svojega pratećega benda: Luku Tomana na gitari, Sašu Markovskog na klavijaturama, Marka Bradaschija na bubnjevima i Sandija Bratonju na basu. Neke su pjesme odsvirali u posve novim aranžmanima i to ne samo akustičnim već i u onim izuzetno složenim ritmičkim koje zahtijevaju kvalitetnu nadogradnju samplova živim perkusijama (i Urban je u nekoliko trenutaka dao svoj prilog udarajući u činele), Saša je uz pomoć svojih klavijatura nenametljivo gradio atmosferu, Lukina gitara kao da je podvlačila Urbanove emocije, a Sandi je uz sviranje na basu pridonosio i dinamici Urbanovog scenskoga nastupa. Kvalitetan odabir pjesama kao i prilagodba njihovih aranžmana izgradila je strukturu nastupa od opuštenosti prema kulminaciji koja se, sasvim logično, odvijala između pjesama „Iskra“, „Mjesto za mene“ i „Male trube“. Dojmljiva je bila izvedba pjesme „Moja“ nakon koje je Urban iskreno, čak i pretjerano skromno, rekao: „Evo, još jedno 10-15 koncerata i bit ću kao nov…“
S laganim valcerom „Astronaut“ uplovili smo u samu završnicu koncerta, a zatim su Urban i ekipa izveli vrhunski još dva bisa: izuzetno brzu i ritmom eksplozivnu pjesmu „Nebo“, dok su sam koncert završili laganijom „Kornjačom“, čiji su stihovi („Mogu biti gadno strpljiv / čekati do zauvijek / ako to te čini sretnom / hodam poput kornjače…“) s ovom epidemiološkom situacijom i koncertnom jedva nešto povoljnijom situacijom dobile jednu sasvim novu dimenziju aktualnosti. „Hvala vam lijepa što nam svaki puta date još jednu priliku...“, zahvalio se toplo Urban svojoj publici kao i Talvi Tuuliju na čarobnoj večeri koja je uistinu bila, bez pretjerivanja, pravi proplamsaj dubokih emocija i žestokoga ritma.

IMG 8211

Sve u svemu, Urban je sa svojom četvorkom u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti održao fenomenalan i nezaboravan koncert. I ako je ovo bila generalna proba za ono što možete doživjeti drugi dan, večeras na istoj lokaciji, nemojte oklijevati niti trenutka. Jer, još uvijek imate priliku pogledati Urbana u vjerojatno najboljem izdanju. A možda će vam na kraju on i Vinko zapjevati „S dlana Boga pala si“, tko zna? Ako neće, uskoro će valjda biti negdje neka nova prilika.

URBAN & 4 – setlista:

1. Pseća oluja
2. Sutra ćemo pričati
3. Nitko osim nas
4. Div
5. Odlučio sam da te volim
6. Atom
7. Priđi mi bliže
8. Moja
9. Ruke
10. Glas jeka
11. Budi moja voda
12. Iskra
13. Mjesta za mene
14. Mala truba
15. Astronaut

BIS
16. Nebo
17. Kornjača

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku