Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Kakav rezultat može polučiti spoj iskustva i mladosti? U slučaju Vlatka Stefanovskog i njegove treće po redu „električne“ postave, samo kvalitet. Kvalitet, virtuoznost kojima su Majstor Vlatko, njegov sin Jan na bubnjevima i Ivan Kukić na basu naprosto opčinili publiku svojim nastupom u kuli Kamerlengo.

Najnovija turneja započeta 1.srpnja u Pančevu, svoj hrvatski krak imati će u Zagrebu, Osijeku,Trogiru, Šibeniku i Braču.

„Prešli smo već 2500 km, ništa nam nije teško, važno je da nakon dugo vremena sviramo u živo“.

A bilo je očito od samog početka koncerta da je Vlatko inače pomalo hladan/zatvoren na sceni otpustio sve kočnice i naprosto s publikom uživao u svirci. „Zvijer“ je puštena s lanca na obostrano zadovoljstvo.

vlatko

Majstor Vlatko je još jednom pokazao da ga mnogi opravdano smatraju gitarskim virtuozom, njegov crveni Gibson NightHawk očekivano je bio u centru zbivanja, ne odsviravši pri tome niti jednu krivu ili suvišnu notu, potpomognut mladim snagama. Ivan Kukić je na svom basu sa 6 žica istovremeno i svirao svoje minijature, te pratio bend u kojem je ugodno iznenađenje bilo Janovo bubnjanje. Mladac se odlično snalazio u svemu što je večeras bilo odsvirano: u pop pjesmama je preciznim minimalizmom održavao ritam, kroz makedonske etno uspješnice se s lakoćom moglo otkriti s kojih geografskih širina i dužina potjeće njegova ritmičnost, a kroz country i blues je prezentirao svoj neosporni potencijal..

U „Vlatkovom Oru“ skroz se „ogolila“ Vlatkova genijalnost, osjećaj za neponovljive akorde i bravurozne improvizacije pune osjećaja i iskazane nadmoći.

Još jedna od etno klasika u 7/8 ritmu „Kalajžijsko Oro“ digla je publiku na noge, da bi Vlatkov komentar koji plastično opisuje ovu vatrenu izvedbu bio „ovo smo odsvirali u 11 osmina“.

Vlatko nikako nije mogao preskočiti jednu od ljepših makedonskih narodnih pjesama „Eleno kerko“ u kojoj smo čuli sjajnu međuigru basa i gitare, kao i jednu Vlatkovu emotivnu minijaturu, gotovo na tragu one koju je odsvirao u Gibinom „Divjem cvitu“.

Nik Soric PHOTO www.niksoric.it vlatko stefanovski 1 02

Pomalo sam se bojao što će Vlatko i ekipa odsvirati, da li će to biti prezentacija albuma iz 2020 godine „Taftalizde Shuffle“ za kojeg sam pročitao ne baš blistave recenzije. Vlatko nam je objasnio naziv tog albuma: „Taftalidze je kvart u kojem živimo, a shuffle je shuffle“. S tog albuma odsvirana je najavna „Ogledalo“

U stvari izabrani repertoar je bila svojevrsna retrospektiva Leb i Sol najboljih uradaka, pa su na red došle nezaobilazne „Čuvam noć od budnih“ sa umetnutim reggae dodatkom; „Kao kakao“ sa uvrnutim gitarskim introm, jednim od dokaza Vlatkove „ludosti“ ; te na zahtjev pripadnice ljepšeg spola uz poruku da ne urekne svoje mlade glazbenike „Čukni vo drvo“; te sasvim prigodnu „Skopje“ kojom prilikom je Vlatko i zaplesao, dokazujući pri tome uživanje sviranja u živo, uostalom kao i svima nama.

Jedan od gotovo uvijek vrhunaca svakog koncerta (makar za mene) bila je epohalna „Jovano Jovanke“ za koju zaista nije potrebo kazati ništa, samo je trebalo intezivno uživati u tom bogatstvu melodije i svirke.

Nik Soric PHOTO www.niksoric.it vlatko stefanovski 1 15

Čuli smo i „Country“ s albuma „Thunder from the Blue Sky“ na kojem je gostovao glavom i bradom sam Jan Akkerman.

Za kraj službenog djela koncerta Vlatko i ekipa su odabrali jednu njemu od najdražih „Bistra voda“ sa albuma „Kalabalak“ iz daleke 1983 godine. Sasvim je kroz izvedbu bilo jasno zašto mu je to jedna od najdražih, cijelo vrijeme Vlatko je zatvorenih očiju odsvirao jedan od emotivnih i nadahnutijih sola.

Pozdravljajući oduševljenu publiku mogli su se čuti poruke poput „a di češ, sviraj još“.

Nije puno trebalo da se vrate, pa smo čuli „Uči me majko,karaj me“ s albuma „Live in NY“, te furioznu blues verziju „Texas Flood“ Stevie Ray Vaughana.

Ukratko, atmosferski ugodna večer u odličnom ambijentu kule Kamerlengo, uz nadahnute, na momente, fenomenalne izvedbe cijelog benda.

Nik Soric PHOTO www.niksoric.it vlatko stefanovski 1 05

Netko je za Vlatka napisao da je fenomenalan glazbenik, prosjećan kompozitor s ne baš impresivnim vokalnim mogućnostima.

S prvom konstatacijom se apsolutno slažem, s ostatkom apsolutno ne, iz razloga što je Vlatkova kompozitorska mašta specifičan i jedinstven amalgam popa i jazza, dok se vokal (kakav je da je) svojom emotivnošću odlično uklapa u njegove glazbene vizure.