Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ako ništa drugo, današnje vrijeme naučilo nas je strpljivosti, jer trebalo je uistinu dugo čekati dok ne počnu koncerti u ovom 'novom normalnom'. I sada nam više stvarno nije problem naručivati karte preko interneta, čekati u redu na propisanoj distanci, ulaziti s maskom na licu, mjeriti temperaturu, prskati ruke dezinficijensom i upisivati osobne podatke na ulazu, uključujući i broj telefona, premda se pri tome potajno nadamo da nas nakon toga neće početi maltretirati netko iz odjela neke prodaje. Doduše, možda je nekom pomalo neobično sjediti na stolcima tijekom koncerta kao i ostavljati na otvorenome toliko prostora da se između nas može i protrčati, ali što sad - čovjek se na svašta privikne. Ljubav traži žrtvu, a ljubav prema glazbi jednako tako.

Josipu sam prošli puta slušao za Valentinovo, na njezinom virtualnom, ujedno i rođendanskom koncertu. I već sam tada zaključio kako je beskrajno šteta što glazbenici koji mogu još toliko mnogo pružiti u ova pandemijska vremena ne mogu nastupati uživo. Jer, Josipa i njezin bend zvučali su toliko uvježbano i fenomenalno da je u stvari ono jedino što je na tom virtualnom koncertu nedostajalo bila - publika. I nakon toga, jednako kao i mnogi drugi, jedva sam ih čekao čuti uživo.

jl

Početak ovoga nastupa bio je najavljen za (pro)ljetni sumrak, u pola devet, no Josipa je očekivano, kao prava dama, iskoristila pravo na akademsku četvrt te došla petnaestak minuta kasnije. Na pozornicu se uspela sa smiješkom i polako, skromno i veličanstveno, stilski dotjerana kako i priliči jednoj divi: u crnoj kožnoj jakni i s tamnom sjajnom suknjom, u crnim rukavicama, plamene kose i s čipkastim ukrasom navrh glave. Od prvoga trenutka ostvarila je topao i prisan kontakt s publikom.

Simpatično je usporedila sebe s Albinom, hrvatskom zvijezde protekle Eurovizije i rekla da je i ona sama tako svojevremeno došla u Opatiju samo s koferom, s jednom razlikom što je tada imala 18 godina dočim Albina ima 'čak' 22. Bio je to uvod u njezin prvi hit s početka karijere, laganu pjesmu „Što me čini sretnom“ koja je izvedena u jednom sasvim novom aranžmanu. Pretpostavljam da je već nakon izvedbe druge pjesme „Boginje“ u kojoj je svaki član benda ostvario svoju solo dionicu, svima u publici postalo jasno da će ovaj koncert ispuniti sva očekivanja.

21

Nakon izvedbe pjesme „O jednoj mladosti“ s njezinoga antologijskog albuma „Dnevnik jedne ljubavi“, Josipa je osjetila potrebu na sebi svojstven način pohvaliti solo gitarista: „Elvis, kad si to naučio? Sigurno u samoizolaciji?“, te predstaviti cijeli svoj prateći bend kojega čine Elvis Penava (gitara), Toni Starešinić (klavijature), Davor Črnigoj (bas) i Borna Šercar (bubnjevi). Nakon toga se povjerila publici da je onaj virtualni koncert njoj bio divan i da nas je sve osjetila. Potom su odsvirali još nekoliko starih pjesama u izvrsnim novim aranžmanima, a Josipa je rekla da je prije koncerta potpisala dvije LP ploče „Dnevnik jedne ljubavi“ te da ju je to podsjetilo na vrijeme kada je s Karlom Metikošom na tom albumu radila. Karlo je sjedio za svojim klavirom „Petrof“ na kojemu je i inače skladao. Radili su nešto posve novo i nisu bili sigurni kako će taj album biti prihvaćen. I tada joj je Karlo rekao ako se ploča nikome ne svidi da će je objesiti na zid i da će biti samo njihova. Nakon toga su izveli noviju pjesmu „Daleko“ s toliko emocija koliko ih može stati isključivo u live izvedbu neke pjesme koju posebno voliš.

02

Josipa je tijekom večeri bila draga, opuštena, iskrena i rado je s publikom podijelila neka svoja razmišljanja. Rekla nam je da je svaki dan drugačiji i poseban te da je puno puta 'dobila po nosu' jer se toliko mijenja te da je zaključila da se samo mora 'apdejtati'. Osvrnula se i na aktualnu situaciju. Priznala je da je razmišljala kako će u vrijeme lock-downa doći do 'baby-booma' i demografske obnove, ali da ju je prijateljica u tome razuvjerila i rekla kako će se dogoditi upravo suprotno – razvodi i rastave. „Svijet je muškarca i ženu postavio potpuno krivo“, rekla je i nadodala kako je današnji muškarac mnogo nježniji dok je žena emancipirana i nestvarno snažna. A zatim nam je pročitala pjesmu Dragutina Tadijanovića.

Sanjam kako idem pored tebe
ali kad te u daljini ugledam,
Prelazim na drugu stranu, protivnu,
Gdje me nećeš opaziti
Između prolaznika mnogih.

Pred tobom se sakrivam
Za uglove ulične
Ili za široka stabla.
U noći, sanjam kako idem pored tebe. (D. Tadijanović: Sanjam kako idem pored tebe)

U nastavku su odsvirali „Gdje Dunav ljubi nebo“ i „Tebi putujem“, a potom i pjesmu „Make Up“ koju je ponovno aktualizirala, jer kako kaže „svatko nosi masku na licu i ne zna se tko je…“ Između pjesama, koje su bile izvedene savršeno, pohvalila je i odanost publike u Slavonskom Brodu gdje je nedavno nastupila koja nije vratila svoje karte u vrijeme otkazivanja koncerta već su strpljivo godinu dana čekali da im se Josipa vrati.

Pri kraju pjesme „Hir“ koja nas je iznenadila prvenstveno nevjerojatnim solo dionicama na bubnjevima, Josipa je na sebi svojstven način rekla: „Nije niti šišmiš, niti cjepivo, niti pandemija, niti Euro, već smo svi u kaosu - to je život...“ te tako ponovno osvojila odobravanje iz publike. Nakon pjesme „Danas sam luda“ (pri čemu su se dvije djevojke ipak rasplesale u svojoj pandemijskoj samoći ispod stabala poštujući, naravno, socijalnu distancu), Josipa je izuzetno emotivno nahvalila bend i publiku naglasivši da je to smisao njezinih glazbenih aktivnosti. „Vi ste divni i uz vas sam ja uistinu jedna od tisuću… Uz vas i najbolji bend ovo sve skupa imao smisao. Ja sam privilegirana…“, rekla je Josipa na rubu suza i osvojila potpune simpatije ganute publike.

19

Nakon toga uslijedila je pjesma „Magla“ koja je krenula u jednom sasvim novom aranžmanu i bila svakako emotivni vrhunac ovoga koncerta. U prilog tome govori i činjenica da je publika nakon solaža na basu i gitari počela pljeskati čak i prije kraja pjesme. Potaknuta svakako kvalitetom njihove izvedbe, Josipa je ponovno predstavila bend, a nakon toga se zahvalila i rekla da je to sve za večeras.

„Evo sad imamo bis, ali 'ko bu sad silazio, odlazio i dolazio?“, rekla je Josipa simpatično, „Ovo sad kaj sviramo je u stvari bis...“ I nakon toga su odsvirali još dvije pjesme. U pjesmi „Ležaj od suza“ dominirao je samozatajni Davor Črnigoj sa svojim nevjerojatnim umijećem i tehnikom sviranja peterožičanog fretless basa. Koncert je završen optimističnom pjesmom „Jutro“ koje ima čarobnu moć.

19

Bilo je nekoliko pjesama koje su možda nekim obožavateljima nedostajale, ali s obzirom na kvalitetnu izvedbu i pozitivnu emotivnu toplinu kojom je uistinu cijelu večer isijavalo dvorište Akademije likovne umjetnosti te posebno uzevši u obzir koncertnu apstinenciju u kojoj smo se našli u proteklih godinu i nešto, Josipa Lisac je ponovno dokazala da je prva dama i potpuno izvanremenska diva hrvatske estrade te ostvarila još jedan nastup za pamćenje. I nadajmo se da ćemo je što prije moći ponovno slušati i to u nekim novim/starim uvjetima i na što većim prostorima.

Setlista
Što me čini sretnom
Boginja
O jednoj mladosti
100 razloga
Daleko
Gdje Dunav ljubi nebo
Tebi putujem
Make Up
Hir
Danas sam luda

BIS
Ležaj od suza
Jutro