Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Trebalo je biti strpljiv i dočekati da napokon krenu koncerti. U razdoblju socijalne i kulturne apstinencije koje je trajalo tijekom tzv. 'mekog lock-downa' nije jednostavno procijeniti kome je bilo teže: izvođačima koji od toga žive ili publici koja za to živi. Ali evo, konačno, na lakim krilima pozitivne statistike, Stožer se smilovao i od početka lipnja mjere su ponešto popustile; procijepljenost je, čini se, nešto bolja, a i turistička je sezona blizu, te su, malo po malo, i klubovi počeli otvarati svoje terase. Nažalost, unutarnji prostori su i dalje zatvoreni, pa svi nastupi ovise o 'kućnom redu' uličnih okupljanja. Jer, kao što je poznato, virus 'nije skakač u dalj', ali baš bezobrazno i nemilice mutira, kao dječak u pubertetu: cijedi bubuljice, miješa sojeve i mijenja oblike, lica i naličja te upravo inatljivo oponira medicinskim autoritetima i političkim sveznalicama. Sram ga bilo! Treba ga staviti u kaznu, ne dati mu da ide van, gleda TV i barem tjedan dana zabraniti mu Playstation.

Šalu na stranu, „Boogaloo“ je imao izuzetno zanimljiv protekli vikend. U petak su na terasi nastupili Songkillersi u unplugged verziji, a u subotu i nedjelju splitski TBF. Ovaj drugi koncert TBF-a nije bio unaprijed planiran, ali budući su karte za subotu 'planule' u trenu, organizatori i članovi benda svoje su štovatelje odlučili počastiti još jednim nastupom, dan iza toga.

Neobični su mi ovi koncerti u „novom (ne)normalnom“ i zavidim svakome tko se na to uspio priviknuti: popisi na ulazu, dezinficijensi, mjerenje temperature prije nastupa (jer sve preko 37 nužno je povezano s COVID-om, a ostale bolesti ne postoje), ali nas ovoga puta barem nisu tjerali da na koncertu sjedimo kao ono na koncertima Beatlesa ranih šezdesetih.

tbf

Naravno, okupljeni su držali propisanu distancu, grupice su okružile tek nekoliko stolova, a i ta su društvanca pristigla zajedno i u istom će sastavu i otići. I vremenske su nas prilike srećom poslužile, jer pokušaj potopa u rano poslijepodnevnim satima nije uspio pa tako čak ni kiša nije pokvarila veselje svekolikog puka.

Ograda terase otvorila se u 19h i koncert je počeo već u 19.15. Možda svatko i nije računao s time da će koncert odmah početi (a nisam ni ja, iskreno) pa se propustilo prvih nekoliko pjesama. Jer, u novom normalnom, mora se krenuti svirati ranije - koncert je na otvorenom, a znamo i da virus posebno 'podivlja' poslije 22h uvečer pa se i nastupi trebaju toj psihologiji prilagoditi. Znatan dio koncerta odvijao se po danu te smo tako ostali gotovo potpuno uskraćeni za svjetlosni ugođaj koji zna i te kako bitno odrediti koncertna događanja.

07

The Beat Fleet ili skraćeno TBF postoji već tri desetljeća i nije ih potrebno posebno predstavljati. Započeli su kao hip-hop ili trip-hop sastav, ali su s vremenom izmiješali toliko žanrova da ih je danas sve teže staviti u neki glazbeni pretinac. Jednostavnije bi bilo pobrojati što oni sve nisu. A nisu - neki jednostavni zabavnjaci lakih nota, već su vješti analitičari naše nevesele svakodnevice sa širokim rasponom od političkih do socijalnih i ljubavnih tema. Iza njih je šest studijskih albuma, jedna kompilacija i jedan odličan live unplugged album „Perpetum fitule“. Osim publike i kritika ih voli, a u prilog tome govore činjenice da su osvojili 19 Porina, 5 Crnih mačaka i 10 Zlatnih Koogli. Promijenili su više postava, no okosnicu benda čine: Aleksandar Antić – Saša, Mladen Badovinac i Luka Barbić. Uz dobre tekstopisce, bend savršeno funkcionira i kao glazbena cjelina: Ognjen Pavlović znalački i sigurno svira svoj petožičani bas, Nikša Mandalinić je istovremeno nenametljiv i sveprisutan na solo gitari, a Janko Novoselić na bubnjevima drži ritam i ujedno gradi dodatne melodije.

Šarolikim repertoarom ravnopravno su obuhvatili sva tri desetljeća svoje glazbene karijere i u njemu je svatko mogao pronaći svoje favorite. Ekipa se rasplesala na „Guzice i sise“ u kojoj je basist bio fenomenalan, a dali su i pozitivan feedback na „Kristu“ i „Veseljku“. Mene su, osobno, posebno se dojmile pjesme „Grad spava“, „Uvik kontra“, „Odjeb“ i „Malo san maka“, koji se izvodi u izvrsnoj funky verziji.

06

Atmosferu je primirio „Smak svita“, pjesma koja s neke točke gledišta i danas može biti aktualna. I nakon toga, nešto prije devet sati, TBF su pozdravili publiku i rekli da je to bilo to. Ali prisutnima nije bilo dosta i otvoreno su pokazali da žele još, na što su TBF kao vrhunski profesionalci raspoloženo izišli na još dva bisa. Između prvog i drugog bisa, Saša je duhovito rekao: „Tiše… Susjedi će se bunit', ima tu jedan ludi dida…“, a nakon drugog izlaska na bis, Mladen se u ime benda zahvalio svima: „Ovo je još jedna noć za pamćenje… Svako dobro! Volimo vas, vidimo se uskoro opet…“ I tako je koncert završio prije pola deset.

Društvo se razišlo, jer znaju svi, iza 22h virus 'grize' najjače, a prije toga treba stići kući, oprati ruke, skuhati čaj i pokriti se po glavi. A zatim nakon ovako dobrog koncerta može se leći i spavati. Onako, kao što TBF kaže:

Grad spava, svi snivaju slatko
U ovo gluvo doba kad priča se šaptom,
U ure kad vanka nema bas svakog osim Nas, sta se dižemo u kasno,
I baba šta na pazar nose kupus,
I kineski luk koji nema okus
I ekipe koja lipi plakate,
I ekipe koja čuva štekate…

Bit će koncerata još (dok ne uvedu neki novi lock-down). Samo u Boogaloou se tijekom lipnja planira Jazz i Zagreb guitar-fest, kao i neki nastupi stand-up komičara i Lude kuće, a tu su i drugi organizatori Eventa. Jer svirati se mora, a jednako tako i ići na koncerte… Stoga, budite budni i pratite kulturna događanja u našemu gradu. Dugo, toplo ljeto je pred nama i uživajte u svakom njegovom trenutku. Nakon svega, uostalom - zaslužili ste.

02.JPG 03.JPG 04.JPG

06.JPG 07.JPG 09.JPG

10.JPG 11.JPG 13.JPG

16.JPG

Setlista:

Pozitivan stav
Data
Heroji
Grad spava
Sa mog prozora
Uvik kontra
Moja mater te traži
Krist
Veseljko
Guzice i sise
Psihijatrija
Odjeb je lansiran
Genije
Malo san maka
Smak svita

BIS I.
Trilogija jada
Fantastična
Alles Gut

BIS II.
Bog i Zemljani
Lud za njom