Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Doista je dugo sve ovo trajalo oko koncertnih aktivnosti i, evo, drago mi je da sam upravo to, neko svoje ponovno posjećivanje koncerata, započeo baš u Atriumu koncertne dvorane Lisinski.

Sinoćnja subotnja večer bila je, to slobodno mogu napisati, za ''odabrane'', prava proslava dobre i kvalitetne glazbe u njenom punom opsegu. Sve ono što su nam kroz puna dva sata upriličili Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band bilo je upravo to što smo svi mi trebali.

Ono što me posebno uvijek oduševljava to je profesionalizam i taj odnos izvođača prema publici. Bez kašnjenja, samo minutu – dvije nakon najavljenog početka koncerta, u 20,30 sati na binu su stupili izvođači i cijela priča krenula je vrlo svrhovito, jako, moćno i ukazivalo je da ćemo zasigurno dobiti sve ono po što smo i došli.

Naravno, ovo nije prvi koncert Zdenke Kovačiček kojem sam nazočio, ali zasigurno spada u one posebne i to upravo zato što je ovakva raznovrsna glazbena ponuda pokazala da su Zdenka i Greenhouse Blues Band uvijek dobitna kombinacija i da teško mogu ''fulati''.

Nekako nas je Zdenka vodila kroz prvi dio koncerta, koji je bio posvećen promociji njenog zadnjeg albuma ''Konstatacija jedne mačke'' u izdanju izdavačke kuće Dancing Bear. Od 12 pjesama s albuma Zdenka i bend izveli su nam čak njih devet . Od njih devet, već na trećoj publika je bila u svojevrsnoj ekstazi. Naime, ''Jutarnja frka'' pokazala je što se nakon samo dvije, 'ajmo to tako kazati, uvodne – zagrijavajuće pjesme događa. Nema nikakve sumnje, ekipa je bljesnula u svom sjaju i spoju raznih glazbnenih utjecaja i ritmova. Naravno, ova ''laid–back'' bluesčina bila je prava direktača u glavu svih nazočnih u publici. Da, bile su postavljene stolice, ali to nije spriječavalo da ljudi plešu i da se zabavljaju uz odličnu svirku i još uvijek sjajnu vokalnu izvedbu naše proslavljene, kultne domaće pjevačice, prve dame hrvatske jazz-scene, aposolutno nenadmašnog talenta za interpretaciju i improvizaciju. Zdenka Kovačiček svestrana je umjetnica nemirnog kreativnog duha, dobitnica brojnih nagrada i priznanja koje je okrunio ovogodišnji Porin za životno djelo.

zdenka kovačiček

Osim na brojnim nastupima u Hrvatskoj, Zdenka Kovačiček već više od pola stoljeća oduševljava i na mnogim pozornicama i jazz-festivalima širom Europe, što joj je donijelo i zapažen međunarodni ugled.

Njene godine nisu joj nikakva prepreka, osim što ipak u svemu treba imati mjeru i o tome treba voditi računa. Uzimala je na sredini koncerta mali ''break'', ali to je bilo samo da uzme još malo daha za nastavak u kome je sve prštilo od dobre ''mjuze''. Za sve to velike zasluge idu Greenhouse Blues Bandu, kojeg čine: vanserijski Lovro Šicel (električna gitara); osebujni Jurica Hotko (klavijature); ubitačna ritam sekcija: Kristian Orešić (bubanj) i Matko Benčić ( bas gitara), Antonio Geček, Zvonimir Bajević (trube), Mario Bočić (tenor saksofon) i Marin Ferketin ( trombon). Ova brass sekcija neodoljivo me podsjeća na svu razigranost, širinu i opseg kojeg su stvarali legendarni puhači The Memphis Horns. Sve u svemu, itekako sam znao što me očekuje i samo sam želio čuti i potvrditi tu svoju uvjerenost i sjajan opseg kojeg sama Zdenka i Greenhouse Blues Band imaju i tako profesionalno i sigurno isporučuju svima onima koji ''samo'' vole dobru i kvalitetnu glazbu, bez obzira kako se ona nazivala.

A onda u drugom dijelu koncerta Zdenka i bend bacili su se na izvedbu nekih provjerenih starih uspješnica, od ''Mali crni brat'', preko ''Žene za sva vremena'' do ''Frke'', koja je nastala još 1981. godine i bila je definitivno skladba ispred svog vremena.

Samo veliko finale činile su pjesme legendarne Janis i to je na kraju, zapravo, sve kulminiralo u opsežnoj, nadahnutoj i snažnoj izvedbi pjesme ''Try (just a little bit harder)''. Publika je bila na nogama, skandirala ''HOĆEMO JOŠ!'' , ali bisa nije bilo... prošlo je 22.30 sati i to je bilo to! Hvala i vidimo se neki drugi put!

Možda baš tako i treba, jer tko zna kad bismo inače otišli doma?!

www.facebook.com/zkovacicek
www.facebook.com/groups/Greenhousebluesband/

Set lista:

1. Nova ja
2. Konstatacija jedne mačke
3. Jutarnja frka
4. Adut
5. Kost
6. Pozitivan primjerak
7. Jaka
8. Stare fore
9. Love Love Love
10. Mali crni brat
11. Žena za sva vremena
12. I feel So Bad ( Greenhouse Blues Band)
13. Frka
14. Let The Good Time Roll
15. Route 66
16. Piece Of My Heart
17. Me and Bobby McGee
18. Mercedes Benz
19. Try (Just a Little bit Harder)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike