Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Sve se češće pitamo hoćemo li ikad više ići na ‘normalne’ koncerte? Kad? Život na koji smo navikli možda je nepovratno izgubljen. Sve je preokrenuo taj COVID-19, od milja nazvan Corona. Tko zna kad ćemo, svi skupa, se opet naći bez maski, rukavica, distance na nekom pravom on place koncertu? U međuvremenu nam preostaju samo razne online verzije koncerata (direktno iz garaža, soba, raznoraznih prostora, pa sve do 'pravih' live nastupa koji su prenošeni online).

Prošle godine smo mogli (a neki i jesu 😊) gledati portugalski Moonspell u Močvari (18.11.2019.). Trebali smo ih ponovo gledati na prvom izdanju pulskog Headbanger’s Holidaya¸ ali Covid-19 je zaustavio sve. Sad su ponovo najavljeni za kolovoz sljedeće godine i navedeni festival, pa se iskreno nadam da se vidimo tamo. Dok se nadamo kolovoškom nastupu Moonspella u Puli, trebali smo 31.10.2020. gledati Moonspell online iz grada Beja u Portugalu, pa su nam i to zabranili, odnosno odgodili za večer 6.11.2020. u 21:00. Koncert je počeo s 15 minuta zakašnjenja. Svi oni koji smo imali kartu (5,30 Eura), mogli smo se uključiti u live prijenos iz kazališta u gradu Beja. Bilo je dobro. Tužno, ali dobro. Rijetka publika je sjedila na svakom drugom sjedalu, bez benganja i bez kontroliranog kaosa. Dobro je bilo od prvih taktova „Vampiria“, ali s obzirom da nam nedostaju pravi live doživljaji, činilo se malo previše kazališno (što nije ni čudu jer je koncert održan u kazalištu). Bend se izvrsno pripremio i sve je izgledalo dobro s obzirom na COVID-19 prisutnost i paniku. Možda je u pokojem trenutku bilo previše svjetlosnih efekata. Kako je sam Fernando rekao ovo im je tek treći nastup od ožujka, pa bi ovo mogla biti skoro pa svjetska premjera Hugoa Ribeiroa na bubnjevima. Hugo je sasvim dobro odlupao, ali Miguel Gaspar je ipak bio od samih početaka s Moonspellom i teško je priznati da je Hugo dobra zamjena. Može li to itko biti?

moonspell

Set lista je bila pomalo iznenađujuća, ali je dala presjek gotovo cijelog opusa benda. Počelo je s već spomenutom, neizbježnom „Vampiriom“, pa se nastavilo s „Wolfshade (A Werewolf Masquerade)“ koja je i prva pjesma s prvog albuma benda, Wolfheart, objavljenog prije 25 godina. Na sljedećoj pjesmi „Em Nome do Medo“ gostovao je i pomoćni pjevač koji je, moguće je, bio maskiran u liječnika koji uzima uzorak za Covid-19 test. „Em Nome do Medo“ je dala onako malo šuga, kao da je 'pravi' koncert. Neizbježni su bili i klasici „Opium“, „Night Eternal (Our world is dying….)“, Breathe (Until We Are No More) i završna u regularnom dijelu „Alma mater“. Malo mi online, malo oni u kazalištu vratili su bend na pozornicu (inače se bend ne bi vratio na pozornicu!!!). Odsvirali su četiri pjesme. Počelo je sa „Svi sveti“ (2017.), pa se skočilo nazad u 1996. na „Mephisto“ i „Full Moon Madness“. Kad se činilo da je stvarno gotovo, Moonspell nas je vratilo u COVID -19 realnost s pjesmom „The futre is Dark“ (2015.) s kojom su i završili ovaj nastup. Moonspell je dokazao da ih COVID-19 nije zaustavio u njihovoj misiji, a nadamo se da i neće.

Set lista:
Vampira
Wolfshade (A Werewolf Masquerade)
Em Nome do Medo
Tremor Dei
Opium
Awake
Night Eternal (Our world is dying….)
(Gleda na komp i priča s ljudima odakle su sve)
Breathe (Until We Are No More)
Soulsick
Can't be
Everything Invaded
Alma mater

Bis:
Todos os Santos
Mephisto
Full Moon Madness
The futre is Dark