Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Dok nove epidemiološke mjere nisu ugasile čitavu glazbenu scenu Zagreba, zatekao sam se u Kulturnome centru Mesnička 14. listopada. Iako je to bila srijeda navečer, svirka je bila rokerski nastrojena od početka u 21 h.

Prvo je nastupio Detroit Groove Gang, a zatim mladi TV Eye. Opis TV Eye-a, prvoga benda večeri, možemo izvući iz samoga imena. Naime, ime proizlazi iz pjesme u albumu Funhouse od The Stooges-a, jednome od najvećih rock n' roll albuma s vrlo prepoznatljivim frontemnom. Vrlo sličan je i TV Eye po stilu izvođenja, kojega kroji starija ekipa rockera, te prepoznatljivome frontmenu koji pjeva bez majice na pozornici i pleše dok pjeva poput Iggy Popa. Pjevač Miran „Gejpardić“ Kurspahić je propoznatljiv po ulogama u hrvatskim TV serijama, ali je ujedino i kazališni redatelj, te očigledno i strastveni roker. Pjevanje je naravno popraćeno punim rock n' roll sastavom s Krešimirom “Yamamoto” Oreškim na bubnjevima, Miroslavom “Miki” Klaricom na basu, Sašom “Sekdi Bumbar” Strakoš na lead gitari, te Sašom „Ćuso“ Mitrovićem na ritam gitari. TV Eye je relativno novi bend s čvrsto odabranim žanrom sviranja kojega na golo oko vrlo dobro utjelovljuju usprkos malom vijeku postojanja.

dgg

Detroit Groove Gang je ponovno doveo Detroit u Mesničku nedugo nakon TV Eye-a. Svoj stil izvođenja su donijeli sa sobom iz Detroita, koji je često varirao o pjesmi. Prilagodba publici načinom sviranja je nadasve pridonjela ugođaju od začetka svirke, što su iskazali rifovima koji su se doimali prirodnima. Izvedene pjesme na pozornici pričaju puno o njima kao sastavu, ali i lajtmotivima njihova ukusa. Detroitovci mogu svirati za koga god, jer su suviše glatko odradili svirku na kojoj se ponajviše sjedilo, dok je „groove“ večeri vrlo lako mogao sličiti divljem koncertu dva uvježbana benda, no trenutnom situacijom pandemije u Hrvatskoj i svijetu to nije dopušteno. Članovi Detroit Groove Ganga se kriju iza svojih američkih nadimaka i glazbala. Grandaddy cool i Crazy Jerry su se izmjenjivali na basu i elektičnim gitarama, Electric Dan na gitari, na bubnju Dr. Dawg, dok je na usnoj harmonici bio vokal Purple Johnny. Svojom izvedbom izgledaju kao banda koja je dojahala na motorima Generalmotorsa preko Atlantika prikazati James Browna i Detroit Zagrebu. Banda iz Amerike je objavila tri albuma: „Motor City Funk“, „Roll With Detroit“, live "Gotta Feel Live", te nekoliko singlova i epova.